News Flash:

Hipocalcemia. Cauze si tratament

21 Mai 2011
5570 Vizualizari | 0 Comentarii

Hipocalcemia reprezinta o scadere anormala a calciului ionizat din sange. Calciul ionizat si nu calciul total afecteaza functia neuromusculara si este, de aceea, un parametru relevant pentru diagnosticarea hipocalcemiei.

Valoarea normala a calciului total plasmatic variaza intre 8,8 si 10,4 mg/dL (2,2 - 2,6 mmol/L), iar a calciului ionizat intre 4,7 - 5,2 mg/dL (1,17 - 1,3 mmol/L).

Cauzele hipocalcemei
- Scaderea aportului de calciu;
- Scaderea absortiei intestinale a calciului;
- Cresterea eliminarii de calciu;
- Stari morbide ale organismului cum ar fi alcalozele, disfunctiile glandelor paratiroide.

Pentru depistarea cauzei reale a deficitului de calciu si stabilirea unei scheme terapeutice adecvate este necesara prezentarea la un medic specialist internist care vor stabili si investigatiile paraclinice necesare sustinerii diagnosticului. 

Administrarea de calciu din proprie initiativa poate masca pentru o anumita perioada simptomatologia hipocalcemiei, prelungind timpul pana la identificarea cauzei reale a deficitului de calciu.

Hipocalcemia severa, sub 7 mg/dL (sau sub 1.75 mmol/L) poate cauza tetanie, spasm laringian sau convulsii generalizate.

Tetania se manifesta prin furnicaturi ale buzelor, degetelor, limbii, prin crampe musculare, senzatia de "lipsa de aer" sau "nod in gat", palpitatii. Hiperventilatia (respiratia cu frecventa crescuta), precum si ingestia de substante alcaline sau diuretice pot precipita criza de tetanie prin scaderea calciului ionizat.

Tratamentul tetaniei se face prin administrarea intravenoasa a 10 - 20 ml calciu gluconic 10% care poate fi urmata uneori si de administrarea in perfuzie. Concomitent se poate administra si magneziu intravenos (sub forma de sulfat de magneziu), precum si sedative si anxiolitice.

In tetania latenta se completeaza administrarea calciului si magneziului per os cu administrarea orala de vitamina D. Foarte mare atentie trebuie acordata profilaxiei tetaniei latente si a crizei de tetanie printr-un aport zilnic adecvat de calciu, ce se poate realiza prin consumul de lapte si produse lactate.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

hipocalcemia cauzele hipocalcemei tetanie tratamentul tetaniei
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1671 (s) | 34 queries | Mysql time :0.022634 (s)