News Flash:

Europa se afla sub asediul unei tulpini de salmonela rezistenta la antibiotice. Vezi cum te poti proteja

5 August 2011
2142 Vizualizari | 0 Comentarii

O tulpina de salmonela originara din Africa si rezistenta la cele mai puternice antibiotice a fost depistata in Marea Britanie, Franta si Danemarca. Noua tuplina, cunoscuta sub numele de S. Kentucky, a dezvoltat rezistenta la antibioticul Ciprofloxacin, folosit pentru tratarea cazurilor severe de infectie cu salmonela.

Cercetatorii francezi au inceput sa monitorizeze tulpina dupa ce au remarcat un numar din ce in ce mai mare de cazuri la persoane care calatorisera in Egipt, Kenya si Tanzania. 

"Speram ca autoritatile sa ia masuri pentru a controla si opri raspandirea acestei noi tulpini inainte sa ajunga in toata lumea, asa cum s-a mai intamplat cu o tulpina de salmonela rezistenta la antibiotice (Typhimurium DT104), care s-a raspandit in anii 90", a spus pentru BBC, co-cercetatorul Simon Le Hello, de la Institutul Pasteur din Paris, Franta.

Numarul cazurilor de infectie cu noua tulpina a depasit 500 in anul 2008, potrivit publicatiei "The Journal of Infectious Diseases". 

Cum te poti proteja de salmonella
In lume se cunosc peste 200 de tulpini de salmonella si, din fericire, cele mai multe cazuri de infectie nu sunt periculoase, cauzand numai probleme minore cu stomacul. In unele situatii insa (mai ales la persoanele in varsta si la cei cu sistemul imunitar slabit) infectia poate ucide.

"Recomandam oamenilor sa urmeze reguli de baza precum: sa se spele bine pe maini, sa gateasca bine alimentele, sa depoziteze mancarea corect in frigider (in castroane, caserole acoperite) si sa evite contaminarea incrucisata intre alimentele depozitate", spune purtatorul de cuvant al Food Standard's Agency din Marea Britanie. 

Importanta igienii in astfel de cazuri este esentiala, spune si epidemiologul Doina Azoicai, profesor la Catedra de Epidemiologie la Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr.T.Popa". "Despre masurile de prevenire, prima dintre acestea este spalarea pe maini, mai ales inaintea meselor. Este obligatoriu ca alimentele consumate sa nu fi stat foarte mult in soare. Tot ce mancam trebuie bine spalat si mai ales fiert. De fapt, toate aceste reguli sunt cunoscute de majoritatea dintre noi, insa parca ne este rusine sa le respectam", a explicat epidemiologul Doina Azoicai pentru Evenimentul Zilei. 

Alimente cu risc de contaminare 
Carnea de vita, de pui, laptele si ouale au cel mai mare risc de contaminare cu salmonela, insa si legumele pot fi usor contaminate. De cele mai multe ori, vegetalele contaminate miros si arata normal.  
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

s kentucky ciprofloxacin
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1559 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020137 (s)