News Flash:

Ficatul gras, cauze si dieta

3 Ianuarie 2011
13286 Vizualizari | 0 Comentarii

Diagnosticul de ficat gras se stabileste in urma unor teste medicale. Cauzele unui ficat gras pot fi: consumul excesiv de alcool, consumul de droguri, obezitatea, diabetul, tulburarile metabolice sau malnutritia. Uneori scaderea brusca in greutate, poate provoca boala. Totusi, cea mai comuna cauza ramane consumul excesiv de alcool. Boala ficatului gras in care nu este implicat consumul de alcool, se numeste steatohepatita nonalcoolica. 


Nu exista nici un tratament care sa trateze in mod special ficatul gras, dar dieta specifica si scaderea in greutate pot ajuta. O persoana care sufera de obezitate si are steatoza hepatica, ar trebui sa piarda incet in greutate. Dieta pentru ameliorarea problemelor ficatului gras, depinde de cauza afectiunii.


Recomandari
1. Tineti sub control diabetul. Pacientii cu diabet zaharat ar trebui sa consume alimente cu un nivel scazut de zahar si sa mentina un nivel adecvat de insulina in organism. Atunci cand cantitatea de zahar scade, se vor acumula mai putine grasimi in ficat. Se recomanda ca pacientii cu diabet zaharat si ficat gras sa consulte un medic si un nutritionist inainte de a face orice modificare a dietei lor. 

2. Renuntati la alcool
Daca alcoolul este motivul pentru care o persoana are ficatul gras, ar trebui sa se renunte la consumul de bauturi alcoolice. Alcoolul are foarte multe calorii si mai ales in acest caz, ar trebui interzis.


3. Pierdeti cateva kilograme
O data inceput procesul, pierderea numarului de kilograme trebuie sa se realizeze treptat, mai ales in cazul in care obezitatea este motivul care sta la baza ficatului gras. Nu se va slabi mai mult de 1 kg pe saptamana. Scaderea in greutate trebuie sa fie rezultatul atat al dietei cat si al exercitiilor fizice.


Ce contine dieta
Daca motivul il constituie obezitatea, evitati alimente precum painea, orezul alb, cerealele si zaharul concentrat. Persoanele diagnosticate cu ficat gras ar trebui sa manance alimente bogate in fibre, cu cat mai putine grasimi saturate si cu putine calorii. Mai mult, caloriile acestor alimente nu trebuie sa depaseasca 30% din totalul caloriilor zilnice. 


1. Painea si cerealele
Pot fi consumate: paine din cereale integrale, biscuiti din grau integral, quinoa, orez brun, grau bulgur, fasole boabe.


2. Carne, legume si fructe
In cazul unor persoane ar putea fi suficient consumul carnii de pui fara piele. Puteti manca si carne macra de vitel, de iepure sau peste slab. Evitati carnea rosie, bacon, carnea de porc, cremvustii, mezelurile, pestele gras cum ar fi tonul si somonul. Lactatele precum laptele, branza, untul, margarina si smantana trebuie limitate. Galbenusul de ou trebuie evitat, iar albusul de ou consumat de doua ori pe saptamana. Sunt permise din belsug fructele si legumele proaspete. 

3. Proteine
Carnea slaba, fasolea, soia si fructele de mare contin proteine fara grasimi si pot fi consumate de catre cei care au ficatul gras. 

4. Desert
Persoanele cu ficat gras ar trebui sa consume fructe proaspete la desert, in loc de prajituri, gogosi si alte produse de patiserie. Cei care au si diabet, ar trebui sa urmeze regimul alimentar specific bolii. Diabeticii vor controla putin mai greu problema ficatului gras, trebuie sa acorde o atentie speciala acestei probleme si vor consuma doar alimente cu un continut scazut de glucide. 

5. Supe si bauturi
Supa de legume (cartofi, broccoli, ardei, morcov) este indicata in cazul persoanelor cu ficat gras. Supa de varza trebuie exclusa. Evitati supele de pui, peste, ciuperci sau  carne de vita. Alcoolul si bauturile carbogazoase trebuie excluse.


Pentru prepararea hranei se va evita folosirea de grasimi (mai ales cele saturate) sau prea mult ulei, dar si prajelile. Este recomandata folosirea uleiului de masline. Nu se vor depasi caloriile permise zilnic, iar activitatea fizica nu trebuie sa lipseasca. 

Eliminarea alcoolului, regimul alimentar si exercitiile fizice vor atenua simptomele provocate de ficatul gras. De asemenea se va preveni ciroza hepatica sau chiar transplantul de ficat. Cu toate acestea, nu este indicata pierderea rapida in greutate, intrucat acest aspect ar putea inrautati situatia. Scaderea in greutate se va face lent si treptat si ar putea dura chiar si 6 luni sau mai mult. 


Alcoolismul creste riscul obezitatii

Mituri despre mahmureala 


ficat gras malnutritia steatoza hepatica recomandari diabet zaharat
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1611 (s) | 35 queries | Mysql time :0.020011 (s)