News Flash:

Indicatiile terapeutice ale dafinului

16 August 2011
3871 Vizualizari | 0 Comentarii

Denumire stiintifica: Laurus nobilis.
Dafinul este planta gloriei, a gloriosilor, a invingatorilor. Cunoscut si sub numele de laur, dafinul a facut istorie in Antichitate, fiind considerat o planta nobila. Este un arbore de mica inaltime - maximum 10 metri - ce-si are originile in zona Mediteranei. Apartine familiei lauraceelor, fiind reprezentativ pentru aceasta grupare de plante.

Frunzele dafinului au forma ovala, margini ondulate, sunt consistente si lucioase. Pe fata, frunzele au o culoare verde inchis, cerata. Florile dafinului sunt mici, de culoare alb-galbuie. Fructul este o boaba alungita. Intreaga planta, dar mai ales frunzele, emana un miros specific, placut.

Dafinul este, in prezent, un condiment recunoscut de bucataria universala (obisnuitele frunze de dafin). Dincolo de aceasta calitate, dafinul are, insa, si o serie de proprietati medicinale semnificative. Pentru uz medicinal se culeg frunzele si fructele, din care se prepara infuzie, decoct, unguent. Atat din frunzele de dafin, cat si din fructe, se obtine un ulei - uleiul de dafin - numit si unt de dafin, mult cautat de reumatici deoarece are proprietatea de a le alina durerile. Uleiul de dafin este intrebuintat si in industria farmaceutica.

Substante active importante: uleiul eteric si derivatele acestuia.

Indicatiile terapeutice ale dafinului
Dafinul face bine pe intreg traiectul gastro-intestinal, precum si in sistemele respirator, muscular si chiar nervos. Mai mult decat atat, dafinul este si un diuretic activ, contribuind chiar si la declansarea ciclului menstrual.

Sub forma de infuzie sau decoct, dafinul revigoreaza activitatea stomacala si intestinala, asigurand echilibru la acest nivel, fiind folosit si in combaterea bronsitele cronice, a gripei, insomniilor, infectiilor buco-faringiene, durerilor de piept, sinuzitelor.

Desigur, dafinul are asemenea efecte si atunci cand este folosit drept condiment, numai ca amploarea e mai redusa, data fiind cantitatea mica de frunze, puse in mancare in primul rand pentru aromele lor si nu cu scopuri medicinale. 


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

laurus nobilis dafinul
Distribuie:  
Loading...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1794 (s) | 34 queries | Mysql time :0.036338 (s)