News Flash:

Faceti cunostinta cu metabolismul

4 Octombrie 2011
2565 Vizualizari | 0 Comentarii

Metabolismul reprezinta totalitatea proceselor complexe de sinteza, de asimilare (cu inmagazinare de energie) si de dezasimilare (insotita de eliberare de energie) pe care le sufera substantele dintr-un organism viu.    

Principala componenta a metabolismului o constituie metabolismul bazal, adica acea cantitate de energie care ii este necesara organismului pentru a-si desfasura in conditii de repaus procesele vitale (respiratie, circulatia sangelui, reglarea temperaturii corpului, functia renala etc.). 

Factori care influenteaza metabolismul bazal
Metabolismul bazal reprezinta aproximativ 60-75% din cheltuielile energetice ale organismului, valoarea acestuia depinzand de o multitudine de factori:

1. Varsta
Metabolismului bazal este ridicat la varsta mica, atingand valoarea maxima la pubertate, dupa care scade progresiv. Astfel, metabolismul bazal se reduce cu 2-3% in fiecare decada de varsta. De aceea, multe persoane cresc in greutate odata cu inaintarea in varsta, desi isi mentin aceleasi obiceiuri alimentare si de activitate fizica.

2. Sex
Femeile au un nivel mai scazut al metabolismului bazal cu 5-10% fata de barbatii care au aceeasi greutate, acest lucru datorandu-se in buna parte diferentelor de compozitie corporala. 

3. Masa corporala
Metabolismul bazal creste odata cu greutatea, fiind necesar un aport energetic mai mare pentru a sustine cheltuielile organismului, mai ales datorita suprafetei corporale mai mari.

4. Compozitia corporala
Musculatura si organele interne au un consum energetic net superior fata de tesutul adipos. 

5. Hormoni
Afectiunile tiroidiene pot scadea (lipsa tiroidei) sau creste (hipertiroidism) valorile metabolismului bazal. De asemenea, hormonii eliberati in timpul stresului sau emotiilor (adrenalina, noradrenalina) contribuie la cresterea metabolismului bazal cu pana la 15%.

6. Ereditatea
Pune o amprenta asupra nivelului necesarului energetic al organismului.

Valorile metabolismului bazal pot fi calculate cu ajutorul formulelor care tin cont de sex, varsta, greutate, iar in cazul in care se doreste scaderea in greutate, aportul caloric nu trebuie sa fie inferior celui necesar pentru metabolismul bazal.

Influenta dietei asupra metabolismului
Alimentele pe care le consumam necesita pentru digestie, absorbtie, transport si metabolizare un consum energetic (termogeneza indusa de alimente), ajungand pana la 10% din consumul energetic zilnic. Aceasta valoare depinde de anumite caracteristici ale alimentelor, de perioada zilei cand sunt consumate etc. 
Principiile nutritive din alimente necesita cheltuiala energetica diferita, cea mai mare find pentru proteine, iar cea mai scazuta pentru lipide. De asemenea, consumul este mai mare daca principiile sunt administrate separat, fata de combinarea acestora. 
    
Momentul zilei la care  luam masa determina un consum diferit de energie, astfel, consumul maxim este dimineata, scazand progresiv pe parcursul zilei si fiind minim in timpul noptii. De aceea, este ideal ca micul dejun sa constituie cea mai importanta masa a zilei.

Metabolismul si temperatura exterioara    
Organismul are nevoie de energie si pentru a se adapta la modificarile temperaturii din mediul ambient, cu ajutorul mecanismelor de termoreglare. In cazul omului modern, aceste cheltuieli energetice sunt minime, deoarece ne desfasuram majoritatea activitatilor in spatii inchise, cu temperatura de confort, ceea ce nu supune organismul la procese intense de mentinere a temperaturii organismului.

Sportul si metabolismul     
O componenta importanta a consumului de energie este reprezentata de activitatea fizicape care organismul o desfasoara. Odata cu cresterea intensitatii activitatii fizice, cheltuielile energetice sunt mai mari. 


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

metabolismul metabolismul bazal varsta sex masa corporala hormoni
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1621 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020292 (s)