News Flash:

Internetul ca sursa de informatii pentru sanatate

17 Februarie 2011
4194 Vizualizari | 0 Comentarii
Dr Vlad Gheorghita

Constituindu-se ca o imensa sursa de informatii aflata în permanenta expansiune, este si normal ca omul modern sa faca apel la Internet atunci cand doreste sa dobandeasca într-un timp foarte scurt cunostinte utile despre un anumit subiect Unul dintre domeniile cele mai cautate este sanatatea umana si aici incep problemele 

In cei aproape 22 de ani de cand retelele de computere s-au deschis publicului larg, Internetul a ajuns, de la o modalitate de schimb de informatii între putinii posesori de computere personale, la un adevarat depozitar al cunostintelor umanitatii. Mai mult, a devenit si un sistem de accelerare a vitezei de transfer a informatiilor, un mijloc de socializare, o modalitate de a dobandi lucruri inaccesibile prin alte mijloace etc., practic un nou mod de viata. Constituindu-se ca o imensa sursa de informatii aflata în permanenta expansiune, este si normal ca omul modern sa faca apel la Internet atunci cand doreste sa dobandeasca într-un timp foarte scurt cunostinte utile despre un anumit subiect. Iar unul dintre domeniile cele mai cautate este sanatatea umana.

Aici încep problemele. Internetul ofera mai multe categorii de surse de informatii: surse specializate, adresate specialistilor si accesibile de obicei contra cost, surse de popularizare a informatiilor sustinute logistic de anumite institutii statale, organizatii sau companii private, forumuri de discutii, moderate de specialisti sau nu, blog-uri ale diferitelor personalitati din domeniul sanatatii sau din domenii conexe, variante electronice ale unor reviste etc. Din toata însiruirea de mai sus, sursele cele mai vulnerabile la erori sunt, de departe, forumurile de discutii nemoderate de un specialist în domeniu. Argumentul este simplu: deoarece pe aceste forumuri oricine îsi poate exprima parerile, gandurile si descrie experientele, doza de subiectivism este covarsitoare. Ori se stie ca, în stiinta, orice afirmatie trebuie dovedita conform unor protocoale bine stabilite, astfel încat sa se ajunga la gradul maxim posibil de obiectivism în enuntul ideii respective. Pentru medici este bine cunoscut ca aceste forumuri mentin în circulatie o pleiada de mituri despre sanatate, diagnostic si chiar terapie dintre cele mai ingenioase. Demontarea acestor idei false îi solicita pe medici într-un mod considerabil si duce la irosirea de timp pretios.

Cu toate ca aceste lucruri sunt recunoscute la modul declarativ, în continuare multe persoane prefera tocmai aceste forumuri ca sursa principala a informatiilor. Pare paradoxal, însa explicatia o dau psihologii. Ei spun ca este mai probabil ca un individ sa se încreada în cele spuse de o persoana pe care o considera un egal al sau decat în cele spuse de o persoana avand o pozitie superioara. Iar medicul este adeseori perceput ca un individ situat pe o pozitie superioara si oarecum de forta fata de pacient. Aceasta perceptie se datoreaza adeseori medicului, care îsi asuma aceasta postura în conformitate cu modelele profesionale care i-au fost accesibile. Cu alte cuvinte, este vorba de o situatie care se perpetueaza de la o generatie la alta de specialisti. Este nevoie aici de un demers sustinut si de calitate, care sa fie initiat chiar din timpul perioadei de studentie de catre specialisti în comunicare si care sa orienteze viitorul practician catre acea atitudine ideala a medicului, mult admirata în serialele americane de profil.

Exista însa si o alta explicatie a acestui mod de cautare a informatiilor. Cautarea unor site-uri serioase, concepute special pentru informarea publicului larg si eventuala lor decriptare, atunci cand sunt scrise într-o alta limba decat romana, necesita un efort considerabil mai mare decat simpla lansare a unei întrebari pe un forum oarecare de discutii. Si nu este vorba numai de efort, ci chiar de unele abilitati mai avansate de analiza si comparatie, abilitati care, din pacate, sunt inaccesibile unor mari categorii populationale. 

Consecintele relatiei medic-pacient

Asa ca forumurile vor ramane în continuare o sursa cautata de multi pentru a gasi informatiile dorite. Ce s-ar putea face aici? Organizarea de catre cei care gazduiesc forumul a unor discutii moderate de catre specialisti în domeniu poate oferi garantia unor informatii pertinente si de actualitate. Mai exista si o alta explicatie pentru acest mod de cautare a informatiei: imaginea lucratorului în domeniul sanatatii - medic sau asistenta medicala -, denaturata de catre mass-media. Prezentarea insistenta a unor cazuri tragice din domeniul asistentei sanatatii si precipitarea unor reporteri sau comentatori în identificarea cu orice pret a unor vinovati, înainte chiar de debutul oricarei anchete de specialitate, nu face decat sa întretina un sentiment cronic de neîncredere si chiar de teama a omului de pe strada fata de lucratorii din domeniul sanatatii. Iar Internetul joaca si aici un rol perfid, mentinand vie o informatie de acest gen mult timp dupa ce a disparut din paginile ziarelor sau de pe ecranele televizoarelor. In acest caz, solutia este sanctionarea acelor posturi TV/ziare/reviste chiar de catre consumatori, prin refuzul de a cumpara respectivele publicatii sau refuzul de a mai urmari emisiunile respectivului post de televiziune.

Din pacate, acest lucru este putin probabil a se împlini, atat timp cat senzationalul si scandalosul sunt repere majore ale existentei multora dintre noi. Internetul se dezvolta continuu. O legislatie care sa puna ordine în circulatia informatiei în reteaua mondiala - adica în world wide web - este greu de pus la punct, linia care separa corectitudinea de cenzura fiind extrem de fina. Ramane în sarcina fiecaruia dintre noi sa depuna un efort un pic mai mare pentru a cauta în paienjenisul Internetului informatia dorita. Este un efort care merita, deoarece consecintele sale sunt evidente asupra calitatii relatiei medic-pacient, dar si asupra modului în care întelegem modul de functionare al corpului nostru si caile prin care putem sa îl mentinem sanatos. 
Pentru ca asta ne dorim cu totii. 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1629 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021536 (s)