News Flash:

Implantul dentar, necesitate sau lux?

4 Februarie 2011
4162 Vizualizari | 0 Comentarii
Prof univ dr Norina Forna
In ultimii ani, medicina dentara a facut progrese remarcabile, obisnuindu-ne cu exigente functionale si estetice, ce transforma o simpla protezare intr-o reala reconstructie in domeniul artei, fara ca ochiul sa deceleze artificiul. Afectiunile dentare reprezinta o patologie importanta pentru starea generala a organismului, cat si pentru insertia pacientului in societate, tinand cont de exigentele ce domina estetica actuala.

Starea de edentatie caracterizeaza pierderea unuia sau mai multor dinti ca urmare a netratarii la timp a cariilor, a bolii parodontale soldate ca ultima solutie cu extractia dintilor. Un semnal de alarma in privinta problemelor obisnuite care guverneaza sfera oro-maxilo-faciala este dat de oportunitatea controalelor periodice, pe care pacientii sunt obligati sa le faca, depistandu-se in timp util inceputul unor adevarate "dezastre".

O alta situatie frecvent intalnita este reprezentata de prezentarea pacientului la medicul stomatolog in stadii avansate ale patologiei orale, cand procesele infectioase au depasit zonele localizate in jurul dintelui, invadand tesuturile moi, in aceasta situatie pacientul prezentand edem sau supuratii intinse ce impun prezentarea de urgenta in Serviciile de Chirurgie Oro-maxilo-Faciala. In momentul in care dintele nu mai poate fi salvat prin tratament conservator, se impune extractia, ceea ce lasa un spatiu edentat, ce genereaza disfunctii masticatorii. Daca aceasta perioada este prelungita foarte mult, dintii vecini migreaza, conducand la complicatii ce confera dificultate abordarii terapeutice. Terapiile clasice in astfel de situatii pledeaza pentru includerea dintilor limitrofi spatiilor edentate in lucrari protetice fixe, realizate din diferite materiale protetice cat mai apropiate de dintele natural.

Variantele terapeutice actuale indica aplicarea de implante, substitute dentare realizate din titan sau zirconiu, alternativa nemetalica ce exclude prepararea dintilor vecini, bineinteles dupa o evaluare atenta clinica si paraclinica a cazului clinic. Din punct de vedere financiar, exista un echilibru intre includerea celor trei elemente intr-o lucrare metalo-ceramica si aplicarea unui implant acoperit de o coroana metalo-ceramica. Avantajul major rezida in aplicarea principiului conservativ prin neprepararea dintilor vecini.

Manopera de aplicare a implantelor nu este dureroasa, totul depinzand de competenta practicianului, de respectarea timpilor chirurgicali si de aplicarea lucrarilor protetice, aspecte corelate cu un diagnostic de stare generala si locala corect. In edentatiile terminale, cand pacientii nu mai prezinta dinti pe care sa se sprijine o constructie protetica fixa, se impun protezarile mobile, care sunt mai voluminoase decat cele fixe si presupun o adaptare usor indelungata. In aceste situatii, aplicarea de implante creeaza conditiile necesare aplicarii lucrarilor fixe mult mai bine tolerate de pacient.

Materialele protetice actuale, respectiv ceramica ce poate fi aplicata pe metal sau zirconiu, constituie alternative ideale de tratament, in care forma si culoarea pot conduce la rezultate identice cu ale dintilor naturali. Implantologia poate fi realizata la orice varsta, bineinteles in acord cu starea generala a pacientului si cu modificarile locale si loco-regionale survenite postedentatie, oferindu-i pacientului refacerea functiilor afectate, redandu-i zambetul pierdut si confortul dintilor "de altadata". Nu putem vorbi de un pacient multumit decat in conditiile reunirii tehnicilor si tehnologiilor moderne, coroborate cu un inalt grad de competenta al practicianului. O atitudine fireasca unei societati moderne este ca pacientul sa se prezinte la cabinetul de medicina dentara de la primele leziuni, care pot fi interceptate in stadii incipiente. 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

medicina dentara protezare afectiunile dentare estetica actuala
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1681 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021620 (s)