News Flash:

Intoxicatia cu barbiturice

15 Decembrie 2011
5330 Vizualizari | 0 Comentarii

Barbituricele (peste 50 de produse cunoscute azi) sunt un grup de substante, in a caror structura se gaseste malonilureea (acidul barbituric). Dupa durata lor de actiune, barbituricele se grupeaza in 4 categorii:

a) Barbiturice cu actiune lenta (6 - 9 ore): de exemplu, barbital (Veronal), fenobarbital (Luminai).
b) Barbiturice cu actiune medie (3 - 6 ore): de exemplu, amobarbital (Amital, Dormitai).
c) Barbiturice cu actiune scurta (pana la 3 ore): de exemplu, ciclobarbital (Phanodorm).
d) Barbiturice cu actiune foarte scurta (anestezice): de exemplu, tiopental (Pentothal).

Barbituricele cu actiune lenta provoaca in general come prelungite, urmate de
complicatii respiratorii si infectioase. Barbituricele cu actiune scurta provoaca co­me putin prelungite, dar cu depresiuni profunde ale functiilor vegetative (hipo­tensiune arteriala, hipo ventilatie, hipotermie).

Barbituricele in doze masive deprima metabolismul oxidativ la nivelul mitocondriilor, ce se traduce prin alterarea starii de constienta, depresiunea centrilor respiratori si vasomotori. Aceste alterari sunt reversibile.

Simptomele intoxicatiei cu barbiturice
Coma este manifestarea clinica principala a intoxicatiei acute cu barbiturice, perioada precomatoasa variind in functie de cantitatea si tipul barbituricului ingerat. Coma poate avea 4 stadii:

Stadiul I - coma superficiala: intoxicatul este in somn profund, raspunde la sti-muli verbali foarte puternici. Tulburarile vegetative lipsesc. Reflexele cornean si fotomotor sunt prezente.
Stadiul II - intoxicatul raspunde numai la stimuli nociceptivi (ciupituri, intepa­turi). Reflexele osteo-tendinoase dispar.
Stadiul III - intoxicatul raspunde necoordonat la stimuli nociceptivi, este echi­librat respirator si circulator.
Stadiul IV - coma profunda, flasca, cu areflexie totala, cu tulburari sfincteriene; mioza este inlocuita cu midriaza, pielea este umeda si rece. Se prabuseste circulatia, apar tulburari respiratorii.

In marea majoritate a cazurilor, la intoxicatii prin barbiturice, moartea survine prin tulburari respiratorii (bradipnee, apnee). Complicatiile infectioase bronho-pulmonare sunt si ele de temut.

Durata comei barbiturice este variabila in functie de preparat si doza ingerata, ca si de toleranta individului si tratamentul administrat.

Tratament
Nu exista antidot specific. Asa-zisele antidoturi fiziologice (excitan­te ale sistemului nervos), ca: pentetrazol, cofeina, Megimide, Micoren, Daptazole etc, nu se utilizeaza. Ele stimuleaza centrii bulbari pentru o perioada scurta de timp, urmand apoi efecte contrarii, de depresiune a centrilor respiratori bulbari. Pot duce insa la aritmii, insuficienta cardio-circulatorie, anurie.

Scopul terapiei ramane deci eliminarea toxicului si supravegherea functiilor vitale. Trebuie parcursi urmatorii pasi:
-  spalatura gastrica, provocare de varsaturi, purgativ salin (cand este posibil, coma neinstalata).
- perfuzii alcaline (bicarbonat de sodiu, lactat de sodiu, THAM), care favo­rizeaza eliminarea barbituricelor prin urina, in scopul maririi diurezei. in acelasi scop se administreaza perfuzii cu glucoza, manitol (injur de 6 1/24 de ore, in functie de debitul urinar - cantitatea de urina + 800 ml solutie).
- hemodializa (rinichi artificial, daca doza ingerata a fost mare sau diureza nu este satisfacatoare.
- asigurarea functiei respiratorii prin supravegherea permeabilitatii cailor aeriene superioare (indepartarea secretiilor din faringe, laringe, trahee), intubatie oro-faringiana, orotraheala sau traheostomie. Administrarea de oxigen umidificat (4-6 l/min). Respiratie artificila, la nevoie. Asezarea subiectului in pozitie Trendelenburg (pentru usurarea drenajului cailor respiratorii).
- combaterea insuficientei circulatorii acute (colapsul) prin perfuzii, la care se adauga amine presoare (Norartrinal).
- combaterea complicatiilor bronho-pulmonare (antibioterapie).
- combaterea edemului pulmonar acut la nevoie.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

barbituricele tratament
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1400 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012215 (s)