News Flash:

Greseala pe care o faci si tu atunci cand fierbi orezul

29 Martie 2016
46795 Vizualizari | 0 Comentarii
Nimic pe lume nu e atat de simplu pe cat pare, nici macar fierberea orezului! Desi ai impresia ca nu poti da gres cu asa ceva, probabil nu te-ai gandit ca fiecare sortiment de orez presupune o alta metoda de gatire. In plus, trebuie sa stii cum sa previi prinderea orezului de vas si arderea acestuia. Avand in vedere ca exista peste 2000 de sortimente de orez, trebuie sa stii macar cateva metode de a-l fierbe corect, astfel incat sa iti iasa ca la carte!
1. Orezul trebuie spalat inainte de a-l fierbe. Orezul cumparat din magazine trebuie spalat, mai ales daca vrei ca boabele sa nu se lipeasca, ci sa fie separate. In tarile asiatice, orezul se spala adesea tocmai in acest scop, dar si pentru a fi mai pufos si mai usor. Este unul dintre trucurile de gatire a orezului basmati, de exemplu. Prin spalare este indepartat amidonul de pe suprafata orezului si, din acest motiv, este mai usor de digerat.

Cum iti poti prepara laptele de orez
 
2. Anumite sortimente de orez trebuie lasate in apa inainte de fierbere: de exemplu, orezul basmati si cel salbatic. Aceste doua sortimente trebuie intotdeauna lasate in apa cam 30-60 de minute inainte de a le fierbe. Sortimentele de orez cu bobul lung sunt cele care trebuie pregatite astfel inainte de a le fierbe. 
3. Orezul se fierbe pana devine al dente. Cele mai multe sortimente de orez nu trebuie lasate la fiert pana se inmoaie foarte mult sau incep sa se sfarame, ci atat cat sa fie ferme, exact ca in cazul pastelor. Exceptia de la aceasta regula este orezul lipicios sau cel preparat pentru diverse deserturi (de exemplu, pentru orez cu lapte). Atunci cand faci un desert din orez, nu folosi sortimente cu bob lung, ale caror boabe raman separate si in urma fierberii.
4. NU se adauga sare in apa cand fierbi orezul, pentru ca boabele se vor marunti, iar orezul va deveni lipicios si cu o textura nu tocmai apetisanta. Acelasi lucru se intampla daca amesteci in orez in timp ce fierbe. Singura exceptie de la aceasta regula este orezul risotto, care trebuie amestecat tocmai pentru a deveni o masa fina si cremoasa.

Orezul, un aliment excelent pentru intarirea sistemului imunitar
 
5. Foloseste un vas suficient de mare cand fierbi orezul. De cele mai multe ori, orezul se lipeste de cratita si se arde tocmai pentru ca nu are suficient loc sa se umfle. Prin fierbere, el poate sa isi mareasca volumul chiar si de 2-3 ori, in functie de sortiment. 
6. Scoate intotdeauna orezul din vas, imediat ce a fiert. El trebuie scurs imediat si pus intr-un castron. Daca il lasi in oala in care l-ai facut, el va absorbi in continuare apa si vei obtine un orez prea umflat si zemos. Ca sa testezi daca orezul este gata, ia o boaba si strange-o intre degete - ea ar trebui sa fie moale la suprafata si usor dura in interior.
7. Exista mai multe metode de a fierbe orezul. Cea mai populara este metoda absorbtiei, care presupune ca la o masura de orez sa pui doua masuri de apa. Orezul se lasa sa dea in fiert pe foc mediu, apoi se da focul pe minim si se mai lasa 10-12 minute sa fiarba neacoperit. Apa ar trebui sa fie absorbita complet de orez. Ia oala de pe foc, pune deasupra un prosop de bucatarie, apoi capacul si lasa oala pe foc foarte mic inca 10 minute (ai grija sa nu ia foc materialul!). Apoi ia oala de pe foc si lasa orezul sa mai stea asa circa 5 minute. Dupa aceea, poate fi servit ca atare.
O alta metoda foarte folosita este bazata tot pe absorbtia completa a apei. Adauga orezul in oala si pune degetul aratator in orez. Toarna apoi apa peste orez pana ajunge la baza degetului. Orezul trebuie sa dea in fiert pe foc mediu, apoi se lasa la fiert la foc foarte mic, pana face bule la suprafata. Orezul se serveste ca atare, fara a mai fi scurs. 
Cea de-a treia metoda de a fierbe orezul presupune folosirea unei cantitati mult mai mari de apa - cam de 4-5 ori mai multa decat cantitatea de orez. Astfel, orezul iese foarte pufos si cu boabele separate. In cazul acestei metode, mai intai se da apa in fiert, apoi se adauga orezul si se lasa la fiert cam 15 minute, apoi se strecoara si se lasa la scurs cam 10 minute. 

6 motive pentru a bea apa de orez
 
sursa: divahair.ro
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

fierberea orezului orez gatire arderea
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1434 (s) | 34 queries | Mysql time :0.038402 (s)