News Flash:

Hipogonadismul hipogonadotrop

19 Ianuarie 2012
7148 Vizualizari | 0 Comentarii

Hormonii luteinizant (LH) si foliculostimulant (FSH) sunt hormonii secretati de celulele gonadotrope ale hipofizei anterioare si controleaza functionarea gonadelor (glandele sexuale :ovarul la femeie, testicolul la barbat).

Hormonul eliberator al hormonului luteinizant-LHRH, cunoscut si ca hormonul eliberator de gonadotropina (GnRH) este responsabil de eliberarea FSH si LH.

Prin hipogonadism se intelege, de fapt, deficitul sever de GnRH (hormonul eliberator de FSH si LH) ce va determina o insuficienta a functiei gonadelor (testicolul si ovarul). Hipogonadismul este de doua tipuri: primar si secundar (hipogonadotrop sau central).

Masurarea gonadotropinei are un rol esential in depistarea tipului de hipogonadism si in evaluarea insuficientei gonadale, asociata cu o concentratie scazuta de testosteron la barbati si cu niveluri scazute de estrogeni la femei.

Hipogonadismul hipogonadotrop (sau secundar) este sugerat de un deficit izolat de gonadotropina si poate fi o afectiune congenitala sau ereditara.

Sindromul Kallmann este o tulburare genetica heterogena, o forma de hipogonadism hipotalamic hipogonadotrop care se caracterizeaza printr-un deficit de gonadotropina datorita scaderii nivelului de GnRH, asociat cu anosmie (incapacitatea de a percepe mirosuri) si defecte anatomice medii.

Inhibarea eliberarii de GnRH poate de asemenea determina amenoreea (lipsa menstruatiei) din anorexia nervoasa, inaniatie sau stress.

Deficitul de gonadotropina poate apare in stadiile relativ incipiente ale adenoamelor hipofizare cu dimensiuni crescute. De asemenea, deficitul de gonadotropina responsabil de hipogonadismul hipogonadotrop, apare la pacientii cu tulburari endocrine poliglandulare, de etiologie probabil autoimuna si la pacientii cu hemocromatoza.(boala care apare datorita acumularii fierului in organismul uman).

Persoanele cu degicit de GnRH care doeresc sa fie fertile este posibil sa raspunda la terapia intermitenta cu GnRH sau agonistii sai (agonist: medicament sau substanta care actioneaza la nivelul receptorilor celulari provocand acelasi efect sau un efect similar cu acela al mesagerilor chimici normali ai organismului).


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

gonadotropina hipogonadism hipogonadismul hipogonadotrop
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1755 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020462 (s)