News Flash:

Infectiile severe si bolile sexuale pot fi detectate in doua ore, printr-o tehnologie care exclude erorile de laborator

1 Februarie 2017
1093 Vizualizari | 0 Comentarii
Infectii severe, precum cea cu Clostridium difficile, si boli cu transmitere sexuala (HPV, Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae, Trichomonas vaginalis) pot fi depistate, in prezent, in regim de urgenta, cu acuratete maxima, datorita unei tehnologii de ultima generatie, prezenta si in Romania.
Daca, uzual, pentru astfel de analize obtinerea rezultatelor necesita cateva zile pana la o saptamana, tehnica Real - Time PCR (reactia de polimerizare in lant) permite realizarea testelor in maximum doua ore, aspect vital in cazul unor infectii severe, care pun viata pacientului in pericol. O serie de teste de laborator sunt realizate, in prezent, cu ajutorul tehnicii PCR (reactia de polimerizare in lant), care implica amplificarea in vitro a unei secvente-tinta de ADN. Avantajul acestei tehnici este faptul ca permite detectarea cu specificitate foarte mare a unor concentratii foarte scazute a acestei secvente, aspect foarte important in screening-ul unor boli genetice, in diagnosticul unor infectii umane si in studii de genetica si oncologie. 
„Tehnica PCR clasica poate implica de la minimum 8 ore, pana la 3 zile consecutive, ca timp de lucru, cu posibile etape de refrigerare temporara (24 ore la - 20ºC). In acest caz, un rol extrem de important il are experienta personalului din laborator, tehnica fiind extrem de sensibila la o posibila contaminare cu generarea ulterioara de rezultate eronate“, explica dr. Viviana Dragodan, medic primar medicina de laborator, in cadrul laboratorului de analize medicale Bio-Medica International.
Aceasta tehnica PCR clasica a fost perfectionata constant in ultimii ani, fiind dezvoltate o serie de variante ce permit rezultate mai rapide si care elimina diversele erori. „Una dintre acestea este tehnica Real-Time PCR, cu multiple avantaje: timp de lucru mult diminuat (maximum 2 ore din momentul prelevarii probei biologice de testat), risc extrem de mic de contaminare, specificitate si acuratete maxima, precum si posibilitatea efectuarii de teste in infectii cu diverse grade de severitate, precum si in unele boli cu transmitere sexual“, detaliaza dr. Viviana Dragodan. 
De ce este insa important ca rezultatele acestor analize sa fie efectuate in regim de urgenta? Patologia umana actuala este intr-o continua extindere si diversificare, iar suprainfectiile sau coinfectiile sunt tot mai frecvente. De asemenea, medicatia aleatorie, excesul de antibiotice, bolile cronice asociate, precum si o imunitate scazuta (in contextul alimentatiei deficitare in micronutrienti, conditiilor de viata si de munca precare, alcoolismului si consumului de droguri) sunt tot atatia factori care favorizeaza instalarea unor infectii dificil de depistat etiologic prin tehnici de laborator uzuale, care necesita, de multe ori, timp indelungat de lucru. „In cazul unor infectii severe, precum este cea cu Clostridium difficile, tehnica Real - Time PCR ofera un rezultat cert si rapid care poate orienta medicul spre o terapie tintita si eficace. Printr-o tehnica PCR clasica, rezultatul nu apare mai devreme de 8 ore, timp important pentru viata unui pacient cu infectie severa”, completeaza dr. Viviana Dragodan. 
Printre afectiunile care pot fi depistate in timp real, cu ajutorul noii tehnologii, se numara si infectia genitala cu HPV (virusul papiloma uman). In prezent, HPV este unul dintre cei mai comuni agenti microbieni transmisibili pe cale sexuala, iar tendinta este in crestere la nivel mondial. „HPV este raspandit global, prevalenta lui fiind destul de dificil de apreciat, din cauza lipsei de teste standard pentru diagnostic, mai simple si cu pret scazut. Contaminarea frecventa a persoanelor tinere si dovedirea faptului ca si cancerul de col uterin este o boala cu transmitere sexuala au accelerat studiile privind infectiile genitale cu etiologie HPV. Tehnica PCR Real-Time poate identifica tulpinile 16 si 18/45, precum si alte trei grupuri HPV high risk: 31, 33, 35, 52, 58 / 51, 59 / 39, 56, 66, 68”, explica dr. Viviana Dragodan. 
Alte infectii ce pot fi depistate in regim de urgenta sunt boli cu transmitere sexuala cu etiologie Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae, Trichomonas vaginalis, alaturi de infectiile cu Clostridium difficile (extrem de severa), cu Staphylococcus aureus, cu virusuri gripale A si B, cu Norovirus spp., cu virusul Ebola, cu Mycobacterium tuberculosis, etc. De asemenea, poate fi evaluat si riscul genetic de tromboza. „Noile teste au avantajul de a oferi rapid rezultate pacientilor, chiar in timpul vizitelor la medic, si sunt extrem de necesare, intrucat multi pacienti nu se intorc pentru rezultatele lor, atunci cand acestea sunt efectuate pe baza de teste de laborator cu durata de lucru de mai multe zile”, conchide dr. Viviana Dragodan, potrivit adevarul.ro.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

infectii severe clostridium difficile infectii severe
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1693 (s) | 23 queries | Mysql time :0.019977 (s)