News Flash:

Importanta efectuarii dublului test in timpul primului trimestru de sarcina

29 Ianuarie 2019
336 Vizualizari | 0 Comentarii
s604x0 Laborator Praxis Iasi

Sarcina este o perioada frumoasa in viata oricarei femei, o perioada care o determina sa fie mai responsabila, deoarece inca o viata depinde de actiunile ei. 
De aceea, chiar din primele saptamani de sarcina este recomandat  sa se adreseze medicului de familie si sa consulte un medic specialist in obstretica si ginecologie care sa monitorizeze sarcina.
Pe parcursul sarcinii, sunt recomandate a fi efectuate o serie de teste de screening prenatal, utile medicului obstetrician in urmarirea sarcinii. Unul din testele ce se efectueaza in primul trimestru de sarcina este Dublul Test, care ajuta la depistarea celor mai grave si periculoase afectiuni si malformatii congenitale ale fatului. Varsta gestationala optima pentru efectuarea testului este 11 saptamani - 13 saptamani + 6 zile (corespunzatoare unor valori ale CRL-ului cuprinse intre 38 si 84 mm). Este indicat sa fie efectuata mai intai ecografia si mai apoi testul de screening, deoarece sunt necesare o serie de date despre fat in calcularea riscului. 
Dublul test include:
-determinarea markerilor serici PAPP-A (proteina plasmatica asociata sarcinii) si free beta-HCG (subunitatea beta libera a HCG);
-calculul MoM (multiplu de mediana) pentru fiecare marker;
-corectarea MoM in functie de covariabilele materne;
-riscurile biochimice de sindrom Down (trisomia 21), sindrom Edwards (trisomia 18) si sindrom Patau (trisomia 13) la nastere (calculate pe baza MoM corectate pentru fiecare din cei doi markeri si a varstei materne la nastere);
-calculul MoM pentru translucenta nucala (in cazul in care medicul trimitator furnizeaza laboratorului marimea translucentei nucale si lungimea cranio-caudala – CRL, estimate ecografic);
-vizualizarea sau non-vizualizarea osului nazal la examenul ecografic (inclusa in algoritmul de calcul de risc prenatal);
-riscul combinat de sindrom Down  (risc biochimic + parametrii ecografici);

PAPP-A (proteina plasmatica asociata sarcinii) este o glicoproteina derivata din placenta. In timpul sarcinii este produsa in cantitate mare si este eliberata in circulatia materna. Nivelurile serice ale acestei proteine cresc odata cu varsta gestationala, cel mai pregnant in ultima parte a sarcinii. Studii recente au demonstrat ca scaderea concentratiei PAPP-A in cursul sarcinii este asociata cu anomalii cromozomiale ale fatului: trisomie 21, 18, 13, sindrom Turner, etc.
Free beta-HCG (subunitatea beta libera a HCG) este considerat a fi un marker mai relevant decat molecula de HCG intact in trimestrul I de sarcina. In sarcinile asociate cu sindrom Down, nivelurile de free beta-HCG sunt >2 MoM. In prezenta trisomiei 18 sau 13 precum si a triploidiei de origine materna concentratiile de free beta-HCG sunt considerabil scazute.
Valorile obtinute sunt introduse intr-o formula statistica care contine si datele despre gravida, precum: varsta, greutatea, originea etnica, daca este sau nu fumatoare, daca sunt sau nu antecedente de sarcini cu aneuploidii (anomalii cromozomiale), daca femeia sufera sau nu de diabet zaharat, daca sarcina este obtinuta spontan sau prin metode de reproducere umana dar si datele ecografice, precum: daca sarcina este sau nu multipla, marimea translucentei nucale si lungimea cranio-caudala – CRL, estimate ecografic, prezenta osului nazal.
Riscul pentru trisomiile fetale (13, 18, 21) creste odata cu varsta mamei dar este recunoscut faptul ca riscul pentru trisomii al unei femei care a avut in antecedente un fat sau un copil cu trisomie este mai mare decat riscul de varsta.
Concentratia markerilor serici este influentata si de greutatea materna. Femeile cu greutate mai mare au un volum sanguin crescut, care dilueaza concentratia analitilor. Greutatea materna este folosita pentru a ajusta matematic concentratia markerilor la diferentele in volumul sanguin.
Fumatul influenteaza concentratia markerilor serici (cel mai mult reduce nivelul PAPP-A) si poate afecta performanta screening-ului. Din acest motiv, programul ajusteaza MoM in functie de statusul fumatoare/nefumatoare.
 
Translucenta nucala (NT) este definita ca grosimea maxima a spatiului subcutanat creat in mod normal in zona cervicala a fatului, unde se produce o acumulare tranzitorie de lichid, in saptamanile 11-14 de sarcina. In mod obisnuit, marimea translucentei nucale estimata ecografic in plan sagital, variaza intre 0.5 si 2 mm. Ca si in cazul celorlalti markeri, o translucenta nucala crescuta nu reprezinta in sine o anomalie fetala, aceasta modificare putand sa apara si in sarcinile normale. Totusi s-a constatat ca prezenta aneuploidiilor fetale se asociaza cu o translucenta nucala in medie crescuta fata de sarcinile normale.
Osul nazal fetal poate fi vizualizat ecografic in intervalul 11-13+6 saptamani de sarcina. Mai multe studii au demonstrat ca lipsa de vizualizare a osului nazal in aceasta perioada se asociaza cu un risc crescut de sindrom Down si de alte aneuploidii. La fetii cu trisomie 18, osul nazal este absent in aproximativ 50% din cazuri, iar la cei cu trisomie 13 in aproximativ 30% din cazuri.
Testul de screening nu certifica/ infirma anomalii cromozomiale, ci ofera o estimare a riscului de a dezvolta o sarcina cu anomalii cromozomiale, fiind un punct de plecare in recomandarea altor investigatii suplimentare, invazive (amniocenteza, biopsia de vilozitati coriale), dar care constituie o metoda de diagnostic. Riscurile calculate depind de acuratetea informatiilor furnizate de pacienta/medic trimitator.
In cadrul Laboratorului Investigatii Medicale Praxis se efectueaza urmatoarele teste de screening prenatal:
Dublul Test (trimestrul I)
Triplu Test (trimestrul II)

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1749 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020548 (s)