News Flash:

Hepatitele, o continua provocare pentru medic

21 Februarie 2011
3250 Vizualizari | 0 Comentarii
dr Carmen Manciuc
Hepatitele acute virale constituie o continua provocare pentru clinician, atat din cauza amplitudinii fenomenului la scara mondiala, diversitatii mari virale, la care se adauga sursele de rezistenta selectate de terapie, raspunsul individual la tratament pe o perioada lunga, care ridica problema compliantei si, nu în ultimul rand, arsenalul terapeutic actual pentru o boala cu consecinte deosebit de grave

Hepatita înseamna inflamatia ficatului, caracterizata prin prezenta celulelor inflamatorii la nivelul tesutului propriu hepatic. Boala poate fi autolimitata, notiunea de acut si cronic este relativ greu de definit, avand drept factor de demarcatie variabila - timp. Se considera acuta o hepatita ce dureaza maximum 6 luni, dupa aceasta perioada inflamatia, respectiv hepatita considerandu-se cronica. Cateva virusuri au tropism direct hepatic, virusuri hepatitice, care clinic dau un tablou cu afectare predominanta, ficatul. Alte tipuri de hepatite sunt cele toxice (alcool, medicamentoase) autoimune, cauzate de alte infectii etc.

Hepatitele acute virale sunt: A, B, C, B+D, E, F, G. Hepatita virala B - virusul hepatitei B are ca modalitate de transmitere calea parenterala. Se apreciaza ca mai mult de 350 milioane de persoane sunt infectate în întreaga lume. Grupurile expuse, de risc sunt partenerii sexuali ai persoanelor infectate, consumatorii de droguri intravenos, lucratorii în mediu sanitar, persoane cu parteneri multipli, care practica sexul neprotejat. Perioada de incubatie este în medie de 120 zile, dupa care poate aparea simptomatologia gastritei de însotire, cu astenie inapetenta, apar urini hipercome si icter, în formele icterice, marirea de volum a ficatului, cu palparea marginii inferioare la peste 1 centimetru sub rebordul costal. In faza acuta se recomanda repaus la pat, un regim alimentar de crutare si dupa toleranta, cu evitarea alcoolului, eforturilor fizice si suprasolicitarii psihice. Cronicizarea infectiei se face: 90 la suta la copii infectati la nastere; 30 la suta la copii infectati între 1-5 ani; 6 la suta dupa aceasta varsta.

Virusul hepatitei C

Persoanele care prezinta infectie cronica trebuie evaluate medical la fiecare 6-12 luni. Industria farmaceutica a pus la dispozitia clinicienilor cateva droguri care pot fi indicate în infectia cronica cu virusul B, cu o rata de raspuns clinic de aproximativ 40 la suta si care întarzie progresia bolii prin mecanismul supresiei virale si lipsa replicarii. Prezenta virusului este atestata prin încarcarea virala, uneori de ordinul milioanelor / ml, dovedita prin testul PCR. Virusul hepatitei C se gaseste în sange si alte fluide ale organismului. Expuse sunt persoanele ce folosesc droguri intravenos, partenerii sexuali ai persoanelor infectate; manevrele medicale cu aparatura nesterila, pot sa fie cauza infectiei cu virus hepatitic C (pacienti dializati, nou-nascuti din mame seropozitive pentru virus C). Perioada de incubatie a bolii poate sa varieze între 14 si 180 zile.

Momentul acut este rar surprins si cel mai adesea boala acuta trece neobservata, simptomatologia fiind frusta si constand în astenie, stare generala relativ influentata, cel mai adesea atribuite stresului cotidian, unui regim de viata si munca mai dur etc. Infectia cronica se produce în 55 la suta pana la 85 la suta din cazuri. Progresia spre ciroza se realizeaza la acesti pacienti în 20-30 de ani si acesti pacienti trebuie evaluati la 6-12 luni. Durata terapiei la responderi este de 24 sau 48 saptamani. Evaluarea initiala se face dupa 12 administrari de interferon pegilat. Se considera responderi la terapie acei pacienti la care viremia este nedetectabila sau a scazut. Pana la 12 luni terapia este de consolidare a efectului obtinut, dar din nefericire, fiind o terapie de lunga durata, este grevata de efecte adverse, uneori redutabile: hematologice - anemie, leucopenie, trombocitopenie; astenie, scadere ponderala, caderea parului, nevroze. Terapia este modulata si pacientul urmarit saptamanal clinic si biologic. Cei cu încarcatura virala mai mica raspund mai bine la tratament. Nu exista vaccin specific împotriva hepatitei C.

Hepatitele D, F, G

Hepatita D - este boala cauzata de un virus ARN circular; se poate considera satelit subviral, deoarece se multiplica numai în prezenta virusului hepatitei B. Infectia poate fi simultana - coinfectie, sau ulterioara - suprainfectie. Asocierea celor doua virusuri conduce la o rata mai mare de complicatii cu insuficienta hepatica consecutiva. Infectia este întalnita mai ales în bazinul mediteranean si în Africa subsahariana. Hepatita E - este determinata de o particula virala descoperita în 1983 si face parte din familia Caliciviridae. Genomul viral seamana mult cu cel al virusului rubeolic; virusul este responsabil de epidemii la persoane între 15-40 ani în India si descresterea ratei de insuficienta hepatica la gravide. Transmiterea este fecal-orala si boala nu cronicizeaza.

Vaccinarea ar putea reprezenta o speranta, dar acoperirea vaccinala nu justifica costurile. Hepatita F si G - în 1994, Deka a descris o noua particula virala în scaunul pacientilor cu hepatita non - A-B-C-E. Cercetari ulterioare au confirmat existenta virusului G-B virus C (GBV-C) care determina boala la om. A fost demonstrata transmiterea parenterala sexuala si verticala. La pacientii infectati HIV, infectia este prezenta în 14-40 la suta, studiile actuale sugerand ca în cazul coinfectiei, progresia bolii HIV este încetinita. In concluzie, hepatitele acute virale constituie o continua provocare pentru clinician, atat din cauza amplitudinii fenomenului la scara mondiala, diversitatii mari virale, la care se adauga sursele de rezistenta selectate de terapie, raspunsul individual la tratament pe o perioada lunga, care ridica problema compliantei si, nu în ultimul rand, arsenalul terapeutic actual pentru o boala cu consecinte deosebit de grave.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

hepatita
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1506 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014337 (s)