News Flash:

Fasolea alba poate ajuta la scaderea glicemiei

10 Decembrie 2010
3157 Vizualizari | 0 Comentarii
Fasolea alba poate ajuta la scaderea glicemiei
Indicele glicemic imparte carbohidratii in functie de efectul lor asupra glicemiei (zaharului din sange). Alimentele cu indice glicemic ridicat se digera rapid si determina cresterea brusca a zaharului din sange.

Alimentele cu indice glicemic scazut se digera lent, pastrand constant nivelul de zahar din sange. In plus, aceste alimente dau o mai mare senzatie de satietate. Cresterea lenta si traptata a zaharului din sange pastreaza constant nivelul insulinei, principalul hormon al metabolismului.

Studiul si rezultatele sale

Potrivit cotidianului La Stampa, la studiu au participat 13 voluntari cu o stare buna de sanatate cu varsta intre 24 si 44 de ani si care aveau indicele de masa corporala cuprins intre 18 si 25 (kg/m2). Toti participantii nu avuseserea probleme legate de alimentatie si nu suferisera de boli gastrointestinale, diabet sau alte afectiuni endocrinologice. Participantii au fost impartiti in doua grupuri si li s-a dat 50 g de paine alba cu unt si extract de fasole alba sub forma de capsule sau pulbere.

Substanta a fost administrata in 3 doze: 1500 mg, 2000 mg si 3000 mg atat capsule cat si pulbere amestecata cu untul care s-a intins pe paine. Cercetatorii au constatat ca o substanta care se gaseste in fasole si care a fost denumita Phase 2 inhiba enzima digestiva alfa-amilaza secretata de pancreas si saliva  si care este responsabila de descompunerea amidonului in zaharuri. Specialistii sugereaza ca datorita acestui fapt si pentru ca indicele glicemic are functia de absorbtie a glucozei la nivelul intestinului, inhibarea enzimei alfa-amilaza poate provoca scaderea indicelui glicemic. Cele mai bune rezultate s-au obtinut cu pulberea de fasole administrata in doze de 3000 mg. Substanta sub forma de capsule nu a dat dat rezultate semnificative.

Lucrul acesta s-ar putea intampla din cauza unei biodisponibilitati scazute din cauza timpului mai indelungat de care are nevoie o capsula pentru a se dizolva, cred cercetatorii. De aceea, ei se gandesc sa faca mai multe studii pentru a determina daca Phase 2 poate sa actioneze la fel de eficient si cu alte alimente precum pastele sau orezul.
Distribuie:  

Realitatea.net

Playtech.ro

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1389 (s) | 35 queries | Mysql time :0.019070 (s)