News Flash:

Homocisteina, o toxina care iti ataca creierul si inima

9 Martie 2011
21278 Vizualizari | 0 Comentarii

Un aminoacid din sange despre care putini medici stiau pana foarte recent este considerat un factor major in distrugerea creierului, dar si vinovat de aparitia bolilor cardiovasculare. Se numeste homocisteina si, acumulat in sange intr-o cantitate prea mare, contribuie la obturarea si distrugerea vaselor sanguine, inclusiv a acelora ce alimenteaza creierul; poate chiar deteriora acuitatea mintala si dispozitia printr-un efect toxic direct asupro celulelor cerebrale.

Homocisteina este produsul intermediar de metabolizare al metioninei. Din feiricire, ea poate fi rapid redusa in prezenta vitaminei B12 si a folatului. Nivelul ridicat al homocisteinei, asemenea colesterolului ridicat, poate fi determinat prin analiza sangelui.

Potrivit unui studiu, barbatii de varsta mijlocie sau inaintata, care au avut concentratiile cele mai mari ale homocisteinei in sange au evoluat la un test de competenta mintala exact ca persoanele afectate de o forma usoara de Alzheimer. De fapt, dintre cei 25% cu concentratia cea mai mare a homocisteinei, numai 22% au putut copia corect un cub si numai 17% au putut copia un con. Aceste "performante" indica deteriorarea creierului, au afirmat cercetatorii.

Homocisteina si depresia
Nivelurile ridicate ale homocisteinei nu semnifica doar probleme de memorie, concentrare si abilitati de gandire, dar si proasta dispozitie. Intr-un grup de persoane deprimate, tinere si batrane, cu cat nivelul homocisteinei o fost mai ridicat, cu atat rezultatele la testele de acuitate mintala si evaluare a dispozitiei au fost mai proaste. Intr-un studiu efectuat pe pacienti  cu depresie grava, 20% aveau un nivel crescut de homocisteina, iar 19% prezentau un nivel redus al acidului folic.

Homocisteina favorizeaza bolile de inima
Homocisteina in exces este factor de risc in bolile cardiovasculare, la fel ca fumatul si colesterolul. Potrivit unui studiu realizat de cercetatori de la 19 centre medicale din Europa, pe 750 de bolnavi de ateroscleroza, cei aflati in primii 50 cu valori mari ale homocisteinei prezentau un risc dublu de boala cardiovasculara.

Persoanele cu alimentatie bogata in proteine (carne) au un aport redus de vitamine B6, B12 si acid folic si sunt expuse celui mai inalt grad de risc. Cu toate ca derivatele de carne sunt considerate o sursa rezonabila de vitamina B6, un simplu calcul demonstreaza ca ar fi necesar un consum de minimum cinci hamburgeri pe zi pentru acumularea dozei minime recomandate de vitamina B6, adica 2 mg.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

homocisteina
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1741 (s) | 34 queries | Mysql time :0.022087 (s)