News Flash:

In Romania s-a dublat numarul sinuciderilor in penitenciare in ultimul an. Ita care sunt detinutii cu risc suidicidar major

10 Iunie 2013
1107 Vizualizari | 0 Comentarii

Tot mai multi pacienti din mediul institutionalizat ajung la spital in urma tentativelor de sinucidere. Fenomenul exista in intreaga lume dar in Romania intr-un singur an s-a dublat numarul deceselor din penitenciar datorate actelor suicidare. Si profilul sociodemografic al detinutului care recurge la tentative suicidara s-a modificat si inregistram diferente semnficativa intre cei care recurg la metode chimice (intoxicatii) si cele fizice in realizarea actului suicidar.
La sfarsitul anului trecut in penitenciarele romanesti erau 31.817 detinuti si s-au inregistrat 115 decese din care aproape un sfert (24%) au avut cause violente iar din acestea aproape 90% (mai précis 88%)au fost reprezentate de sinucideri.
Daca in 2010 si 2011 s-au inregistrat cate 10 cazuri de sinucideri, anul trecut 22 de detinuti s-au spanzurat, iar unul a murit prin intoxicatie voluntara.
Pe o statistica partiala remarcam ca, in cazul tentativei autolitice, exista variatii semnnificatice legate de varsta, numarul de recidive precum si calendarul si distributia saptamanala a actelor autolitice in penitenciarul de maxima siguranta Iasi.
 
Suicidarii din penitenciar
sunt exclusiv barbati a caror varsta este in medie de 25,22 de ani dar cei care recurg la mijloace mecanice (plagi mutilante, ingestie de corpi straini, spanzurare) sunt mai in varsta (25-34 de ani) decat cei care recurg la intoxicatii ( isub 24 de ani), recidiveaza frecvent si prefera lunea ca zi a actului suicidar si lunile februarie si mai. Intoxicatiile sunt mai frecvente sambata si in luna septembrie.
 
Indiferent de mijloacele folosite actele suidicidare se produc adesea dimineata, cand personalul de supraveghere este mai numeros si, tinand cont ca multi detinuti refuza tratamentul sau este sufficient tratamentul in ambulatoriu, se contureaza ipoteza ca multe dintre aceste acte sunt demonstrative.
 
Mediul penitenciar determina un risc suplimentar pentru suicid datoratita vietii in captivitate, masurilor disciplinare, companionilor cu comportamente deviante dar si particularitati ale actelor suicidare legate de restrictiile la mijloacelor ce pot produce vatamarea.
 
Detinutii cu risc suidicidar major sunt cei::
·         cei aflati  prima dată în arest preventive si cei care în urma procesului de judecată au obtinut o sentinţă mai lungă decat se aşteptau sau cei al căror status s-a modificat de puţin timp (au trecut de la a fi în arest preventiv la ispăşirea unei sentinţe);
·         cei ce au un istoric de tentative de suicid;
·         cei ce au un istoric de consum abuziv de alcool sau alte droguri;
·         cei ce suferă de boli fizice cronice sau foarte dureroase;
·         cei ce sunt condamnati pentru crimă sau delicte sexuale;
·         cei ce au dificultăţi în comunicare;
·         cei ce au un istoric de agresiune sexuală sau abuz sexual;
·         cei ce sunt izolaţi din punct de vedere social, atat în interiorul penitenciarului cat şi in afara lui.
In aceste conditii. promovarea sănătăţii mentale în închisori ar aduce beneficii detinuţilor, personalului dar şi comunităţii, în general si daca plecam de la premiza că scopul final al sistemului este acela de a reintegra individul în societate, protejarea sănătăţii mentale a acestuia măreşte posibilitatea unei bune reacomodări în comunitate, după ispăşirea pedepsei, fapt ce reduce posibilitatea unei recidive. Acest lucru aduce beneficii comunităţii prin scăderea riscului producerii unor noi infractiuni, reducerea numărului celor ce se reîntorc în închisori şi, implicit, scăderea costurilor determinate de întreţinerea acestora.
 
 
Tudor Ciuhodaru
doctor in suicidologie
Comisia de Sanatate Camera Deputatilor

 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

mediul institutionalizat fenomenul intoxicatii suicidar
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1523 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021553 (s)