News Flash:

Iaurtul combate respiratia urat mirositoare. Vezi si care sunt cateva cauze ale aparitiei halenei

16 Februarie 2011
3506 Vizualizari | 0 Comentarii

Respiratia urat mirositoare (halena) ne afecteaza pe toti la un moment dat in viata. Cauzele aparitiei halenei sunt foarte diverse, ele putand fi pasagere sau cronice. Iata cateva dintre cauze:

1. Consumul anumitor alimente.
Se stie ca usturoiul sau ceapa pot cauza mirosul neplacut al respiratiei mult timp dupa consum.

2.  Alcoolul si tutunul
Fumatul afecteaza in foarte multe feluri sanatatea cavitatii orale si chiar daca ne spalam corect pe dinti, mirosul persista.

3. Afectiuni stomatologice
Dezvoltarea tartrului (care atrage particule alimentare si bacterii si favorizeaza stagnarea si fermentarea lor in cavitatea orala) este o alta cauza a halenei. De asemenea, xerostonia (sau gura uscata, afectiune ce apare ca reactie adversa in diverse tratamente medicamentoase sau post iradiere) si cariile dentare sunt si acestea o posibila explicatie.

Bacteriile din iaurt, benefice cavitatii orale

Cauzele halenei sunt insa mult mai numeroase si complexe, de aceea este foarte important sa consultati un medic pentru a le depista si trata problema. Uneori, remediile naturiste va pot ajuta sa combateti halena, iar iaurtul poate fi o adevarata arma impotriva respiratiei urat mirositoare. Potrivit cercetatorilor, o doza zilnica de iaurt, pe langa faptul ca imbunatateste tranzitul intestinal ai reface flora microbiana, ne protejeaza si de aparitia halenei.

Specialistii au ajuns la concluzia ca 200 g de iaurt zilnic reduc nivelul compusilor de fermentatie de tipul hidrogenului sulfurat din cavitatea orala. Acest efect este determinat de bacteriile active din iaurt, in special de Streptococcus thermophilus si de Lactobacillus bulgaris. Consumat zilnic, timp de 6 saptamani, iaurtul reduce cu pana la 80% nivelul bacteriilor din gura. 

Iaurtul a fost folosit adesea ca remediu natural si adjuvant in lupta impotriva candidozelor gastro-intestinale sau a infectiilor cu germeni anaerobi, datorita continutului sau in bacterii cu actiune pozitiva in organism, capabile sa lupte impotriva agentilor patogeni.

Studiul care a demonstrat valoarea iaurtului in tratarea halenei s-a desfasurat pe 24 de voluntari sanatosi care, pentru doua saptamani, au evitat iaurtul si alte alimente cu un continut asemanator de bacterii (muraturi, branza). Dupa aceasta perioada, specialistii au recoltat probe de saliva si au masurat concentratia bacteriilor si a substantelor fermentate si volatile din cavitatea orala.

Aceiasi subiecti au consumat 100 g de iaurt, de 2 ori pe zi, timp de 6 saptamani, iar apoi au fost recoltate noi probe. Rezultatele au aratat ca substantele ce imprima un anumit miros respiratiei (substante volatile) au scazut cu 80%. In plus, tartrul si gingivita s-au ameliorat si ele. Pe langa aceasta, se pare ca iaurtul poate reduce si riscul de aparitie al cariilor.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

afectiuni stomatologice streptococcus thermophilus
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1274 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014434 (s)