News Flash:

Invata sa previi infectia cu bacteria E.Coli

31 Mai 2011
4806 Vizualizari | 0 Comentarii
Spalarea mainilor este esentiala pentru prevenirea infectiilor digestive

Bacteria Escherichia coli (E. coli) este astazi in atentia tuturor specialistilor, mai mult decat altadata, dupa ce o tulpina a sa EHEC (Enterohemorrhagic Escherichia coli) a ucis peste 10 persoane in Germania si a imbolnavit grav peste 1.000 in tarile din nordul si centrul Europei.

E. coli este o bacterie care traieste in mod natural in sistemul digestiv al oamenilor si al animalelor. Exista multe tipuri de E. coli, majoritatea fiind inofensive, insa unele provoaca diaree cu sange, infectii urinare, anemie sau insuficienta renala, cu potential letal. 

Infectarea cu bacteria E. coli se produce prin consum de apa sau alimente contaminate. Alimente care pot fi infectate cu E. coli: 

- Carnea: contaminarea cu aceasta bacterie se poate produce in timpul procesarii carnii. Cand carnea infectata este preparata la mai putin de 71 grade C, bacteria supravietuieste si contamineaza omul. 
- Laptele crud sau produsele lactate: bacteria se poate raspandi de la ugerul vacii in lapte. De aceea, cel mai sigur lapte e cel pasteurizat. 
- Fructele si legumele crude: care au venit in contact cu fecale/ ingrasamant animal si nu sunt spalate inainte de consum. 

Simptomele infectiei cu E. coli 
Diareea este simptomul principal al infectiei cu E. coli, insotita de crampe stomacale, greturi si varsaturi. Simptomele apar la 3-4 zile dupa contactul cu  bacteria. Cand E. coli provoaca probleme serioase in sange si rinichi, simptomele includ: 

- tegumente palide; 
- febra ridicata;
- slabiciune;
- eliminarea unor cantitati reduse de urina. 

Tratament 
In mod normal, daca este provocata de o tulpina obisnuita, infectia cu E. coli se vindeca de obicei e la sine, singurul tratament fiind hidratarea cu multa apa. Insa, in formele grave de boala, cand bacteria afecteaza rinichii, pot fi necesare transfuzii sangvine si dializa. 

Sfaturi pentru a preveni infectarea cu E. coli 
1. Gateste carnea, mai ales pe cea de vita, la peste 71 grade C; 

2. In bucatarie, spala-te pe maini cu apa fierbinte si sapun, inainte si mai ales dupa ce atingi carnea cruda; 

3. Spala bine uneltele si suprafetele din bucatarie ce au intrat in contact cu carnea cruda; 

4. Consuma doar lapte, lactate si sucuri pasteurizate; 

5. Bea doar apa potabila tratata, din surse foarte sigure; 

6. Spala sub jet de apa fructele si legumele; 

7. Spala-te des pe maini, obligatoriu dupa ce mergi la toaleta sau schimbi un scutec/ tampon. 


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

ehec tratament
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1910 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020306 (s)