News Flash:

Indicatiile terapiei cu laser

20 Septembrie 2011
3840 Vizualizari | 0 Comentarii

Cuvantul "laser" este abrevierea de la Emisie Stimulata de Radiatie Luminoasa Amplificata (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation). Radiatia laser este o unda coerenta electromagnetica, apartinand spectrului vizibil si invizibil, care se poate propaga prin diverse medii.

Terapia cu laser, atunci cand este corect utilizata si precedata de un examen clinic si paraclinic necesar pentru stabilirea unui diagnostic precis, este non-invaziva, nu produce durere sau leziuni.

Efectele laserelor
In terapie se utilizeaza lasere de putere mica, lasere non-invazive cu efecte biologice benefice. In urma interactiunii unei raze laser cu tesuturile tinta, cele mai importante efecte sunt: analgezic, miorelaxant, antiedematos, bactericid si antiviral.

De asemenea, studiile au aratat ca terapia cu lasere imbunatateste circulatia, creste activitatea intracelulara a multor enzime, creste circulatia oxigenului, stimuleaza sinteza ADN. Efectele chirurgicale au la baza posibilitatea indepartarii rapide, precise si controlate a unor fragmente de tesuturi, iar homeostaza este asigurata de efectul termic. 

1. Efect antialgic
Unii autori sustin eficienta biostimularii laser cu rezultate comparabile, uneori mai bune in anumite situatii decat terapia clasica din fizioterapie. Biostimularea laser se pare că are marele avantaj de a oferi posibilitatea de actiune si interferare la toate nivelele de conducere, transmisie si perceptie centrala a durerii, cu influentarea starii psihice a pacientului.

2. Efect antiinflamator si antiedematos
Un rol important in realizarea acestui efect revine modificarilor circulatorii ce apar dupa biostimularea laser. Vasodilatatia activa se instaleaza local prin activitatea microcirculatiei arteriolare care va avea drept consecinta cresterea capacitatii de aparare specifica si nespecifica locala. Totodata, favorizeaza resorbtia locala si regionala a lichidelor de staza, a edemelor si exudatelor, atat a celor de natura venolimfatica, cat si a celor de natura inflamatorie.

3. Efect biostimulant si trofic tisular
Este un efect destul de rapid instalat si dintre cele mai benefice pentru pacient. Modalitatea de instalare este complexa, incepand cu modificarile circulatorii locale si regionale, instalarea vasodilatatiei, permeabilitatii vasculare, aportului de substante nutritive, oxigen, posibilitatea imbunatatirii capacitatii de epurare a produsilor metabolici sau inflamatori locali, cu resorbtia exudatelor de fibrină. Apare o normalizare a potentialului de membrana celulara, cu efect benefic asupra schimbarilor ionice si metabolice celulare.

Afectiuni tratate cu terapia laser
Terapia cu laser are efecte rapide, benefice:
- in tratamentul stomatologic: tratarea aftelor bucale, eruptiei herpetice acute. Grabeste mult vindecarea si cicatrizarea gingiei dupa o extractie dentara;

- ulcerul varicos este extrem de receptiv la aceasta terapie. Astfel sunt vindecate leziuni foarte vechi, de 15-20 de ani;

- laserele sunt utile arsuri de gradele I si II, in orice zone, dar mai ales la cele faciale. Se utilizeaza frecvente cu raze rosii, frecvente de 8-10 Hz, cu 5-15 aplicatii. Bineinteles, terapia laser este combinata cu terapia locala clasica, dar este eficace si unde terapia clasica nu a dat rezultatele scontate. De asemenea, terapia se va face cu luarea unor masuri de protectie, fiind necesar ca bolnavul si medicul sa poarte ochelari speciali, indiferent de tipul de laser utilizat.

Contraindicatiile terapiei laser
Terapia laser este interzisa bolnavilor de cancer. De asemenea, necesita mare atentie tratarea femeilor gravide, desi nu exista informatii despre efecte teratogene. Nu trebuie iradiat un torace in care este fixat un pacemaker. Este interzisa in starile febrile si nu se recomanda iradierea directa a glandelor cu secretie interna si externa. In plus, nu se va aplica laserul  direct pe structuri nervoase (traiecte nervoase).


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

efectele laserelor efect antialgic
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1495 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013548 (s)