News Flash:

Incontinenta urinara la femei - cauze, factori de risc, tratament

19 Noiembrie 2014
2989 Vizualizari | 0 Comentarii
Cele mai frecvente cauze ale incontinentei urinare la femei sunt:
- incontinenta de efort: aceasta este rezultatul afectiunilor sau conditiilor fiziologice care presupun o presiune crescuta asupra musculaturii pelvine. Printre ele se numara nasterea pe cale naturala, obezitatea, etc. Cand muschii pelvini nu-si indeplinesc in mod satisfacator functia de sustinere a vezicii urinare, aceasta se deplaseaza inferior, invecinandu-se cu vaginul si pierzand astfel capacitatea de contractie a muschilor, care in mod normal tin uretra inchisa. Eliminarea accidentala de urina poate apare in corelatie cu exercitarea unei presiuni suplimentare asupra vezicii urinare, cum se intampla la stranut, tuse, ras sau alte activitati. Incontinenta de efort poate fi agravata de depletia hormonilor sexuali ce apare odata cu menopauza, de fumat sau de obezitate.
- incontinenta urinara datorata necesitatii imperioase de a urina: acest tip de incontinenta, supranumit si "vezica iritabila", este cauzata de contractiile involuntare ale peretilor vezicii urinare, acestea fiind datorate:
-modificarilor legate de varsta
-bolii Parkinson
-accidentului vascular cerebral
-litiazei vezicale sau renale
-tumorilor ce cresc presiunea intravezicala, cum ar fi cancerul pelvin, de col uterin sau carcinomul uterin.
Este frecventa la femei aparitia incontinentei urinare mixte, combinatie intre incontinenta urinara de efort si incontinenta urinara datorata necesitatii imperioase de a urina.
Tipuri mai putin frecvente de incontinenta urinara includ:
-incontinenta urinara prin prea-plin: aceasta reprezinta eliminarea accidentala de urina atunci cand vezica urinara se umple excesiv cu urina (datorita unei obstructii, de exemplu), dar nu exista senzatia subiectiva de necesitate de a mictiona; acest tip de incontinenta apare foarte rar la femei
-incontinenta totala: aceasta reprezinta pierderea continua si totala a controlului actului voluntar al mictiunii; se pot identifica mai multe cauze pentru acest tip de incontinenta, printre care se numara vezica neurogena, eliminarea de urina datorata unei contractii involuntare a peretilor vezicii urinare, traumatisme ale maduvei spinale, scleroza multipla si alte afectiuni care afecteaza functia nervoasa
-incontinenta urinara functionala: aceasta apare cand o dizabilitate fizica sau psihica, cum ar fi artrita sau dementa, fac pacienta incapabila sa ajunga la toaleta in timp util
-incontinenta anatomica: aceasta e reprezentata de eliminarea involuntara de urina corelata cu afectarea structurala a tractului urinar, care afecteaza secundar si fluxul urinar; acest tip de incontinenta poate fi congenitala (poate fi prezenta de la nastere).
Incontinenta urinara care are un debut brusc si se rezolva odata cu tratarea cauzei subiacente, este numita incontinenta urinara temporara.De exemplu, incontinenta datorata infectiei de tract urinar va dispare in momentul in care infectia este vindecata.Incontinenta urinara cronica are de obicei un debut lent, cu agravare progresiva. Pe masura ce incontinenta progreseaza, pacientele pot sa:
-evite sa iasa in public datorita sentimentului de jena pe care il resimt datorita acestei afectiuni 
-dezvolte afectiuni iritative ale introitusului vaginal sau al zonei inghinale, datorita contactului prelungit al acestora cu urina sau sa faca infectii urinare recurente cu o frecventa mai mare.
Tratamentul incontinentei urinare cronice rezolva sau controleaza de obicei si aceste probleme.
Uneori, incontinenta urinara e multifactoriala. De exemplu, o femeie multipara (care a avut mai multe nasteri), varstnica sau tusitoare cronica (datorita unei bronsite cronice sau fumatului), are un risc mai mare de a dezvolta aceasta afectiune.
Afectiunile sau situatiile fiziologice care cresc riscul de a face incontinenta urinara includ:
-sarcina si nasterea pe cale vaginala
-histerectomia in antecedentele personale patologice
-obezitatea sau supraponderabilitatea
-varsta inaintata
-litiaza vezicala
-lipsa estrogenului secundara menopauzei
-anomaliile structurale ale tractului urinar
-obstructia (blocajul) subvezicala
-cistite (infectii ale vezicii urinare) cronice.
Boli sau situatii fiziologice care pot produce cu certitudine incontinenta urinara includ:
-tusea cronica datorita fumatului sau bronsitei cronice
-diabetul zaharat
-boala Parkinson
-boala Alzheimer
-scleroza multipla
-cancerul vezical
-accidentul vascular cerebral
-traumatismele maduvei spinarii.
