News Flash:

Iti cunosti drepturile in calitate de pacient?

3 Aprilie 2012
2208 Vizualizari | 0 Comentarii

Fiecare dintre noi este interesat in mod deosebit sa afle care ii sunt drepturile de care se bucura in calitate de pacient. Peisajul legislativ din Romania nu ofera o imagine clara asupra acestor aspecte. Avem insa posibilitatea de a deduce cateva dintre cele mai importante drepturi ale pacientilor din modul in care legiuitorul roman si, mai ales Colegiul Medicilor din Romania inteleg sa contureze obligatiile ce revin medicilor. Iata cateva drepturi ale pacientilor:

1. Respectarea vointei pacientilor
Poate cel mai important drept al pacientului, este dreptul sau de a dispune de propria persoana. In acest context, trebuie sa retinem ca medicul practician, indiferent de gradul ierarhic sau de modul de practica, este in serviciul persoanei si nu ii este admisa abdicarea de la dorinta exprimata de catre bolnav in cunostinta de cauza, vointa bolnavului fiind intotdeauna respectata, indiferent care ar fi sensul acesteia (inclusiv in sensul indepartarii oricarui medic de langa pacient).

Aceasta respectare trebuie totusi sa tina seama de limitele posibilului omenesc, tehnic si moral. Daca bolnavul se afla intr-o stare fizica sau psihica ce nu-i permite exprimarea lucida a vointei, apropiatii celui suferind trebuie preveniti si informati, cu exceptia imposibilitatii sau a urgentelor.

Pentru orice serviciu medical (examinarea clinica, examinari functionale, manopere de diagnostic, tratament medicamentos, fizioterapeutic sau chirurgical de orice fel) se va cere consimtamantul bolnavului.

Acest consimtamant trebuie exprimat in scris (pe formular sau pe foaie de observatie clinica) pentru unele manopere de diagnostic si tratament, care comporta risc. Consimtamantul va fi dat numai dupa lamurirea bolnavului asupra esentei si utilitatii actului recomandat. In situatia asistarii minorilor sau a persoanelor fara capacitate civila (interzisii judecatoresti): oligofreni, bolnavi mentali, bolnavi in stare de inconstienta, consimtamantul se va cere ocrotitorilor legali, daca este posibil.

Medicul si drepturile pacientilor
Medicul are obligatia unei conduite ireprosabile pe plan fizic, mental si emotional fata de bolnav, respectand totdeauna demnitatea acestuia. Exista in acest sens norme legale conform carora exercitiul profesional nu trebuie realizat impersonal de catre medic, ci incercand stabilirea unui contact psihic cu pacientul, pentru ca, la nevoie, compatimirea din partea medicului sa nu para un act formal. Medicul trebuie sa respecte dreptul pacientului in privinta libertatii de alegere a medicului sau curant si chiar sa usureze aceasta posibilitate.

Dreptul la secretul medical
Pacientii au dreptul la protejarea secretului medical. Medicii nu pot dezvalui nici o informatie pe care acestia, in calitatea lor de profesionisti, au aflat-o direct sau indirect in legatura cu viata intima a bolnavului, a familiei, a apartinatorilor, precum si problemele de diagnostic, prognostic, tratament, circumstante in legatura cu boala si alte diverse fapte, inclusiv rezultatul autopsiei. Secretul medical trebuie pastrat si fata de apartinatori, de colegi si cadre sanitare neinteresate in tratament.

Secretul persista si dupa terminarea tratamentului, sau moartea pacientului.

Exceptii de la regula secretului medical
Desi secretul medical este obligatoriu, interesul societatii primeaza fata de interesul personal. Este permisa, asadar, dezvaluirea unor informatii a caror cunoastere este importanta in vederea prevenirii si combaterii epidemiilor, bolilor venerice, bolilor cu extindere in masa etc.

Nu constituie o abatere situatia in care legea sau o curte judecatoreasca obliga medicul sa dezvaluie aspecte cuprinse in secretul medical.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

consimtamantul bolnavului
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1520 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020991 (s)