News Flash:

Faina alba, un ingredient periculos

23 Februarie 2018
213 Vizualizari | 0 Comentarii
Faina alba

Faina alba  regasita in paine, produsele de patiserie, biscuiti etc. Alegeti mereu o paine pe care sa scrie faina integrala, aceasta continand si nutrientii vitali, complet lipsiti din faina alba. Practic, din faina alba sunt extrase toate cele nutritive, in plus se vorbeste despre o “albire” a acesteia, evident cu substante mai putin sanatoase si deloc hranitoare.

Faina alba sau rafinata este obtinuta prin indepartarea invelisului exterior al graului, unde se gaseste cea mai mare concentratie de fibre, si a germenelui, care contine o cantitate mai mare de lipide, vitamine si enzime, adica cea mai hranitoare parte a graului. Ceea ce ramane, endospermul reprezinta cam 80% din bobul de grau si este alcatuit in mare parte din amidon.

Macinarea bobului de grau la scara industriala este realizata folosind masinarii rapide, la o temperatura ridicata, care mai distruge si ea o parte din putinele substante nutritive ramase. Mai exact, prin acest proces se pierd: jumatate din cantitatea de acizi grasi nesaturati si din calciu, toata cantitatea de vitamina E, 70% din fosfor, 80% din fier, 98% din magneziu, intre 50% si 80% din complexul vtaminic B, iar lista continua.

Daca toate acestea nu erau de ajuns, timp de multi ani s-au folosit inalbitori pentru a obtine aspectul de alb perfect, curat, parca scos din reclamele la detergenti pentru haine: dioxid de clor, peroxid de calciu, azodicarbonamide  si peroxid de benzoil, care actionau si ca agenti de maturare a fainii. Vestea buna este ca in Europa au fost interzise multe dintre substantele de albire a fainii asociate cu numeroase riscuri pentru sanatatea consumatorilor.

In prezent, incepand cu 1 iunie 2013, reglementarile europene au limitat aditivii pentru faina la: acid fosforic – fosfati – di-, tri- si polifosfati (E 338-452), acid ascorbic (E 300) si L-cisteina (E 920). Pentru a obtine o  faina de culoare mai deschisa in Europa este permisa doar folosirea fainii de fasole si de soia active enzimatic.

Cantitatea crescuta de insulina, ca urmare a consumului de alimente rafinate precum faina alba, contribuie si la cresterea in greutate. Pentru a transforma zaharul in energie, organismul are nevoie de vitamine si minerale, care nu se gasesc in faina alba. Astfel, corpul foloseste din proviziile de vitamine si minerale deja existente in organism, ceea ce duce mai departe la diverse afectiuni sau simptome ale unor deficiente, precum: afectiuni ale pielii, oboseala sau diverse afectiuni cronice. Totusi, cantitatea de energie utilizata este limitata.

Asadar, excesul de zahar este depozitat sub forma de grasime, ceea ce duce, in mod evident, la probleme cu greutatatea. Grasimea astfel acumulata se depune si pe vasele de sange, putand cauza ateroscleroza sau atac de cord. De asemenea, lipsa fibrelor alimentare provoaca probleme de digestie asociate cu luarea excesiva in greutate. In plus, lipsa unui aport suficient de fibre poate duce la constipatie, boala Crohn, sindromul colonului iritabil sau chiar cancer de colon. Un alt organ afectat este ficatul, care depoziteaza excesul de zahar sub forma de glicogen, iar atunci cand este suprasolicitat functia sa de a elimina toxinele din corp este redusa, putand duce la diverse afectiuni.

Riscurile consumului de faina alba in exces sunt multiple, de la modul in care este procesata pana la aditivii cu care este tratata, la care se adauga pesteicidele folosite in cultivarea graului. Pentru o alimentatie echilibrata se recomanda evitatera consumului de produse intens rafinate si optarea pentru variante organice, in masura in care este posibil. Trebuie tinut cont, de asemenea, ca cerealele integrale preparate incorect pot duce si ele la deficiente nutritionale.

sursa: doc.ro


faina alba paine patiserie biscuiti
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1465 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014584 (s)