News Flash:

Investigatii pentru inima

14 Octombrie 2011
5165 Vizualizari | 0 Comentarii

1. Masurarea tensiunii arteriale
Tensiunea arteriala variaza in cursul zilei, ea fiind influentata de: stari de angoasa, efort fizic, consum de cafea, fumat, stres. De aceea, tensiunea arteriala trebuie masurata periodic si trebuie notate valorile acesteia.

Reguli pentru o masurare corecta a tensiunii arteriale:
- nu consuma alcool, cafea;
- nu fuma inainte de masurarea tensiunii arteriale;
- dupa o masa bogata, asteapta o ora inainte de determinarea tensiunii arteriale;
- fara efort fizic cu o ora inainte;
- odihna 15 minute inainte de masurarea tensiunii arteriale;
- asteapta 5 minute, inainte de a repeta masuratoarea.

2. Electrocardiograma
Electrocardiograma reprezinta integistrarea grafica a variatiilor de potential electric care iau nastere la suprafata corpului prin activitatea cardiaca. Activitatea inimii poate fi detectata prin aplicarea unor electorzi la nivelul pielii (pe torace, brate, picioare). Electrozii sunt conectati la un aparat ce transforma impulsurile electrice in reprezentare grafica.

Cu ajutorul EKG se poate determina:
- tulburari ale ritmului cardiacsemne ale ischemiei cardiacesemne ale unor leziuni cardiace noi sau vechi (infarct).

3. Ecografia cardiaca
Este metoda imagistica cea mai importanta si cea mai frecvent utilizata, datorita costurilor mai reduse comparativ cu alte metode imagistice si lipsei iradierii. Cu aceasta investigatie bolile pot fi depistate inainte de aparitia simptomelor. Cu ajutorul ecografiei bidimensionale se pot masura dimensiunile celor 4 cavitati cardiace si a vaselor mari ale inimii si permite o buna apreciere a vaselor inimii.

Metoda Doppler, adaugata ecografiei bidimensionale permite masurarea vitezei sangelui in interiorul inimii, permitand astfel diagnosticarea stenozelor sau insuficientelor valvulare.

4. Angiografia
Cristina GaftonAngiografia este o radiografie ce se face dupa introducerea in vasele de sange sau intr-o cavitate a inimii a unei substante de contrast radioopace pe baza de iod. Angiografia este indicate pentru a depista problemele vaselor de sange, ce pot afecta fluxul sanguin (cheaguri de sange, depuneri de grasime, ingustari ale vaselor).

5. Testul de efort- EKG-ul de efort
Acest test este indicat de catre medicul cardiolog si se face numai sub supraveghere medicala. Testul se recomanda atunci cand pe EKG-ul in repaus nicio modificare la nivelul inimii, desi pacientul acuza dureri. In urma electrocardiogramei de efort se poate depista daca la inima ajunge suficient sange. Electrocardiograma de efort se efectueaza folosind banda rulanta sau o bicicleta ergometrica.

Medicul va urmari modificarile activitatii inimii ce apar in timpul efectuarii exercitiilor fizice, identificand astfel problemele inimii care se manifesta in conditii de efort si nu apar in conditii de repaus. Durata acestui test este de maxim 30 de minute, in conditiile in care nu apare nicio problema.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

electrocardiograma ecografia cardiaca angiografia
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

2682 viz    0 com
2293 viz    1 com
2949 viz    0 com
14899 viz    0 com
7184 viz    0 com
7239 viz    0 com
6728 viz    0 com

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1581 (s) | 34 queries | Mysql time :0.017390 (s)