News Flash:

Greseli pe care le faci cand prepari carnea cruda de pui

22 Noiembrie 2018
2224 Vizualizari | 0 Comentarii

Carnea cruda de pui este un ingredient foarte des intalnit in cadrul tuturor retetelor pentru ca are un pret mai redus si da un gust foarte bun preparatului final. Cu toate acestea trebuie sa ai grija cum o pregatesti pentru a proteja sanatatea ta si a intregii familii. Iata cum trebuie sa gatesti carnea cruda de pui pentru a evita riscurile:
 
1. Nu lasa carnea pe masa prea mult timp. De multe ori carnea de pui este lasata pe masa pentru a se dezgheta, dar este posibil sa uiti de ea si sa stea prea mult timp la temperatura camerei. O temperatura mai ridicata favorizeaza dezvoltarea bacteriilor, care in urma consumului preparatului final ar putea provoca toxiinfectia alimentara. Cel mai bine este sa pui carnea de pui in frigider de indata ce te intorci de la cumparaturi. Scoate-o de la rece numai atunci cand esti gata sa prepari un fel de mancare. Daca este inghetata o poti lasa sa se dezghete in frigider timp de doua zile. In acest fel vei preveni contaminarea cu bacterii si carnea va putea fi utilizata pentru reteta gustoasa la care te-ai gandit.
 
2. Nu o pastra intr-un loc inadecvat. Credeai ca nu este nicio problema indiferent ce raft al frigiderului alegi pentru a depozita carnea cruda de pui? Ei bine, zeama lasata de carne poate picura pe alte alimente, asa ca este bine sa fii atent unde o pui. Foloseste o tava pentru a colecta zeama si a evita contaminarea altor alimente din frigider. Pune carnea pe raftul de jos al frigiderului si asteapta pana cand se dezgheata complet la rece.
 
3. Nu clati carnea cu apa inainte sa o gatesti. Spre deosebire de impresia generala, carnea de pui nu ar trebui clatita cu apa. Nu te gandi ca ar fi o sansa de a elimina bacteriile pentru ca, de fapt, riscurile pentru sanatate vor creste. Zeama de carne poate stropi alte suprafete din imediata apropiere in timp ce clatesti carnea, iar riscul de contaminare va fi mult mai ridicat. Este recomandat sa uiti de clatirea cu apa si sa pui carnea direct pe gratar sau in tigaie pentru a-ti proteja sanatatea.
 
4. Nu o marina folosind metoda gresita. Carnea de pui are un gust special daca este marinata inainte de preparare. De fapt, este una dintre cele mai simple metode pentru a fragezi friptura si a preveni uscarea excesiva in timpul prepararii. Cu toate acestea, daca lasi carnea la marinat la temperatura camerei cina pe care o planuiesti poate provoca probleme digestive celor care o vor savura. Un loc cu o temperatura ridicata faciliteaza raspandirea bacteriilor. In plus, desi este tentant sa folosesti ce iti ramane din marinata dupa ce pui carnea cruda in tava, evita acest reflex pentru ca sosul contine zeama de carne cruda si poate contamina alte preparate cu bacterii. Cel mai bine este sa marinezi carnea de pui intr-o punga speciala, in frigider, si sa arunci punga dupa ce ai terminat.
 
5. Nu refolosi ustensilele care au intrat in contact cu puiul crud. Precis ca vrei sa faci mai multe lucuri in acelasi timp, de exemplu sa pregatesti garnitura pentru friptura in timp ce puiul se rumeneste la cuptor. Cu toate acestea, nu este recomandat sa folosesti aceleasi ustensile, de exemplu cutitul, pentru a taia carnea si legumele. Contaminarea lor te va expune riscului de imbolnavire. Curata cu atentie ustensilele care au fost utilizate pentru a muta sau aranja carnea inainte de a le folosi pentru alte preparate. 
 
6. Nu lasa carnea cruda sa intre in contact cu alte alimente. Daca ai o bucatarie mica, fundul de lemn pe care tai ingredientele probabil ca este o suprafata foarte solicitata. Poate fi usor sa incepi sa tai salata verde pe aceeasi suprafata pe care a stat carnea cruda. Zeama de carne trebuie spalata bine, dupa ce ai dezinfectat fundul de lemn cu ajutorul sucului de lamaie. Este foarte important sa eviti contaminarea ingredientelor care nu vor fi gatite cu zeama de carne. 
 
7. Nu uita sa te speli pe maini. Cel mai adesea vei folosi degetele pentru a condimenta si a realiza o crusta pentru carnea de pui. Spala-te pe maini imediat ce ai terminat si evita sa atingi diferite manere, ustensile sau sertare. Daca ai atins anumite suprafete este recomandat sa le speli pentru a evita raspandirea bacteriilor. Maestrii bucatari utilizeaza si un alt truc si anume nu folosesc decat mana dreapta pentru prepararea carnii de pui. In acest mod vei avea mereu o mana libera pentru a adauga sare si piper sau pentru a da drumul la apa.
 
8. Nu pastra acelasi burete de vase timp de mai multe luni. Poate ca esti atent la felul in care depozitezi carnea si la ustensile, dar buretele folosit pentru spalarea lor? Chiar daca nu ti se pare un lucru esential trebuie sa stii ca tocmai buretele de vase poate fi o sursa de bacterii, mai ales daca sta in apropierea carnii crude. Este recomandat sa inlocuiesti buretele la 2-3 saptamani si sa il pui timp de 2 minute in cuptorul cu microunde pentru igienizare. sursa: eva.ro

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

carne pui gatire carn bacterii carne
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1691 (s) | 34 queries | Mysql time :0.023553 (s)