News Flash:

Influenta obiceiurile vicioase asupra cresterii si dezvoltarii aparatului dento-maxilar

8 Februarie 2011
2888 Vizualizari | 0 Comentarii
Dr Roxana Calinschi

Copiii care nu sunt hraniti la san, in primele 10 luni dupa nastere, formeaza marea masa de bolnavi cu anomalii dento-maxilare la varsta prescolara, deoarece ei trec de la suptul biberonului la suptul policelui, trec de la respiratia nazala la respiratia bucala si nu invata sa-si coordoneze normal miscarile maxilarelor, buzelor si limbii, in efectuarea ulterioara a respiratiei, masticatiei sau deglutitiei normale

Cresterea si dezvoltarea corecta a copilului este la fel de importanta ca sanatatea si educatia lui. Copiii se dezvolta cel mai rapid intre varstele de 2 si 5 ani. Din nefericire, majoritatea copiilor nu au o dezvoltare corecta a fetei si a maxilarului. Obiceiurile vicioase sunt un factor important in producerea anomaliilor dento-maxilare. Nedepistarea la timp si fara deconditionarea lor provoaca tulburari importante ale aparatului dento-maxilar, care necesita, apoi, tratamente complexe. Un procent de 40-45% din anomalii dentare se datoreaza obiceiurilor vicioase, cum sunt suptul degetului, muscarea buzei superioare sau inferioare, respiratia pe gura, mestecarea in graba a mancarii, inghitirea mancarii cu limba intre dinti si chiar vorbirea defectuoasa.

Copiii care nu sunt hraniti la san, in primele 10 luni dupa nastere, formeaza marea masa de bolnavi cu anomalii dento-maxilare la varsta prescolara, deoarece ei trec de la suptul biberonului la suptul policelui, trec de la respiratia nazala la respiratia bucala si nu invata sa-si coordoneze normal miscarile maxilarelor, buzelor si limbii, in efectuarea ulterioara a respiratiei, masticatiei sau deglutitiei normale. Sugerea degetului, a buzei inferioare sau superioare, a unui obiect (guma, creion, batista, coltul pernei, haine), sugerea obrajilor determina deformarea maxilarelor si deplasarea dintilor.

Muscarea repetata a unghiilor sau a unui obiect deplaseaza dintii in diferite directii, lasand spatii intre arcade dentare, intre care se interpune limba, in timpul vorbirii. Dormitul cu pumnul sub mandibula deviaza mandibula in partea opusa, ceea ce duce la o muscatura anormala si, in plus, la asimetrii ale fetei. Sprijinirea mandibulei cu pumnul sau cu creionul in timpul citirii lectiilor duce, de asemenea, la devierea mandibulei in pozitii anormale. In functie de durata, frecventa si intensitatea manifestarilor obiceiului vicios, gravitatea anomaliei maxilare este mai mica sau mai mare.

Combaterea timpurie a acestor obiceiuri se va face mai simplu si mai repede, daca va exista o colaborare intre copil, parinti, educatori si medicul specialist. Consecintele unei anomalii dento-maxilare sunt in stransa legatura cu cauzele, creandu-se un cerc vicios, in cadrul caruia consecintele, la randul lor, ajung sa agraveze cauza. Fiecare pacient este unic in felul sau, la fel si anomalia dento-maxilara pe care o prezinta, de aceea medicul specialist stabileste momentul cel mai favorabil pentru inceperea tratamentului ortodontic. Preventia si tratamentul precoce stau la baza principiilor de sanatate, din punct de vedere ortodontic. Interceptarea anomaliilor dentaro-maxilare in stadiul initial, prin masuri ortodontice, influenteaza cresterea si dezvoltarea osoasa, putandu-se restaura echilibrul necesar la nivelul cavitatii orale. 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

obiceiurile vicioase
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1479 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013312 (s)