News Flash:

Jumatate dintre romani nu iau micul dejun zilnic, iar un sfert il iau o data pe saptamana

11 Ianuarie 2011
3058 Vizualizari | 0 Comentarii

Hrana romanilor este monotona si contine de cele mai multe ori cartofi prelucrati, cateva cereale si tipuri de carne si uleiuri suprarafinate.


Stresul, programul foarte incarcat si procesarea alimentelor sunt cativa factori care ne-au determinat sa ne schimbam obicieiurile alimentare. Daca pe vremea bunicilor, mesele in familie erau sfinte, astazi, tot mai multi dintre noi mancam in afara casei, si cel mai adesea, pe fuga.


Micul dejun, desi ar trebui sa fie cea mai importanta masa din zi, este ocolit de mai bine de jumatate dintre romani. Potrivit unei cercetari Omnibus, doar 43% dintre cona­ţionali iau micul dejun zilnic. Constiincioase sunt doar persoanele de peste 55 de ani. Mai mult decat atat, 25% dintre romani iau micul o data pe saptamana sau chiar mai rar. Acestia sunt in special tineri cu varste cuprinse intre 19 si 24 de ani.


De asemenea, 16% dintre romani aleg o gustare rapida la micul dejun, ce consta in produse de patiserie sarate sau dulci, cereale sau sandviciuri, variante mai putin sanatoase.


Desi putem alege dintr-o varietate de alimente, romanii au o dieta monotona, axata pe doar cateva produse. "Hrana noastra provine din cateva cereale, cartofi prelucrati in fel si chip, cateva sortimente de carne - in special cea grasa, oua obtinute de la pasari crescute in conditii industrializate, grasimi artificiale si uleiuri suprarafinate", sustine prof. dr. Gheorghe Menciniciopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Specialistul afirma ca orga­nismul uman are nevoie de peste cincizeci de nutrienti esentiali in dezvoltarea si mentinerea sanatatii.


Masa in familie influenteaza comportamentul copiilor


Schimbarea obiceiurilor alimentare ii preocupa si pe americani. Potrivit unui studiu al Institutului de Nutritie din SUA, in urma cu 100 de ani, doar 2% dintre mese erau luate in oras, in timp ce astazi mancam tot mai rar acasa. Mai exact, peste jumatate dintre mese sunt luate la restaurant.


Raportul mai arata un alt obicei deloc sanatos mai ales in randul copiilor: unul din cinci mic dejunuri este luat la un restaurant de tip fast-food. Saptamanal, doar trei mese sunt luate in familie. Psihologii sustin ca masa în familie este importanta pentru buna dezvoltare a celor mici. In caz contrar, potrivit unor studii, odata ajunsi la varsta adolescentei, 42% dintre tineri sunt tentati sa bea alcool, in timp ce 50% se apuca de fumat.




stresul procesarea alimentelor micul dejun cercetari omnibus
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1389 (s) | 24 queries | Mysql time :0.013615 (s)