News Flash:

Inghetata cu arome artificiale favorizeaza aparitia sindromului ADHD la copii

15 Septembrie 2016
896 Vizualizari | 0 Comentarii
Inghetata cu arome artificiale
Inghetata cu arome artificiale din comert favorizeaza aparitia sindromului ADHD la copii, avertizeaza Asociatia Pro Consumatori (APC) care a analizat etichetele a 64 de sortimente de inghetata de pe piata. Spre deosebire de inghetata facuta acasa, care are la baza laptele, smantana si ouale, sortimentele industriale sunt produse cu multe luni inainte de consum si au ca ingrediente principale lapte praf, zahar, concentrate/sucuri de fructe si numerosi aditivi, explica Costel Stanciu, seful APC. 
in compozitia fiecarui tip de inghetata industriala se regasesc in medie 24 de ingrediente, comparativ cu inghetata traditionala unde se folosesc in medie 6 ingrediente. in majoritatea inghetatelor analizate predomina grasimile exotice hidrogenate de origine vegetala si zaharurile sub diverse forme.

De ce nu e deloc sanatos sa inlocuiesti zaharul cu fructoza?
 
Dupa ce au analizat 25 de tipuri de inghetata cu fructe/suc de fructe, specialistii APC au constatat ca la aceste sortimente cantitatea de suc variaza, in medie, intre 0,11% si 9,6%. Mai trebuie sa stii ca daca pana acum ai considerat ca inghetata cu fructe este o varianta mai buna pentru tine sau copilul tau se pare ca nu era tocmai cea mai buna alegere. Potrivit specialistilor, valoarea energetica in cazul sortimentelor de inghetata cu arome se situeaza intre 82 kcal si 268 kcal, in timp ce la sortimentele de inghetata cu suc de fructe, aceasta ia valori intre 85 kcal si 284 kcal.
Ce contine inghetata din comert?
De regula, ingredientele regasite in compozitia inghetatelor analizate sunt urmatoarele: apa, lapte praf degresat (0,1% grasime) reconstituit, lapte condensat degresat, proteine din lapte, iaurt, zer pudra, proteine din zer, unt clarifiat, frisca, praf din galbenus de ou, grasime vegetala din nuca de cocos, ulei de cocos, ulei de palmier, ulei de rapita, fibre de Psyllium, fibre de inulina, pesmet din grau, sare iodata, extract de cafea, zahar, sirop de glucoza, sirop de zahar invertit, sirop de caramel, dextroza, lactoza, fructoza, lecitina din soia, amidon, gelatina de porc, preparate aromatizante, concentrate vegetale cu rol de colorare, sfecla rosie, curcumina, arome si pectine.
Daca nu ai avut curiozitatea pana acum sa verifici eticheta sortimentelor de inghetata pe care le cumperi, iata ce lista interminabila de ingrediente au ele, in comparatie cu cele cateva ingrediente pe care le folosim pentru a face inghetata acasa.
Ce aditivi alimentari contin inghetatele din comert?
Rezultatele cercetarii arata ca in cele 64 de sortimente de inghetata s-au identificat 31 aditivi alimentari: E100– curcumina, E102 – tartrazina,E 120 – carmin/cosenila, E122 – azorubina, E124–rosu ponceau,E141 – complecsi de cupru ai clorofilelor si clorofilinelor, E150a – caramel simplu, E150d – caramel cu sulfit de amoniu, E160c – extract de paprika, E162 – betanina, E202 – sorbat de potasiu, E211 – benzoat de sodiu E296 – acid malic, E322 – lecitina din soia/ floarea soarelui, E 330 – acid citric, E331 – citrati de sodiu,  E401 – alginat de sodiu, E405 –propan-1,2-diol-alginat, E407 – caragenan, E410 – guma de carruba, E412 – guma de guar, E414 – guma arabica, E415 – guma de xantan,  E417 – guma tara, E440 – pectin, E460 – guma de celuloza, E468 – carboximetilceluloza, E471 – mono si digliceride ale acizilor grasi, E476 – poliricinoleat de poliglicerina, E477 – esteri ai acizilor grasi cu propilenglicol, E1520 - propilen glicol.
Unii aditivi sunt interzisi in tari precum Australia, SUA, Norvegia, deoarece pot sa aiba efecte nocive si sa favorizeze aparitia sindromului ADHD la copii. 

Cum sa iti faci inghetata de avocado 
„inghetatele cu arome, respectiv cele cu fructe/sucuri de fructe, in majoritatea lor, nu sunt altceva decat amestecuri realizate din apa sau din lapte praf degresat (0,1% grasime) reconstituit, uleiuri vegetale exotice, despre care nu ni se spune daca sunt hidrogenate sau nu, gelatina animala, amidon, zahar adaugat sub diverse forme si chimicale din belsug. Acest produs, dezechilibrat din punct de vedere nutritional prin continutul ridicat de zahar adaugat, coloranti artificiali, conservanti si arome artificiale, nu trebuie consumat de catre copii si persoane cu afectiuni cardiovasculare, diabet si boli metabolice", avertizeaza conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte APC.

adhd copii inghetata
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1668 (s) | 23 queries | Mysql time :0.020682 (s)