Incontinenta urinara poate fi agravata de:
-medicamente care cresc productia de urina, cum ar fi diureticele, cat si cele care relaxeaza peretii vezicii urinare, cum ar fi bronhodilatatoarele
-bauturile care contin cafeina, cum ar fi cafeaua, ceaiul sau bauturile carbogazoase cafeinate
-fumatul, care poate declansa tusea cronica si incontinenta urinara secundara.
Tratament
Exista mai multe conduite terapeutice care se pot adopta in cazul incontinentei urinare. Un tratament ideal trebuie sa respecte un diagnostic corect al tipului incontinentei si preferintele pacientelor.E necesar ca pacientele sa nu se simta jenate de afectiunea lor sau sa suporte inconvenientele inerente acesteia, deoarece, de cele mai multe ori, incontinenta poate fi tratata sau macar ameliorata.Tehnicile comportamentale, exercitiul fizic, schimbarile in modul de viata si tratamentul medical conservator, sunt incercate de prima intentie. Totusi, succesul lor depinde de complianta pacientei la terapie (respectarea stricta a indicatiilor medicului curant) si de severitatea incontinentei.
Noile tehnici chirurgicale microinvazive au cea mai mare rata de succes pentru incontinenta de efort. Alt avantaj e faptul ca necesita o perioada de recuperare postoperatorie foarte scurta.Medicatia poate ameliora simptomatologia incontinentei urinare datorate necesitatii imperioase de a urina. Totusi, poate avea ca efecte secundare senzatia de uscaciune a gurii si altele.
Exercitiul fizic si schimbarile in modul de viata
Exercitiile de tonifiere a musculaturii pelvine (Kegel) pot ajuta 50 pana la 75% din femei sa scada recurenta episoadelor de incontinenta urinara de efort. Aceste exercitii, care intaresc musculatura pelvina implicata in urinare, sunt utile mai ales pentru incontinenta de efort, dar pot fi de ajutor si pentru incontinenta urinara datorata necesitatii imperioase de a urina. Executarea corecta si consecventa a acestor exercitii este cheia succesului acestei metode.
Exercitiile Kegel pot fi combinate cu biofeedback-ul, o tehnica ce poate ajuta pacientele sa evalueze constient contractiile musculaturii pelvine vizate. Aceasta poate fi facuta prin introducerea unui deget in vagin in timp ce executa exercitiile, astfel incat pacientele sa exploreze direct contractiile musculaturii pelvine. De asemenea, pentru a preveni eliminarea accidentala de urina in cazul unui stranut sau al unui acces de tuse, pacientele ar trebui sa-si contracte musculatura pelvina conform unui exercitiu Kegel si sa-si incruciseze picioarele.
Pierderea in greutate este, de obicei, utila in tratamentul incontinentei urinare de efort.
Uneori, schimbarile in modul de viata pot fi utile in tratamentul incontinentei urinare datorate necesitatii imperioase de urina. Pacientele ar trebui sa identifice orice aliment cu efect iritativ asupra vezicii urinare - inclusiv citricele, ciocolata, rosiile, otetul, produsele lactate, aspartamul si mancarurile foarte condimentate si sa reduca consumul acestora. De asemenea, reducerea sau evitarea consumului de alcool sau de cafeina este util.
Tehnicile comportamentale
Exista trei tipuri de tehnici comportamentale care pot fi folosite pentru tratamentul incontinentei urinare:
-antrenarea vezicii urinare
-urinarea temporizata
-urinarea la comanda.
Antrenarea vezicii urinare (numita si reantrenarea vezicii urinare) este folosita pentru tratamentul incontinentei urinare datorate necesitatii imperioase de urina. Prin intermediul acestei metode, se creste capacitatea de umplere a vezicii urinare, crescand astfel timpul scurs intre urinari. Se bazeaza pe incercarea de a amana mersul la toaleta, atunci cand pacienta resimte necesitatea imperioasa de a mictiona. Pacienta poate incepe prin a amana mictiunea pentru 10 minute de fiecare data cand simte nevoia de a urina, cu cresterea progresiva a intervalului de la 10 la 20 de minute. Scopul este atingerea unui interval de pauza intre mictiuni cuprins intre 2 si 4 ore.
Urinarea temporizata poate fi recomandata de medicul specialist daca pacienta urineaza rar. Aceasta trebuie sa incerce sa urineze la fiecare 2-4 ore in timpul zilei, chiar daca pacienta nu simte nevoia de a mictiona. Aceasta metoda poate fi eficienta atat pentru incontinenta de efort cat si pentru incontinenta urinara datorata necesitatii imperioase de a urina.Urinarea la comanda necesita asistenta unui ingrijitor care sa ajute pacienta incontinenta sa urineze. Aceasta tehnica se aplica mai ales incontinentei urinare functionale.
