News Flash:

Gravidele trebuie sa consume cu mare atentie carne de peste

17 Decembrie 2010
3987 Vizualizari | 0 Comentarii
Pestele reprezinta un aliment care da batai de cap viitoarelor mame. Acizii grasi omega-3 care se gasesc in carnea de peste sunt benefici dezvoltarii fatului, insa riscul de a ingera o cantitate toxica de mercur este destul de mare.


Numeroase studii au aratat ca mamele care au consumat mai multi acizi grasi omega-3 in timpul sarcinii au avut copii la care s-au putut observa abilitati mai bune de comunicare, mai putine probleme comportamentale si chiar un nivel de inteligenta mai mare. Insa, potrivit health.usnews.com, aproape toate vietatile de apa comestibile contin urme de mercur, iar unele specii de pesti contin niveluri periculoase din acest metal. 

Mercurul
 insa, in cantitati mari, poate afecta dezvoltarea sistemului nervos al fatului, si nu de putine ori, este vinovat pentru aparitia unor malformatii la fat. Iata insa, conform unor specialisti, ce pesti puteti consuma si in ce cantitate.


Somonul, un peste sigur
Pestii mari
tind sa aiba cantitati mai mari de mercur decat soiurile cu dimensiuni mai mici. De asemenea, nu toti sunt la fel de bogati in acizi grasi omega-3, iar altii au si acizi grasi si mercur aproape deopotriva. In general, cei mai siguri pesti sunt: somonul (indiferent daca este de crescatorie sau din salbaticie), heringul, pastravul si sardinele, deoarece au un nivel mic de mercur, dar sunt bogati in acizi omega-3. Conservele de ton au cantitati moderate de mercur, iar cei mai periculosi pesti sunt tonul proaspat sau congelat, macroul rege, rechinul, pestele-spada, marlinul.


Cat sa mananci
In prezent, cantitatea recomandata in general pentru femeile gravide este de aproximativ 350 de grame pe saptamana, adica doua portii de peste (cu un continut mic de mercur) si de crustacee. Totusi, recomandarile nu pot fi date drept sigure suta la suta, fiind nevoie de mai multe cercetari pentru a indica o cantitate optima, unanim acceptata.


Sfaturi: la ce trebuie sa fie atenta de sarbatori o femeie insarcinata


Nivelul de mercur poate fi testat
O analiza a firului de par poate determina cantitatea de mercur pe care o are o femeie in organism si, deci, pericolul la care este expus fatul. La gravide, un nivel mai mare de 0,3 micrograme de mercur poate avea efecte negative pentru fat.


Citeste si:


Alimentatia mamei poate influenta sexul copilului



mercur somonul heringul pastravul sardinele ton tonul proaspat macroul
Distribuie:  

Realitatea.net

Playtech.ro

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1638 (s) | 35 queries | Mysql time :0.019091 (s)