News Flash:

Hormonii sexuali feminini si modul in care functioneaza ovarele

9 August 2011
32493 Vizualizari | 0 Comentarii

Ovarele sunt principalii producatori ai hormonilor sexuali feminini, ai estrogenului si progesteronului, insa ele functioneaza ca o veriga a unui lant de comenzi ce porneste din  creier.

Actiunea incepe din cortexul cerebral, acea masa de materie cenusie care are un rol important in memorare, invatarea limbajului si activitatea motorie. Nu se cunoaste exact modul in care cortexul cerebral regleaza hormonii ciclului menstrual, dar anumite modificari, precum intreruperea menstruatiei in perioadele de stres, para fi influentate de cortex.

Un alt rol in secventa menstruatiei il are hipotalamusul, o mica regiune a creierului aflata deasupra hipofizei. Desi de dimensiuni reduse, hipotalamusul are un rol foarte important in reglarea ambiantei interne a organismului: influenteaza comportamentul alimentar, ciclul somnului zilnic si continutul de apa al celulelor si tesuturilor. Hipotalamusul secreta, de asemenea, hormoni care declanseaza menstruatia.

Dupa ce femeia a ajuns la pubertate, hipotalamusul incepe ciclul ovarian lunar, secretand un hormon numit GnRH, gonadoliberina, care elibereaza gonadotrofinele hipofizare. Gonadotrofinele sunt hormonul Iuteinizant (LH) si hormonul foliculostimuJant (FSH). Acestea controleaza gonadele (organele care produc celulele de reproducere, ovule sau spermatozoizi), adica ovarele la femei si testiculele la barbati.

Mesagerul chimic GnRH stimuleaza hipofiza, glanda endocrina invecinata cu hipotalamusul, care secreta hormonii LH si FSH. La randul lor, acestia stimuleaza ovarele. Numele hormonului foliculostimulant (FSH) se refera exact la actiunea acestuia, respectiv de stimulare a dezvoltarii foliculilor. Hormonul luteinizant (LH), a carui prezenta in sange atinge nivelul maxim la jumatatea ciclului, determina foliculul dominant sa elibereze ovulul, actiune care culmineaza prin ovulatie.

Interactiunile hormonilor
Hipotalamusul elibereaza la inceputul ciclului cantitati din ce in ce mai mari de FSH-LH, care comanda la nivel hipofizar cresterea sintezei de FSH. FSH-ul creste deci in permanenta in cursul primelor 14 zile ale ciclului si determina o dezvoltare progresiva a unora dintre foliculii ovarieni. Stimularea foliculilor de catre FSH are drept urmare productia de estrogeni, cel mai important in afara sarcinii fiind estradiolul (E2). Prin urmare si nivelurile estradiolului in sange cresc progresiv in primele 14 zile.

Intre E2 si FSH exista o relatie de feed-back negativ: cresterea E2 determina scaderea FSH, si invers. Intre FSH si E2 pe de o parte si LH pe de alta parte exista o relatie de feed-back pozitiv: cresterea FSH si E2 determina la o anumita concentratie descarcarea brusca a unei cantitati mari de LH - asa-numitul "varf de LH (LH peak)".

Varful de LH are loc intr-un ciclu de 28 de zile cu pana la 24-48 ore inaintea ovulatiei, adica in ziua 12-13. De fapt, se pare ca el este responsabil de producerea ovulatiei in sine. Ovulatia intr-un astfel de ciclu se va produce in ziua 14.

In urma ovulatiei, foliculul care a ovulat se transforma in corpul galben (corpus luteum). Desi valorile LH scad mult dupa varful mentionat, ele raman ridicate dupa ziua 14 si stimuleaza formarea si ulterior functionarea (secretia) corpului galben. Acesta sintetizeaza doi hormoni sexuali: estrogen (sub comanda FSH) si progesteron (sub comanda LH). Deci din ziua 14, estrogenii isi mentin un nivel ridicat in sange, si in plus apare un al doilea hormon, progesteronul (P), ce creste rapid si se mentine la valori aproximativ constante, inalte, pana aproape de sfarsitul ciclului.

Dupa aproximativ 11 zile, corpul galben isi inceateaza activitatea. Nivelurile estrogenilor si ale progesteronului scad rapid pana aproape de zero. Lipsa acestor hormoni determina aparitia menstruatiei.

Aceeasi secventa se repeta luna dupa luna, pana ajungi la menopauza, desi, in timp, ciclurile se modifica odata cu varsta. Femeile care se apropie de 40 de ani au uneori cicluri mat scurte de 28 de zile, deoarece in a doua jumatate a ciclului, corpul galben produce mai putin progesteron decat la 20 de ani. Mai putin progesteron inseamna distrugerea mucoasei uterine si eliminarea ei mai devreme. In final, numarul scazut de foliculi si calitatea lor redusa duc la o productie scazuta de estrogeni.

Cand nivelul de estrogeni scade pana la o anumita limita, nu mai este suficient pentru a determina eliberarea de LH si ovulatia. Femeile mai in varsta, care se apropie de menopauza, au o vreme, la fel ca adolescentele, cicluri neregulate jar ovulatia nu mai are loc. In final, nivelul estrogenilor scade atat de mult, incat menstruatia se opreste definitiv.

 


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

ovarele gonadoliberina gonadotrofinele hipofizare gonadele
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1633 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014028 (s)