News Flash:

Infectiile cu virusuri herpetice - manifestari orale

3 Noiembrie 2011
8395 Vizualizari | 1 Comentarii
prof univ dr Norina Forna
Infectiile cu herpes virusuri, dupa ce au fost mult timp minimalizate, au revenit în forta si reprezinta actualmente un capitol important al patologiei infectioase. Cele 8 herpes virusuri umane descoperite pâna în prezent sunt implicate în patologii tot mai variate si mai severe, care depasesc cu mult granitele bolilor infectioase. Pacientii imunodeprimati, mai ales cei transplantati si cei cu infectie HIV, platesc un greu tribut infectiilor cu virusuri herpetice, în pofida marilor progrese înregistrate în domeniul diagnosticului si terapiei antivirale.

Herpesul este o boala infectioasa determinata de virusul herpetic, caracterizata prin persistenta si latenta infectiei, cu multiple reactivari, iar clinic prin manifestari variate, de la forme localizate în diferite tesuturi si organe, pâna la herpesul generalizat.

Aspectul clinic al herpesului cutanat poate diferi de cel clasic cu eruptie veziculoasa în buchet, fie prin oprirea în stadiu de macula eritematoasa, fie prin generalizarea eruptiei (herpes generalizat care apare la persoane cu deficite imunitare). Se mai descrie si herpes cutanat cu eruptie multipla, asemanatoare zonei zoster, dar deosebita de aceasta prin depasirea dermatoamelor.

La nivelul cavitatii orale întâlnim frecvent gingivo-stomatita herpetica: veziculele se ulcereaza rapid, determina durere intensa, însotita de hipersalivatie, halena fetida, tulburari de masticatie. Se însoteste de adenopatie cervicala, iar leziunile se suprainfecteaza frecvent.

Una dintre caracteristicile importante ale herpes virusurilor o reprezinta abilitatea lor de a ramâne latente în organismul gazda dupa infectia primara. Se pot reactiva intermitent în conditii de imunosupresie sau sub actiunea unor stimuli interni si/sau externi: stres fizic sau emotional, febra, expunere la radiatie UV, traumatisme, utilizarea corticosteroizilor etc.

Herpesul primar este infectia realizata în copilarie si în imensa majoritate a cazurilor este cu tipul 1 de virus herpetic. De obicei, determina forme clinice usoare sau evolueaza inaparent. Mai rar (10%) provoaca manifestari generale si cu o simptomatologie locala de mai lunga durata în comparatie cu herpesul recidivant.

Anumite boli si medicatiile imunosupresive se asociaza cu forme severe de infectie herpetica. Astfel, sunt bolile limfoproliferative (Hodgkinlimfoameleucemii), starile de imunodeficienta cu caracter ereditar, tratamentele cu imunosupresive. Bolnavii cu arsuri întinse pot face, de asemenea, forme severe, generalizate sau chiar pneumonie herpetica letala.

Stomatita herpetica (gingivostomatita) apare adesea în epidemii, realizând o incidenta de îmbolnaviri care ajunge la 77%. Veziculele herpetice, care apar în cavitatea bucala, pe gingii si uneori în faringe, se ulcereaza repede si se suprainfecteaza cu bacterii. Astfel apar durerile puternice, salivatia, mirosul fetid si adenopatia cervicala. La copiii denutriti, infectia se poate generaliza, rezultând forme letale.

Angina herpetica prezinta vezicule herpetice localizate pe istmul faringian (pilierii amigdalieni, amigdale, palatul moale). Medicamentele antivirale sunt caracterizate de indexul terapeutic, adica de raportul între concentratia minim activa si concentratia maxim tolerata. Substantele sigur active, lipsite de efecte adverse, au acest raport între 1/100 - 1/1000.
Pentru o terapie corecta în teritoriul viral este necesara o abordare interdisciplinara, fiind implicati atât medicul dentist, în a carui sfera de activitate pot aparea primele semne, cat si medicul infectionist, pentru o abordare corecta a acestei patologii complexe. 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

herpesul virusul herpetic hodgkin limfoame leucemii gingivostomatita
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

ala  | #8648
igiena orala este importanta plus puteti folosi ca Solutia antibacteriana Trachisan. Eu asa am scapat de aceste virusuri.
Adauga comentariu

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1320 (s) | 34 queries | Mysql time :0.022683 (s)