News Flash:

Indicatiile terapeutice ale ovazului

13 Octombrie 2011
12583 Vizualizari | 0 Comentarii

Denumire stiintifica: Avena sativa.
Denumiri populare: ovaz alb, zob.

Ovazul este una dintre cele mai interesante graminee, pornind chiar si de la aspectul sau deosebit de placut. Cunoscut de multa vrerne ca un energizant de exceptie pentru cai, ovazul a intrat in ultimele decenii si in alimentatia oamenilor. Si nu degeaba, si nu intamplator.

Ovazul este o planta erbacee anuala. Tulpina este dreapta, neteda, inalta uneori peste 1,50 metri. Adesea infrateste sau se ramifica incepand chiar de la baza. Inflorescenta ovazului este un ciorchine format din mai multe spiculete cu flori. Perioada de inflorire a ovazului este iunie - august.

Pentru preparate medicinale se folosesc, in mod frecvent, boabele de ovaz, care au un aspect paios. Se mai foloseste si partea aeriana a ovazului, care se recolteaza atunci cand planta este verde si mustoasa. Din tulpini verzi si frunze verzi de ovaz se prepara decoct si supa de ovaz. Potrivit medicinii populare, valoare medicinala au si pleava si tulpinile. In mod obisnuit, din ovaz se prepara decoct, faina, macerat, tinctura si, fireste, fulgii de ovaz.

Substante active importante: o substanta specifica numita avenina, un grup de sapte substante minerale, carotan, vitaminele B1, B2, PP, A, D, amidon, glucide, saponine, lecitina, enzime, ulei, protide, saruri de calciu, fosfor, hidrati de carbon si chiar un principiu hormonal de tipul foliculinei.

Indicatii terapeutice
Ovazul este considerat un bun depurativ pentru piele, fiind utilizat sub forma de lapte de ovaz. Datorita compozitiei sale exceptionale, ovazul hraneste, intretine si tonifica pielea. Preparatele de ovaz sunt cunoscute si ca un agent natural si eficace in buna functionare a tiroidei. De altfel, efectele preparatelor de ovaz se simt imediat in functionarea intregului sistem endocrin, stimulandu-l si aducandu-l la parametric normali. Din acest motiv, ovazul este folosit si in practicile medicinale privind sterilitatea si impotenta.

Cu tinctura de ovaz se combat insomniile. Practica a demonstrat ca o saltea, umpluta cu paie si pleava de ovaz, are darul sa alunge insomnia. Decoctul de ovaz are proprietati revitalizante pronuntate, punand convalescentii pe picioare.

Infuzia din boabe de ovaz este utilizata, cu bune rezultate, in anemii, astenii, lipsa de pofta de mancare, hipertensiune. Fibrele vegetale continute de ovaz contribuie la reducerea colesterolului si la reglarea activitatii inimii.

Fulgii sunt forma principala sub care oamenii consuma ovazul. Cu acesti fulgi, consumati indeosebi la micul dejun, se pot produce ameliorari in cazul multor afectiuni, cum ar fi cele renale, respiratorii (bronsite, astm), digestive, hepatice.

Fulgii de ovaz sunt indicati si pentru cei care sufera de diabet zaharat sau de hiperlipidemie, fiind, totodata, un bun pansament pentru stomac. Lesne de consumat, usor digerabili, fulgii de ovaz pot face parte din alimentatia tuturor, fara nici o restrictie.

Alte forme comestibile sub care se prezinta ovazul sunt faina, grisul si arpacasul. Pentru a se obtine efecte maxime asupra organismului, specialistii recomanda consumarea ovazului doar in perioada de iarna.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

avena sativa ovazul indicatii terapeutice
Distribuie:  
Loading...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1634 (s) | 34 queries | Mysql time :0.035164 (s)