News Flash:

Il consumam zilnic, iar efectele sunt grave: tensiune si colesterol crescute, ficat gras si rezistenta la insulina

4 Decembrie 2017
12869 Vizualizari | 0 Comentarii

Ultimele cercetari au demonstrat ce pericole prezinta zaharul si au spulberat tot ce stiam inainte. El duce la cresterea tensiunii, a colesterolului, provoaca boli de ficat (in aceeasi masura ca si alcoolul). Daca esti dependent de zahar, slabiciunea ta poate fi mult mai riscanta decat crezi. Iata cateva riscuri mari ale consumului de zahar:

Tensiunea arteriala ridicata 

Exista foarte multe dovezi care leaga consumul excesiv de zahar de tensiunea ridicata. Nu avem inca o concluzie finala insa, in cazul animalelor, daca mananca prea mult zahar, tensiunea creste.

La oameni, studiile au aratat ca, daca elimini zaharul (numai cantitatea dintr-o cutie de suc), tensiunea scade. Intr-unul dintre cazuri, au fost consumate 74 de grame de fructoza pe zi, iar riscul de crestere a tensiunii a crescut cu 75% la cei care au consumat zahar suplimentar.

In mod traditional, medicii leaga tensiunea ridicata de consumul de sare. Insa, asa cum sarea poate strangula vasele de sange si poate creste tensiunea arteriala, la fel si zaharul afecteaza acidul uric si alte mecanisme ce pot afecta tensiunea arteriala.

Intrebarea este cand e prea mult. Cele mai recente recomandari ale Asociatiei de Cardiologie Americane prevad maximum 6 lingurite de zahar adaugat pe zi, aproximativ 100 de calorii. O singura cutie de suc poate sa contina 9 lingurite de zahar, poate chiar mai mult!

Un nou efect ucigas al zaharului, demonstrat de cercetatori

Nivelul crescut al colesterolului

S-au facut cercetari si s-a studiat colesterolul bun; la persoanele care consumau cantitati mari de zahar adaugat, nivelul de colesterol bun a fost mai scazut. Nivelul trigliceridelor era ridicat, la fel si colesterolul rau. Persoanele care consuma mai mult zahar, prezinta un nivel crescut de hipertensiune.

E derutant, pentru ca multi cred ca nivelul ridicat al colesterolului e cauza grasimii, insa zaharul e convertit in trigliceride. Asa e stocata grasimea si e depozitata in multe locuri. Dar nu e vorba de grasimea pe care o consumam, ci de zahar. Cand consumam zahar in exces, acesta e procesat de ficat care calculeaza de cat avem nevoie pentru a avea energie. Tot ce e in plus, se transforma in grasimi.

Primele depuneri de grasime se vad in sange. Dupa o singura masa, nivelul de trigliceride explodeaza. Daca faci asta in mod frecvent, colesterolul va scapa de sub control. Trigliceridele cresc, iar colesterolul bun scade.

Zaharul favorizeaza aparitia celulitei. Vezi si alte 8 efecte negative ale consumului de zahar

Boli de ficat

Oamenii asociaza adesea bolile de ficat cu multe alte probleme, insa nu cu zaharul. Consumul de alcool e cea mai populara cauza atribuita cirozei si altor probleme hepatice. E posibil ca si zaharul sa aiba acelasi efect? Zaharul, cu siguranta, exacerbeaza boala ficatului gras. Daca cineva are o boala hepatica, zaharul o poate agrava deoarece stimuleaza productia de trigliceride din ficat care ajung in sange.

Exista asemanari intre alcool si zahar pentru ca ambele sunt carbohidrati, stimuleaza depunerea de grasime abdominala, provoaca boli de ficat; se pare ca mecanismul e asemanator. Zaharul ajunge in celulele hepatice si le forteaza sa se schimbe. In acest fel, ajungi de la un ficat normal la unul anormal.

Medicii considera ca zaharul e principala cauza a bolii ficatului gras necauzata de alcool. Boala ficatului gras inseamna ca ficatul se umple de grasime.

Rezistenta la insulina

Insulina e principalul factor al metabolismului nostru. Creste si scade in functie de ce mancam, dar - cand consumam zahar in exces - e secretata continuu. Zaharul e eliminat din sange si din celule. Problema este ca, daca e secretata prea des, celulele isi pierd sensibilitatea. Nivelul de zahar din sange e prea mare si asta duce la rezistenta la insulina si diabet. Rezistenta la insulina e periculoasa pentru ca ea duce la boala ficatului gras, la cresterea in greutate, la grasime abdominala si la cresterea trigliceridelor.

Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1771 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021425 (s)