News Flash:

Indicatiile terapeutice ale patisonului

14 Octombrie 2011
3466 Vizualizari | 0 Comentarii

Denumire stiintifica: Cucurbita pepo, var. patissoniana.

Leguma mai putin cunoscuta, patisonul face parte din familia cucurbitaceelor, fiind asemanator cu dovlecelul. Fructele de patison, de culoare alba sau galbuie, sunt un fel de mini-discuri, dimensiunile variind intre trei si 12 cm. Pulpa fructului de patison este mai putin carnoasa decat cea a dovlecelului, gustul fiind, insa, aproximativ acelasi. Se spune despre patison ca are, insa, o valoare alimentara mult mai mare decat dovlecelul.

Valoare medicinala are fructul, mai ales datorita faptului ca este deosebit de util in multe retete dietetice. Fructul de patison contine oligoelemente, saruri minerale si celuloza, glucidele fiind, in schimb, in cantitate redusa.

Substante active importante: proteine, celuloza, amidon, vitamina C, calciu, potasiu, magneziu, zinc.

Indicatii terapeutice
In literatura de specialitate exista peste 30 de retete pe baza de patison, printre care se numara cele de salate, chiftelute, supe, ciorbe, toate fiind bine suportate de organism. Enzimele pe care le contine patisonul optimizeaza activitatea gastro-intestinala.

Este foarte posibil ca proprietatile medicinale ale patisonului sa fie probate nu numai de fruct, ci si de seminte, asa cum se intampla in cazul castravetelui si al dovlecelului. Cercetarile sunt, deocamdata, la inceputuri.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

patisonul indicatii terapeutice
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1600 (s) | 23 queries | Mysql time :0.030548 (s)