News Flash:

Invata sa recunosti semnele traumei psihice

15 Decembrie 2011
3074 Vizualizari | 0 Comentarii

Trauma psihica este prezenta cel putin odata in viata noastra si este responsabila pentru jumatate dintre problemele emotionale si psihice: pentru a putea sa ii facem fata, trebuie sa fim inarmati cu unele informatii si sa fim indeajuns de puternici sa cerem aujtorul specialistilor.

Numeroase situatii de viata au potential traumatizant. Traumele psihice pot fi declansate si de separarea de persoanele dragi, situatiile de abuz ori pierderea locului de munca, accidentele, conflictele si catastrofele naturale.

"Dintre persoanele adulte din Romania, se estimeaza ca peste 70% au trait sau vor trai experienta a cel putin unui eveniment traumatic la un moment dat in viata lor, iar trauma psihica este responsabila pentru aproape 50% din totalul problemelor emotionale si psihice", a declarat dr. Diana Vasile, psihoterapeut si presedinte al Institutului pentru Studiul si Tratamentul Traumei, pentru ziare.com. 

Trauma poate fi caracterizata ca fiind "o reactie normala la o situatie anormala", explica psihoterapeutul. "Spre deosebire de stres, care afecteaza temporar psihicul, acesta tinzand sa-si recapete echilibrul in mod natural, trauma ne diminueaza capacitatea de a gestiona problemele cu care ne confruntam, provocand rupturi la nivelul psihicului", adauga Diana Vasile.

Simptomele traumei psihice
Recunoastem trauma psihica atunci cand apar modificari la nivel emotional, fizic, cognitiv, comportamental sau retational - este vorba despre anxietate, fobii, sentimente exagerate de vina, rusine, neputinta sau atacuri de panica. Simptomele pot fi si manifestari fizice, precum lipsa apetitului, dificultatile desomn, scaderea nivelului de energie, disfunctiile sexuale.

"Oamenii obisnuiesc sa spuna ca li se rupe sufletul sau ca ii doare foarte tare. In urma evenimentului traumatic, se pierde ceva din noi, se creeaza in interiorul nostru o ruptura, ruptura pe care noi, specialistii, o numim trauma psihica. Rareori insa observam trauma, cel mai adesea facandu-se vizibile efectele pe care ea le are in viata noastra", explica dr. Diana Vasile, presedinte al Comitetului Stiintific Congresul National de Psihotraumatologie 2011.

Uneori, cei care sunt afectati mascheaza simptomele prin comportamente compulsive si adictive: consum excesiv de alcool, droguri sau mancare. Alteori, exista simptome cognitive precum dificultati de concentrare, scapari de memorie sau refuzul de a lua decizii.

De vreme ce traumele se petrec adesea in contextul relatiilor - spre exemplu, abuzul, abandonul, neglijarea, lipsa suportului celorlalti, separarea de persoane dragi, efectele traumei pot fi de natura relationala. Cel mai frecvent ostilitatea, izolarea, problemele sexuale, frica puternica de abandon si respingere, dorinta de a-l controla pe celalalt sunt semne ale traumei psihice.

Tratamentul traumei
Tratamentul traumei psihice nu se poate face decat cu ajutorul medicului specialist: medicul de familie trebuie sa recunoasca semnele si sa ii recomande pacientului un consult la psihiatru sau psiholog.

"Medicul de familie este primul care intervine, trimitand persoana la un consult de specialitate. Apoi, psihologul poate interveni, daca simptomele nu sunt atat de grave incat sa afecteze functionarea de zi cu zi. Daca insa functionarea este grav afectata, cel mai bine este sa apelam la un psihiatru. Acesti trei specialisti sunt cei mai indreptatiti sa recunoasca o trauma psihica si sa recomande cea mai buna cale de urmat", afirma dr. Diana Vasile.

Pacientul va fi indrumat intai catre un tratament psihologic, urmand ca, in functie de severitatea simptomelor, sa se aplice si tratament medicamentor. Lasata netratata, trauma psihica poate coplesi pacientul, care va dezvolta blocaje in unele zone din viata si nu va avea vitalitatea necesara pentru a-si rezolva problemele.

"Aceste blocaje personale pot fi depasite. Incurajez oamenii sa-si exploreze interiorul tocmai pentru a scoate la lumina energia ramasa acolo, plus o multime de alte calitati si capacitati personale care pot fi inflorite in urma unei cure psihoterapeutice", recomanda dr. Diana Vasile.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

trauma psihica tratamentul traumei
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1540 (s) | 34 queries | Mysql time :0.016990 (s)