News Flash:

Eventratiile. Simptome

4 Ianuarie 2012
8181 Vizualizari | 0 Comentarii

Eventratiile reprezinta iesirea unui viscer acoperit de peritoneul parietal sub tegumente printr-o bresa a peretelui abdominal aparuta postoperator sau posttraumatic. Cele mai importante si mai des intalnite sunt eventratiile care apar postoperator. Frecventa eventratiilor postoperatorii este de minim 10% din totalul operatiilor abdominale. O treime din acestea apar in primii 5 ani si cel putin inca o treime apar dupa 5-10 ani postoperator.

In aparitia eventratiilor pot fi implicate doua categorii de factori: factori care tin de actul chirurgical si factori si factori care tin de fondul biologic al bolnavului. Din prima categorie putem aminti: supuratia plagii, tipul de laparotomie practicat, complicatii postoperatorii imediate (exemplu: retentia acuta de urina care creste presiunea intraabdominala); iar factorii care tin de fondul biologic al bolnavului sunt: varsta inaintata, bolile consumptive, eforturile fizice mari, sau mici si repetate, obezitatea.

Un pacient cu eventratie are de obicei un istoric de interventie chirurgicala si anamneza trebuie sa puna accent pe natura interventiei primare (septica sau aseptica), durata de timp de la interventia primara pana la aparitia eventratiei, eventuala supuratie a plagii. Examenul clinic va aprecia marimea eventratiei, daca este reductibila sau nu, daca exista sindrom ocluziv, tulburari circulatorii sau respiratorii.

Cauze si factori
Obezitatea si infectiile reprezinta doua dintre cele mai importante cauze de aparitie a eventratiei. Masa adipoasa pune prin ea insasi probleme pentru incizia chirurgicala, iar infectia plagii impiedica vindecarea si duce la cicatrizare deficienta. Hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, afectiunile cardiac si renale insotesc de obicei obezitatea si complica mult cura chirurgicala si vindecarea plagii postoperator. 

Factorii care contribuie la aparitia eventratiilor sunt impartiti in factori care tin de actul chirurgical si factori care tin de fondul biologic al bolnavului. Factorii care tin de actul chirurgical sunt: 
- tipul de laparotomie, cele oblice si verticale paramediane dau cel mai ridicat procent de eventratii datorita disectiei planurilor anatomice si interesarea inervatiei de la acest nivel; inciziile subombilicale dau de asemenea eventratii datorita presiunii crescute intraabdominale la acest nivel; 
- complicatiile postoperatorii imediate cum sunt retentia acuta de urina, tusea, varsaturile, ileusul paralitic; prin cresterea presiunii intraabdominale pun sutura planului aponevrotic in tensiune; 
- supuratia plagii este factorul cel mai frecvent incriminat in aparitia eventratiilor si apare fie datorita hemostazei deficitare cu aparitia unui hematom care se infecteaza, fie datorita nerespectarii regulilor de sepsie si antisepsie. De asemenea un risc crescut de supuratie la plaga il prezinta operatiile septice, cum este peritonita sau chirurgia colo-rectala. 

Factorii ce tin de fondul biologic al bolnavului sunt: bolile consumptive (anemia, neoplazia), obezitatea, varsta inaintata, eforturile fizice mari sau cele mici si repetate. 

Tipuri de eventratii
Dupa dimensiunile orificiului parietal deosebim: 
- eventratii mici, usor reductibile; 
- eventratii mari, cu orificiul larg prin care herniaza o masa mare de viscere abdominale, greu reductibile; 
- eventratii gigante, cu orificiul foarte larg prin care herniaza o mare parte din viscerele abdomi¬nale determinand tulburari cardiocirculatorii si respiratorii. 

Simptome 
Pierderea integritatii peretelui abdominal reduce presiunea intraabdominala si determina importante modificari. Cea mai importanta modificare este disfunctia respiratorie. Cand exista o eventratie larga in timpul respiratiei apare o miscare paradoxala a peretelui abdominal asemanatoare celei din voletul costal mobil (fractura a cel putin doua coaste consecutive, fiecare coasta fiind fracturata in cel putin doua locuri); functia diafragmului devine ineficienta si duce la intrarea viscerelor in sacul herniar. 

Reducerea presiunii intraabdominale prin eventratie determina edem la nivelul mezenterului si staza in sistemul venos splahnic si vena cava inferioara. Apare distensia si atonia viscerelor cavitare si scazand capacitatea de a creste presiunea intraabdominala apar dificultati in mictiune si defecatie. Durerea de spate este un simptom frecvent si este indusa de lordoza care apare datorita retractiei muschilor largi si scaderea eficientei muschilor drepti. Pielea si tesutul celular subcutanat supraiacente eventratiilor largi sunt intinse si lezate. Pielea devine hipoxica, atrofica, lipsita de grasimea subcutanata si apar ulceratii spontane. Aceste ulceratii se vindeca greu si necesita tratament antibicrobian intensiv atat local cat si sistemic pentru a preveni sepsisul. 

Examenul clinic va inregistra: marimea orificiului de eventratie, aspectul marginilor aponevrotice, aprecierea reductibilitatii si a tulburarilor functionale, determinate de eventratie, tulburari de tranzit, cardio-circulatorii si mai ales respiratorii.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

eventratiile simptome
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1621 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020814 (s)