News Flash:

Ficatul in dieta copilului mic

4 Februarie 2014
1501 Vizualizari | 0 Comentarii
FICATUL IN DIETA COPILULUI MIC
Ficatul este un aliment care trebuie mancat cu program , cel putin intre 6 luni si 2 ani si cu atentie la cantitati pana la 7-8 ani. 
Ficatul este o sursa bogata de vitamina A, un nutrient care joaca un rol important in dezvoltarea si sustinerea mai multor organe, in plus contribuie la o vedere buna si un sistem imunitar sanatos. 

Vezi si: Bucuriile copilului tau. Afla ce-l bucura cel mai tare pe un copil
 
Exista doua tipuri de vitamina A. Prima este provitamina A carotenoide, inclusiv beta-caroten, si care este stocat ca pigment in alimente (morcovi, rosii, cartofii dulci) pe care corpul ii transforma in vitamina A - si se gasesc in alimentele vegetale in legumele cu frunze verzi, legumele galbene si portocalii si in fructele rosii.
Preformata, vitamina A, se gaseste in alimente de origine animala, inclusiv peste, lactate si carne. Ficatul face parte din alimentele deosebit de bogate in vitamina A, iar prea multa vitamina A preformata poate sa fie daunatoare. In cazul precursorilor de vitamina A care provin din vegetale acest pericol nu exista!

Vezi si: Rolul bunicilor in educatia copilului
 
Inclusiv in timpul sarcinii ficatul face parte din alimentele care trebuie consumate in cantitati reduse pentru ca prea multa vitamina A preformata poate sa duca la malformatii congenitale.
HIPERVITAMINOZA A
Hipervitaminoza A, adica excesul de vitamina A preformata poate duce la un risc crescut de fracturi de oase. Acest lucru se datoreaza faptului ca vitamina A blocheaza vitamina D si poate sa duca la scaderea densitatii minerale osoase. Vitamina A preformata poate sa duca la si la leziuni hepatice. 
In consecinta prea mult ficat in dieta copilului mic (in conditiile in care acest aliment trebuie inclus in dieta copilului), care primeste si alte suplimente de vitamina A (din cereale, din formula de lapte praf) poate sa fie daunatoare.

Vezi si: 5 gesturi prin care se manifesta bebelusul si interepretarea lor
 
In dieta copilului mic, de pana la 2 ani regula este simpla: o portie de ficat, o singura data pe saptamana. Mai putin da, mai mult niciodata! 
Cel mai bun este ficatul de vitel si cel de pui pentru ca are cele mai putine toxine. Pe langa vitamina A si fier, ficatul este o excelenta sursa de vitamine din grupul B, cupru, acid folic, este o foarte buna sursa de proteine si fosfor, dar si alte minerale esentiale. 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

preformata vitamina a ficat
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1580 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021457 (s)