News Flash:

Ghintura ajuta la functionarea ficatului si bilei

27 Mai 2018
831 Vizualizari | 0 Comentarii

Gentiana lutea cu florile de culoare galbena, din cauza raritatii sale, a fost declarata monument al naturii. Gentiana punctata are florile galbene cu puncte brune. Aceste doua specii sunt numite popular: entura, dintura, intura si ochincea. In regiunea subalpina intalnim Gentiana asclepiadea cu florile albastre, careia poporul ii spune luminarica-pamantului, lumanarica, lumanarica-al-bastra, taietura. 

Proprietatile ghinturei de a vindeca anumite boli sunt cunoscute inca din cele mai vechi timpuri. De la ea se foloseste radacina care contine o cantitate mica de ulei volatil si o serie de glicozizi ca : gentiopicrina, amarogentiina, cu proprietati tonice — aperitive si stomahice, precum si materii colorante (gentisina). Sub forma de infuzie, decoctie, tinctura, sirop, vin, ghintura are insusirea de a excita secretiile gastrice, marind astfel pofta de mancare. In acelasi timp, in doze mici, ea este si un stimulent al sistemului nervos central, mareste secretia biliara, usurind astfel functiunile ficatului. 

Radacina de ghintura are si proprietati vermifuge. Atat infuzia, cat si decoctul se prepara folosind o lingurita de radacina maruntita la 1 litru de apa. Fiind foarte amare si din aceasta cauza greu de luat, se intrebuinteaza mai des vinul si tinctura. Tinctura de ghintura se prepara macerand 20 g radacina in 100 g alcool de 70°, timp de 7—8 zile. Din aceasta tinctura se iau 10—15 picaturi in apa, cu o jumatate de ora inaintea meselor principale. Vinul se prepara in modul urmator : se iau 30 g (cea. 3 linguri) radacina maruntita si se amesteca cu 60 g alcool de 70° (circa 5—6 linguri) pana se umezeste uniform. Se lasa intr-un vas inchis timp de 24 ore, apoi se adauga un litru vin si se macereaza 10 zile, agitand din cand in cand intregul continut. Se strecoara si se filtreaza prin hartie de filtru sau panza deasa. Se poate adauga la aceasta cantitate 100—200 g zahar. 

Cu o jumatate ora inaintea fiecarei mese principale, se ia cate o lingura de vin de ghintura. Preparatele de ghintura luate inainte de masa maresc pofta de mancare, dupa masa ele ajuta la digestie. Copiilor care sunt slabiti si nu au pofta de mancare li se poate da vin sau tinctura. In general, la virsta de 10—12 ani se recomanda 5—10 picaturi de tinctura sau o lingurita de vin inaintea meselor principale. Totusi se prefera ca la copii sa se dea sirop de ghintura, cite 3—4 lingurite pe zi. Siropul se prepara astfel : 10 g radacina se oparesc cu 150 g apa. Dupa 6 ore se strecoara si se stoarce. Lichidului i se adauga 230 g zahar, apoi se fierbe si se filtreaza. Radacina de ghintura intra in compozitia ceaiului tonic-aperitiv si in formula de preparare a unor lichioruri.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

gentiana lutea gentiana entura dintura intura ochincea
Distribuie:  
Loading...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1762 (s) | 34 queries | Mysql time :0.022043 (s)