News Flash:

Informatii despre iodura de potasiu (kalii iodidum, KI)

23 Noiembrie 2011
4332 Vizualizari | 0 Comentarii
Cristina Gafton

Indicatii terapeutice ale iodurii de potasiu

Tratamentul si profilaxia tulburarilor datorate deficitului de iod:

- Prevenirea gusei endemice, inclusiv in timpul sarcinii;
- Prevenirea recidivelor de gusa in continuarea tratamentului cu hormoni tiroidieni sau dupa tratamentul chirurgical al gusii prin deficit de iod;
- Tratamentul gusii la nou-nascuti, copii si adolescenti.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la iodura de potasiu sau la oricare dintre excipienti.
Hipertiroidism manifest.
Hipertiroidism latent in cazul administrarii unor doze mai mari de 150 μg iod pe zi.

Precautii
Inainte de inceperea terapiei cu iod trebuie exclusa existenta autonomiei tiroidiene difuze sau focale utilizând metode specifice de diagnostic deoarece in aceasta situatie hipertiroidismul poate fi indus cu doze zilnice de iod ≥ 150 μg.

Datorita continutului in lactoza, pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficit de lactaza (Lapp) sau sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament.

Interactiuni
Deficitul de iod creste raspunsul la terapia antitiroidiana in caz de hipertiroidism iar excesul de iod scade acest raspuns. Prin urmare, orice administrare a iodului care poate fi evitata se va opri inainte si in timpul tratamentului hipertiroidismului. De asemenea, medicamentele antitiroidiene blocheaza legarea organica a iodului la nivelul glandei tiroidiene si pot sa actioneze ca generatori ai gusii.

Captarea iodului in tiroida este inhibata competitiv de perclorat si tiocianat (la concentratii plasmatice de peste 5 mg/dl). Captarea si turnover-ul iodului la nivelul tiroidei sunt stimulate de TSH.

Tratamentul concomitent cu litiu si doze mari de iod care inhiba secretia hormonala pot sa favorizeze gusa si hipotiroidismul. Dozele mari de iodura de potasiu in asociere cu diuretice care economisesc potasiul pot sa produca hiperpotasemie.

Atentionari speciale
Administrarea iodului in hipotiroidism nu este recomandata; exceptie face hipotiroidia datorata deficitului sever de iod sau a utilizarii inadecvate a acestuia.

Administrarea iodului poate sa influenteze negativ tratamentul cu iod radioactiv al hipertiroidismului, nodulilor autonomi sau carcinomului tiroidian.Se va evita administrarea de iod daca se suspecteaza prezenta carcinomului tiroidian.

Sarcina si alaptarea
Iodul traverseaza bariera feto-placentara si poate sa produca - la doze mari - hipotiroidism si gusa la fat. Iodul se excreta in laptele matern, dar dozele terapeutice nu sunt periculoase pentru nou nascut. Doze foarte mari de iod (de ordinul miligramelor) trebuie evitate in timpul sarcinii si alaptarii datorita sensibilitatii mari la iod a glandei tiroide a fatului si a nou nascutului.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Iodura de potasiu nu are nici o influenta asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

contraindicatii precautii interactiuni atentionari speciale
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1532 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021515 (s)