News Flash:

Famvir, comprimate - indicat in tratamentul formei acute a infectiei cu herpes zoster

16 Martie 2013
3400 Vizualizari | 0 Comentarii

Actiune terapeutica
Famciclovirul este forma orala a penciclovirului. Famciclovirul este rapid convertit invivo in penciclovir, care are activitate in vivo si in vitro impotriva herpes-virusurilor umane, incluzand virusurile herpes simplex (tip 1 si2) si virusul Varicella zoster. Efectul antiviral al administrarii orale de famciclovir a fost demonstrat pe mai multe modele animale; acest efect se datoreste conversiei in vivo la penciclovir.
In celulele infectate cu virus, penciclovirul este rapid si eficient convertit in trifosfat (transformare mediata de timidinkinaza virala).Trifosfatul de penciclovir persista in celulele infectate peste 12 ore si inhiba replicarea adn-ului viral, avand un timp de injumatatire de 9, 10 si 20 de ore in celulele infectate cu virusul Varicella zoster, cu virusurile herpes simplex tip 1 si, respectiv, herpes simplex tip 2.In celulele neinfectate tratate cu penciclovir, concentratia de trifosfat de penciclovir este slab detectabila. Deci, este putin probabil ca celulele neinfectate sa fie afectate de concentratiile terapeutice ale penciclovirului. Penciclovirul s-a dovedit activ impotriva tulpinilor aciclovir rezistente, recent izolate, de virus herpes simplex, care contin o ADN-polimeraza alterata. Intr-un studiu privind tratamentul herpesului genital recurent, in care pacientilor imunocompetenti li s-a administrat famciclovir timp de 4 luni, nu s-au inregistrat fenomene de rezistenta in izolatele provenite de la 71 pacienti. Un studiu placebo controlat, cuprinzand pacienti cu imunodeficit datorat hiv, famciclovirul in doze de 500 mg de doua ori pe zi a micsorat proportia de zile simptomatice si asimptomatice si in care VHS era prezent in organism.

Indicatii
Famvir (famciclovir) este indicat in tratamentul formei acute a infectiei cu herpes zoster si pentru reducerea perioadei de disconfort data de nevralgia postherpetica, care poate aparea la pacientii considerati cu risc de dezvoltare a acestei complicatii. Famvir (famciclovir) este indicat in tratamentul formei acute de herpes genital si al herpesului genital recurent.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la famciclovir sau la alti constituenti ai famvir. De asemenea, este contraindicat la pacientii care au prezentat hipersensibilitate la penciclovir (Vectavir Cream).

Precautii
O atentie speciala trebuie acordata pacientilor cu tulburari functionale renale si o ajustare a dozelor poate fi necesara (vezi Posologie si mod de administrare). Nu sunt necesare precautii speciale pentru pacientii varstnici sau pentru cei cu deficiente hepatice. herpesul genital este o afectiune cu transmitere sexuala, riscul transmiterii bolii fiind crescut in timpul episoadelor acute. Pacientii trebuie sa intrerupa orice relatie sexuala cand simptomele bolii sunt prezente, chiar daca tratamentul antiviral a fost instituit. In cursul tratamentului cu agenti antivirali, frecventa prezentei virusului a fost redusa semnificativ. Totusi, riscul transmiterii este posibil, cel putin teoretic. De aceea, pacientii trebuie sa evite prin masuri adecvate relatiile sexuale.

Sarcina si alaptare
Desi studiile pe animale nu au aratat efecte embriotoxice sau teratogene ale tratamentului cu famciclovir sau penciclovir, siguranta tratamentului cu Famvir in timpul sarcinii umane nu a fost stabilita. Famvir trebuie totusi evitat in timpul sarcinii sau alaptarii si folosit numai daca potentialul benefic al tratamentului depaseste orice risc posibil. Studiile pe sobolani au aratat ca penciclovirul este excretat in laptele femelelor care alapteaza, dupa administrarea orala de famciclovir. Nu exista informatii asupra excretiei produsului in laptele matern uman.

Reactii adverse
Studiile efectuate au evidentiat ca famciclovirul este bine tolerat de pacienti. In studiile clinice au fost raportate cefalee si greata. In general, acestea au fost de intensitate mica sau moderata si au aparut cu o incidenta similara la pacientii care au primit tratament placebo.
In studii post-marketing, au mai fost semnalate rar: voma, vertij, halucinatii si stari confuzionale, predominant la persoane varstnice.

Mod de administrare
Administrare orala.
Infectiile cu Herpes zoster - Adulti: 250 mg de 3 ori pe zi, timp de 7 zile. Pentru pacientii considerati cu risc de dezvoltare a nevralgiei postherpetice se recomanda 500 mg de 3 ori pe zi, timp de 7 zile. Tratamentul trebuie instituit cat mai devreme posibil in cursul bolii, prompt dupa stabilirea diagnosticului.
Infectiile genitale herpetice, primul episod. -Adulti: 250 mg de 3 ori pe zi, timp de 5 zile. inceperea tratamentului este recomandata cat mai repede dupa aparitia leziunilor.
Infectiile genitale herpetice recurente - Adulti: 250 mg de 2 ori pe zi. Durata tratamentului depinde de severitatea bolii.
Terapia trebuie reevaluata la 12 luni, pentru a observa orice modificare in evolutia naturala a bolii. Doza de 500 mg de 2 ori pe zi s-a dovedit eficace la pacientii infectati cu HIV.
Varstnici - Nu sunt necesare modificari de dozaj, decat in prezenta tulburarilor functionale renale.
Tulburari renale - O atentie speciala trebuie acordata dozajului la pacientii cu tulburari ale functiei renale, deoarece clearance-ul de penciclovir este in relatie directa cu reducerea functiei renale. Sunt recomandate urmatoarele modificari de dozaj:

 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

actiune terapeutica indicatii contraindicatii precautii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1522 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020779 (s)