News Flash:

Gemuri pline de E-uri pe rafturile magazinelor. Descopera-le pe cele mai nocive

26 Decembrie 2011
2195 Vizualizari | 0 Comentarii

Alaturi de conservantii suspecti din gemuri, inspectorii de la Autoritatea Natonala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) i-au verificat pe operatori economici care comercializau gem, jeleuri, marmelada de fructe si piure de castane indulcit, destinate consumului uman. In urma controalelor s-au constatat abateri la 306 din cei 482 de operatori verificati. Inspectorii au mai depistat si nereguli privind informarea corecta a cumparatorilor. Mai bine de 60% dintre comerciantii controlati incalcau legea. Iata cateva dintre neregulile depistate de ANPC, potrivit Evenimentul Zilei:

1. Produsul "Marmelada Marme Fructa", prezenta o valoare a parametrului "suma de acid benzoic si acid sorbic fara continut de acid" de 1.275,9 mg/kg, fata de max.1.000 mg/kg, prevazut.

2. Produsul "Gem asortat cu capsuni, pentru patiserii", prezenta in compozitie acid benzoic si acid sorbic, contrar prevederilor legale.

3. Produsul "Gem de caise", prezenta in compozitie conservanti, desi nu se incadra in categoria produselor cu valoare energetica redusa (cu continutul de zaharuri redus cu cel putin 30% in raport cu produsul alimentar conventional) in conditiile in care parametrul "continut de substanta uscata solubila" prezenta valoarea 62%.

Acidul benzoic face parte din categoria "E-urilor periculoase". Printre pericolele care pandesc organismul in urma consumarii acestui tip de aditiv se numara tumorile si cancerul. Este utilizat intr-o gama mare de produse acide sau usor acide.

Acidul sorbic face la randul sau parte din categoria "E-urilor suspecte". Printre pericolele care ameninta organismul in urma consumarii unor astfel de E-uri se numara: alergiile, dereglarile hormonale, tulburarile hepatice, bolile intestinale si ale ficatului, tulburarile hepato-biliare, tulburari ale tubului digestiv, tulburarile nervoase si cresterea nivelului de colesterol. 

Este utilizat la un spectru larg de produse, cum sunt iaurtul si alte produse lactate fermentate, salate de fructe, cofetarie, limonada, branza, paine de secara, prajituri si produse de panificatie, pizza, fructe de mare, suc de lamaie, cidru si supe.

S-au retras de la vanzarea 4.800 de kg de produse
Au fost analizate peste 26 tone gemuri, jeleuri, marmalade de fructe, constatandu-se ca peste 8 tone (cca.31%) nu se incadrau in prevederile legale privind protectia consumatorilor.

S-au prelevat 29 esantioane de gemuri, care in urma analizelor de laborator a rezultat ca 10% nu se incadrau in prevederile legale in vigoare din domeniu.

In urma neregulilor depistate ANPC a decis: oprirea temporara de la comercializare a circa 4.600 kg gemuri, jeleuri, marmelade de fructe, in valoare de 890.000 lei pana la remedierea neconformitatilor constatate si oprirea definitiva si retragerea de la comercializare a peste 200 kg gemuri, jeleuri, marmalade de fructe, produse neconforme sau care prezentau data durabilitatii minimale depasita.

Informatii lipsa pe 22% dintre produsele controlate

O alta categoria de nereguli legate de comercialzarea unor astfel de produse sunt legate de informatiile incorecte sau absente. Astfel 22% din cantitatea controlata de gemuri, jeleuri si marmelade nu oferea elementele obligatorii pentru informarea corecta a consumatorilor.

- lipsa tuturor elementelor de identificare - caracterizare
- lipsa denumirii sub care se vinde produsul, eticheta continand numai denumirea comerciala care nu asigura informarea completa si corecta a consumatorilor cu privire la natura reala a produsului
- utilizarea de denumiri menite sa insele cumparatorul asupra compozitiei produsului si susceptibile a-l determina pe acesta sa ia o decizie pe care altfel nu ar fi luat-o
- comercializarea produselor cu denumirea sub care se vinde produsul incorect
stabilita
- neinscrierea in denumirea sub care se vinde produsul a mentiunii „cu indulcitor/ cu indulcitori"
- lipsa inscrierii avertismentului "colorantul/ colorantii:....(denumirile) sau colorantul/colorantii: E... poate afecta negativ activitatea copiilor si atentia acestora"
- neindicarea pe etichete a continutului de fructe si/sau a continutului de zaharuri
- lipsa inscrierii tratamentului termic
- abateri privind inscrierea aditivilor
- lipsa traducerii sau traducerea eronata in limba romana a elementelor de identificare
- denumirea produsului, cantitatea neta si data durabilitatii minimale nu erau inscrise in acelasi camp vizual
- inscrierea de mentiuni/ afirmatii care induc in eroare consumatorii
- inscrierea in denumirea sub care se vinde produsul a mentiunii „dietetic" contrar prevederilor legale in vigoare

Sfaturi pentru consumatori
1. Acordati atentie la cumpararea gemurilor, jeleurilor, marmeladelor de fructe si analizati aspectul produsului si al ambalajului (daca este posibil), precum si etanseitatea ambalajului/capacului;
2. Refuzati produsele care prezinta semne organoleptice de alterare, modificari ale
aspectului, culorii, ambalaje neetanse sau care prezinta semne ale inceperii procesului de fermentare (capace bombate);
3. Refuzati produsele pentru care aveti indoieli privind calitatea si modul de informare prin etichetare;
4. Refuzati produsele care prezinta data durabilitatii minimale modificata sau depasita;
5. La cumpararea gemurilor, jeleurilor, marmeladelor de fructe, solicitati si pastrati bonul de casa pentru a putea proba in cazul in care, in mod justificat, doriti sa reclamati calitatea/siguranta unui produs.
6. Nu cumparati gemuri, jeleuri, marmelade de fructe de la persoane si din locuri
neautorizate; comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime detransport, depozitare si comercializare, nu va poate elibera bon cu care sa justificati tranzactia comerciala si riscati sa achizitionati un produs neconform sau chiar nesigur care poate sa va afecteze sanatatea.

In urma controlului ANPC, s-a decis aplicarea de 321 sanctiuni contraventionale dintre care 127 avertismente si 194 amenzi contraventionale, insumand 495.800 lei pentru incalcarea reglementarilor privind protectia consumatorilor.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

acidul benzoic acidul sorbic
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1526 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020544 (s)