News Flash:

Fibroza chistica de pancreas la copil - recomandari

14 Decembrie 2011
5726 Vizualizari | 0 Comentarii
dr Dana Teodora Anton
Mucoviscidoza sau fibroza chistica de pancreas este cea mai frecventa afectiune monogenica autosomal recesiva, cu evolutie cronica progresiva, a populatiei de origine caucaziana, care consta într-o suferinta generalizata a glandelor exocrine. Cresterea nesatisfacatoare este o caracteristica a copiilor cu mucoviscidoza. Un status nutritional deficitar este un factor de risc independent pentru supravietuire inadecvata în mucoviscidoza si este asociat cu aparitia complicatiilor bolii.

Managementul nutritional adecvat reprezinta o parte importanta a tratamentului pentru ca bolnavul cu mucoviscidoza sa obtina o crestere si o dezvoltare normale si sa mentina cea mai buna stare de sanatate posibila. O dieta echilibrata completata cu gustari bogate în grasimi si suplimente calorice este necesara pentru a creste aportul caloric la copiii cu mucoviscidoza.

Ce este mucoviscidoza?

Mucoviscidoza este cea mai frecventa afectiune monogenica autosomal recesiva, cu evolutie cronica progresiva, potential letala a populatiei de origine caucaziana, care consta într-o suferinta generalizata a glandelor exocrine, având drept consecinta clinica triada insuficienta pancreatica exocrina, plus boala pulmonara cronica, plus concentratii crescute de clor si sodiu în sudoare.

Care sunt problemele nutritionale ale copiilor cu mucoviscidoza?

Copiii cu mucoviscidoza au nevoi calorice mai mari decât cei sanatosi de aceeasi vârsta si acelasi sex din urmatoarele motive: consum energetic mai mare în timpul respiratiei; folosirea energiei în lupta cu febra si infectiile; putine alimentele producatoare de energie sunt corect digerate si absorbite în organism, chiar daca tratamentul este optim.

Cum pot fi tratate aceste probleme nutritionale ?

La bolnavii cu mucoviscidoza se recomanda dieta hipercalorica si hiperproteica, cu continut crescut de lipide, glucide în cantitate normala si suplimente de vitamine liposolubile. Regimul hipercaloric poate fi atins prin: aport spontan, suplimente nutritionale (pe cale orala sonda nazo-gastrica gastrostoma) si nutritie parenterala. Necesarul caloric recomandat este: 1.700 - 1.950 calorii/zi pentru prescolari; 2.300 - 3.000 calorii/zi pentru scolari; 2.900 - 4.500 calorii/zi pentru adolescenti. 

Pacientii cu mucoviscidoza trebuie sa consume acizi grasi de tipul omega-3 în aceleasi cantitati ca si populatia generala. Doi acizi grasi omega-3 sunt importanti: acidul eicosapentanoic si acidul docosahexanoic continuti în somon, macrou, hering, ton, sardine. Surse de acid linoleic utilizabile pe cale orala sunt uleiul de porumb, uleiul de floarea-soarelui, monogliceridele acidului linoleic (acestea pot fi absorbite fara extracte pancreatice). Pentru cei cu dureri abdominale recurente este necesar un aport zilnic de 30 g fibre alimentare care poate reduce simptomatologia abdominala si poate conduce la ameliorarea apetitului si a aportului energetic. Deoarece absorbtia nu este optima chiar si în cazul tratamentului substitutiv corect, se recomanda suplimentare cu vitamine liposolubile: vitamina A 4000 - 10000 UI/zi; vitamina D 400 - 800 UI/zi; vitamina E 400 - 800 UI/zi; vitamina K 1 mg/zi. Pentru o mai buna absorbtie se recomanda ca vitaminele liposolubile sa fie administrate odata cu prânzurile, care contin lipide si la care se administreaza enzime pancreatice. Suplimentarea cu sare nu este, de obicei, necesara, cu exceptia: anotimpului cald, a pierderilor crescute de apa în cursul febrei si transpiratiei, a conditiilor de efort fizic intens.

Ce suplimentele nutritive pot fi recomandate si care sunt indicatiile lor?

Suplimentele nutritive sunt recomandate la bolnavi malnutriti cu mucoviscidoza si la bolnavi cu aport dietetic suboptimal în ciuda tuturor masurilor luate. Se recomanda consumul dupa masa sau înainte de culcare. Suplimentele nutritive disponibile pentru bolnavii cu mucoviscidoza sunt: FREBINI (un aliment special, îmbogatit energetic, destinat copiilor cu vârsta între 1 - 12 ani), NUTREN JUNIOR (special conceput pentru o dieta echilibrata nutritional pentru copii între 1-10 ani), NUTRIDRINK (un supliment nutritional cu gust de lapte, gata preparat în forma lichida, cu 8 arome pentru o complianta crescuta),INFATRINI (o formula cu continut energetic crescut într-un volum mic, cu un raport optim între macronutrienti si micronutrienti, cu prebiotice), CYSTILAC (formula speciala completa nutritional cu mixtura de prebiotice).

Când trebuie efectuate evaluarile dietetice ?

Evaluarile dietetice detaliate trebuie efectuate anual la pacientii cu FC si mai frecvent (la 3 luni) la cei plurispitalizati, malnutriti si/sau cu comorbiditati. 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

mucoviscidoza pancreatica exocrina acizi grasi frebini nutren junior
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1667 (s) | 34 queries | Mysql time :0.022172 (s)