Medicatia
Daca terapia comportamentala si exercitiile fizice nu au succesul scontat, terapeutul le poate combina cu terapia medicamentoasa:
-medicatia anticolinergica cum ar fi Oxibutin, Tolterodine si Diciclomine relaxeaza vezica urinara si cresc capacitatea vezicala; sunt eficiente de cele mai multe ori in tratamentul incontinentei urinare datorate necesitatii imperioase de a urina. Totusi, au efecte secundare nedorite, cum ar fi uscaciunea mucoasei bucale, constipatie, vedere incetosata si incapacitatea de a urina, putand duce la aparitia globului vezical. Noile medicamente, inclusiv cele cu eliberare fractionata a substantei active si plasturii cutanati, au mai putine efecte secundare.
-Imipiramina, un medicament antidepresiv, poate fi folosita pentru tratamentul incontinentei de efort si al incontinentei urinare datorate necesitatii imperioase de a urina, deoarece produce relaxarea musculaturii peretelui vezical concomitent cu contractia musculaturii sfincterului urinar; poate fi folosita in combinatie cu medicatia anticolinergica.
Dispozitive medicale
Diafragma este un dispozitiv din cauciuc, care se introduce in vagin pana la atingerea cervixului uterin. Diafragma aplica o presiune asupra peretelui vaginal, sustinand astfel si uretra. Se foloseste in incontinenta de efort, deoarece datorita presiunii pe care o aplica asupra uretrei prin intermediul peretelui vaginal, diafragma tine uretra inchisa, crescand continenta vezicala. Unele paciente folosesc diafragma doar in timpul activitatilor care pot cauza eliminari accidentale de urina, cum ar fi joggingul. Totusi, multe tipuri de diafragma pot fi folosite permanent. In cazul purtarii unei diafragme, pacienta trebuie sa monitorizeze aparitia infectiilor vaginale sau de tract urinar si sa faca controale regulate la medicul ginecolog.
Optiuni chirurgicale
Incontinenta de efort care nu raspunde la tratamentul medical conservator este, de obicei, tratata chirurgical (nu este tratamentul de prima intentie pentru acest tip de incontinenta).In cazul incontinentei urinare mixte, o evaluare clinica completa si investigatii complexe, pot fi efectuate inainte de a lua decizia de interventie chirurgicala. E necesar ca pacienta sa discute cu terapeutul, care dintre simptomele incontinentei urinare se doresc a fi abordate. Celelalte simptome pot ramane si dupa interventia chirurgicala. In cazul incontinentei urinare mixte, operatia chirurgicala poate trata incontinenta de efort, dar poate sa nu imbunatateasca simptomatologia incontinentei urinare datorate necesitatii imperioase de a urina.
Interventia chirurgicala cea mai folosita este TVT (bandeleta transvaginala). In cadrul acestei interventii, inferior de uretra se pozitioneaza o mesa de material, care o sustine pe aceasta ca intr-un hamac, asigurandu-i o pozitie normala. Chirurgul introduce aceasta mesa prin mici incizii intravaginale si in zona pubiana. Interventiile de tip TVT dureaza aproximativ 30 de minute si sunt efectuate, de obicei, sub anestezie locala. Acest tip de interventie poate fi folosit si pentru corectarea incontinentei recurente in urma altui tip de interventie pentru tratamentul incontinentei.
Metode mai invazive includ: suspensia retropubica si interventia tip sling uretral. Acestea sunt folosite pentru cura incontinentei de efort, prin sustinerea in pozitia anatomica corecta a organelor pelvine. Ambele necesita anestezie generala si spitalizare.Interventiile chirurgicale nu sunt considerate utile in tratamentul incontinentei urinare datorate necesitatii imperioase de a urina. Cura acesteia se rezuma la terapiile comportamentale care incurajeaza modificarile obiceiurilor urinare (antrenarea vezicii) si la terapia medicamentoasa.
Pentru pacientele care sufera de incontinenta de efort, care nu pot suporta o interventie chirurgicala, se poate efectua procedura mai simpla numita injectarea ("ingrosarea") peretilor uretrei. In cadrul acesteia, medicul urolog injecteaza colagen sau alte materiale in jurul uretrei, pentru a consolida pozitia acesteia la iesirea din vezica urinara. Aceasta interventie elimina simptomatologia incontinentei urinare de efort pentru aproximativ 1 an, desi e posibil ca pe parcursul acestuia sa fie necesare 2-3 reinterventii (injectii).Tratamentul variaza pentru tipurile mai putin frecvente de incontinenta, cum ar fi incontinenta prin prea-plin, incontinenta reflexa, incontinenta functionala si incontinenta anatomica.
De retinut!
Metodele comportamentale, exercitiile fizice si medicatia, sunt incercate ca tratament de prima intentie, inaintea abordarii celor invazive, pentru a confirma cauza incontinentei. Daca incontinenta se amelioreaza, diagnosticul este confirmat. Daca nu se obtine ameliorarea, medicul specialist va putea incerca alt tratament sau efectuarea altor investigatii suplimentare.Incontinenta poate fi multifactoriala, cum este cazul incontinentei mixte. In acest caz, cauza principala e tratata initial, urmata de tratamentul cauzei secundare, daca este necesar.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

incontinenta urinara infectie urinara
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2590 (s) | 23 queries | Mysql time :0.036284 (s)