News Flash:

Intoleranta la lactoza. Simptome si masuri de control

29 Martie 2011
4535 Vizualizari | 0 Comentarii

Intoleranta la lactoza numita si deficit de lactaza, reprezinta incapacitatea organismului uman de a digera cantitati semnificative de lactoza. Laptele contine lactoza, o substanta compusa din glucoza si galactoza. Aceste doua substante sunt prezente in orice lapte provenit de la mamifere. Laptele matern contine lactoza in proportie de 7%, cel de vaca 5%, in timp ce derivatele din lapte (branza, iaurtul etc) in proportie de aproximativ 3-6%.

In plus, unele produse alimentare sau diverse produse culinare semipreparate contin lactoza (pentru a le da gustul usor dulce, pentru fermentatie, omogenizare) si aproximativ 20% dintre medicamente contin acest ingredient.

Pentru a fi digerata de intestin, lactoza are nevoie de ajutorul unei enzime: lactaza (enzima produsa in mod fiziologic de celulele care captusesc mucoasa intestinul subtire). Lactaza digera zaharurile din lapte, care apoi absorbite de la nivelul tubului digestiv si intra in sange. Cand nu este o suficienta cantitate de lactaza pentru a digera lactoza din organism, se manifesta simptomele intolerantei la lactoza.

La om, ca la majoritatea mamiferelor, activitatea acestei enzime este maxima la nastere, ramanand la o cota ridicata in perioada alaptatului, urmand apoi sa intre intr-un proces de regresie.

Simptome si categorii de risc
Simptomele intolerantei la lactoza includ diaree, acumularea de gaze in cavitatea abdominala, dureri abdominale, flatulenta, balonare si greata ori de cate ori este ingerata o anumita cantitate de lapte, produse sau bauturi care contin lactoza.

Intoleranta la lactoza este influentata de factori de ordin genetic, mediu, varsta, sex, factori psihologici etc. Persoanele afro-americane, mexicanii, evreii si americanii nativi au o mai mare predispozitie la intoleranta la lactoza. Aceasta tulburare este mai putin frecventa printre adultii de provenienta nord-europeana. 

Ce putem face in caz de intoleranta la lactoza
Intoleranta la lactoza nu este, de obicei, periculoasa nu implica sistemul imunitar, ca in cazul alergiei, si nu necesita in mod obligatoriu evitarea completa a derivatelor din lapte. Nu sunt cunoscute metode prin care sa se sporeasca cantitatea de lactaza pe care o produce organismul, dar simptomele pot fi controlate prin dieta.

Se recomanda consumul de lapte prehidrolizat comercializat, consumul de produse din lapte fermentate si produsele pe baza de lapte de soia. Iaurtul este considerat produsul lactat cel mai bine tolerat de organism, deoarece ramane timp mai mult in stomac, ca o emulsie si e bogat in bacterii care ajuta la predigerarea lactozei. De asemenea, aditivii sau tabletele de lactaza sunt disponibile in farmacii.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

lactaza
Distribuie:  
Loading...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1574 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013797 (s)