News Flash:

Indicatiile terapiei cu ape minerale

27 Septembrie 2011
6197 Vizualizari | 0 Comentarii

Crenoterapia (terapia cu ape minerale) este probabil o metoda de tratament la fel de veche ca si bolile pe acest pamant. In functie de compozitia apelor minerale se are in vedere si efectul lor in tratarea diverselor afectiuni: 

1. Ape carbogazoase
Contin cel putin 1g CO2 la litru; apele carbogazoase sunt mixte ( bicarbonate, feruginoase, sulfuroase, etc ) Sunt  administrate in:

-cura interna indicate in boli digestive, hepato-biliare, urinare, avand ca efect cresterea activitatii pancreatice, bilei si sucului gastric; statiuni: Borsec, Biborteni, Covasna, Singiorz, Vatra Dornei; Covasna este statiunea cu 1000 de izvoare (dispune de izvoare simple, carbo-gazoase, ape arsenicale, mofete, fiind in primele locuri pe plan european).

2. Ape oligominerale 
Acestea pot sa fie:

- ape reci ( temperatura la izvor sub 20 Grade Celsius) si care se folosesc in cura interna ( 250ml pe zi), indicate in infectii urinare, cistite, pielocistite, uretrite, calculi renali, avand rolul de a impiedica cresterea calculilor iar in microlitiaze chiar eliminarea acestora; prin efectul antiinflamator si antispastic sunt indicate in gastro-duodenite, colecistite, colopatii spastice, afectiuni ginecologice, ORL, etc.

Statiuni: Olanesti (statiunea celor 30 de izvoare; indicate: izvoarele 11, 12, 24); Calimanesti (izvorul 7); Sinaia, Slanic Moldova. 
- ape calde (temperatura la izvor este peste 20 Grade Celsius) care se folosesc mai ales in cure externe, cu actiune sedativa, antispastica, antiinflamatorie; sub forma de bai se indica in tratarea reumatismului articular cronic degenerativ, nevralgii, sechele posttraumatice, pareze, boli dermatologice ( prin actiunea siliciului).

Statiuni: Moneasa, Baile Felix, Gioagiu Bai. 

3. Ape alcaline
Contin cel putin 1g saruri la litru, predominant bicarbonat de sodiu si potasiu. Sunt folosite in cura interna sub forma de inhalatii, spalaturi intestinale, irigatii vaginale - fiind eficiente pentru fluidifierea secretiilor faringo-traheo-bronsice, in colonopatii sau vaginite cu leucoree abundenta; pe cale bucala daca sunt administrate inainte de masa sau o data cu alimentele stimuleaza secretia gastrica, evacuarea gastrica, cresc colereza (stimuleaza vezicula biliara), daca sunt administrate dupa masa, neutralizeaza aciditatea gastrica sau cura externa sub forma de bai. 

Indicatii terapeutice: ulcer gastric, gastrite hiperacide, colecistite, angiocolite, diabet zaharat, stomac operat.

Statiuni: Tainca, Valea Ciungetului, langa Slanic Moldova.

4. Ape alcalino-teroase 
Contin predominant bicarbonat de calciu, magneziu. Sunt ape minerale de masa, de consum, indicate in cura interna pentru proprietatile lor: stimuleaza motilitatea si secretia gastrica, cresc diureza favorizand procesul de detoxifiere, eliminarea calculilor sau nisipului, prin continutul in calciu sunt eficiente in boli alergice, osteoporoza, boli ale aparatului respirator, etc.

Statiuni: Borsec, Buzias, Lipova.  

5. Ape feruginoase 
Sunt caracterizate prin continutul lor in ioni ferosi sub forma de sulfat bicarbonat sau clorura de fier; sunt indicate in anemii hipocrome ca urmare a carentei de fier, in debilitate fizica si convalescenta. Nu se recomanda in timpul curei sa se consume produse lactate acidulate sau fructe care contin acid citric, care reduc absorbtia fierului.

Izvoare se afla la: Biborteni, Bauzias, Balvanyos ( Covasna ), Harghita, Vatra Dornei, Tusnad, Homorod; apele se consuma direct de la izvor si nu se imbuteliaza deoarece in contact cu aerul, fierul bivalent se oxideaza sub influenta aerului si trece in fier trivalent, constatandu-se aparitia unor precipitate rosiatice care nu se absorb in organism. 

6. Ape cloruro-sodice
Contin predominant clor si sodiu; cele cu concentratie de pana la 15g/l (concentratia apei marii) se folosesc in cura interna (crenoterapie si inhalatii) iar cele cu concentratii mai mari se folosesc in cura externa (bai, pulverizatii, irigatii).

In natura cel mai adesea aceste ape sunt mixte ( carbo-gazoase, feruginoase, teroase ); ele provin din rocile bogate in sare. In cura interna cresc secretia gastrica, motilitatea intestinului, sub forma de inhalatii scad vascozitatea secretiilor, usureaza expectoratia, in irigatii vaginale au efect antiinflamator, in ura externa favorizeaza circulatiacutanata.

Izvoare: Baile Herculane, Slanic Moldova, Sangeorz Bai, Marea Neagra, iar lacuri sarate: Ocnele Mari, Ocna Sibiului, Sovata, Ocna Muresului.

7. Ape sulfuroase 
Contin compusi ai sulfului; la contactul cu aerul isi pierd stabilitatea, isi modifica aspectul (devin laptoase) si actiunea farmaco-dinamica motiv pentru care terapia se face la izvor, nu se imbuteliaza. Ca efecte: imbunatatesc digestia, au efect antitoxic si coleretic la nivelul ficatului, reduc glicemia, cresc diureza fiind indicate in cura interna in: colite, hepatite, colecistopatii, diabet zaharat, cure de detoxifiere, edeme periferice, etc.

In cura externa : reduc tensiunea arteriala, imbunatatesc travaliul cardiac, stimuleaza metabolismul.

Statiuni: Baile Herculane, Mangalia, Olanesti, Calimanesti, Govora, Pucioasa. 

8. Ape sulfatate
Contin sulfati de sodium sau magneziu (sare amara). Aceste ape reduc secretia si motilitatea gastrica, activeaza peristaltismul intestinal, fiind indicate in colecistite, constipatie atona, obezitate, etc. 

9. Ape arsenicale
Contin ioni de arseniu, care provin din spalarea unor roci eruptive; in general sunt feruginoase mixte. Utilizate in cura interna pentru efectul hematoformator (refacerea globulelor rosii), in convalescente, debilitate fizica, anemii, disfunctii tiroidiene, eczema cronica, psoriazis (deoarece arsenicul se elimina prin piele).

Statiuni: Covasna, Vatra Dornei. 

10. Ape iodurate
Contin iod in concentratie 1-5 mg /l; sunt de obicei mixte, cloruro-sodice; actioneaza in special la nivelul glandei tiroide; cura interna este indicata in boala Basedow, gusa nodulara, guta; in cura externa prin efectul antiinflamator pot fi folosite in reumatism articular, arteriopatii periferice, afectiuni dermatologice, (eczema, psoriazis).

Statiuni: Govora, Calimanesti- Caciulata, Sarata-Monteoru. 

11. Ape radioactive
Contin: concentratii reduse de radiu si thorium; in cura externa sunt eficiente si indicate in nevralgii, nevrite, hipertiroidii.

Statiuni: Baile Herculane, Baile Felix. 


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

crenoterapia ape carbogazoase ape oligominerale ape alcaline
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1547 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014751 (s)