News Flash:

Esecuri si complicatii în terapia protetica

15 Februarie 2011
3235 Vizualizari | 0 Comentarii
prof univ dr Norina Forna
Protetica dentara reprezinta acel teritoriu spectaculos al medicinei dentare, prin intermediul diferitelor tipuri de restaurari si biomateriale, redandui-se pacientului functionalitatea si zambetul de altadata. Pe langa latura de succes pe care o dau restaurarile metalo-ceramice, integral ceramice sau de ceramica pe zirconiu exista si un revers al acestei terapii materializat prin doua fatete nedorite: esecul si complicatiile.

Cele mai frecvente situatii ce stau la baza esecului terapeutic în protetica dentara
sunt reprezentate de alegerea incorecta a solutiei de tratament, ce rezida în marea majoritate a cazurilor în dezacordul dintre dorinta pacientului si realitatea clinica. Astfel, realizarea unei restaurari fixe pe un numar insufiecint de dinti cu prezenta extensiilor, respectiv acele elemente substituente ale dintilor absenti, nesustinute de dinti stalpi, situatii frecvent întalnite în absenta molarilor si chiar premolarilor, conduc la suprasolicitarea si chiar pierderea dintilor restanti.

O alta situatie nedorita, generatoare de esec este reprezentata de mentinerea pe arcada, la cererea pacientului a dintilor cu mobilitate mare si chiar aplicarea unor lucrari fixe pe acestia. Fractura protezei partial acrilice, mentinuta în aceasta situatie mai multa vreme, conduce la leziuni la nivelul limbii si al celorlalte parti moi ce se pot suprainfecta. Tot la nivelul protezei mobile se regaseste frecvent abrazia accentuata a dintilor, aspect ce antreneaza ineficienta masticatorie si modificarea aspectului facial. In acelasi timp, ne confruntam adesea cu modificari de culoare ale structurii acrilice ale protezei mobile cu depuneri de tartru, acompaniata de miros neplacut.

O complicatie cu impact negativ asupra esteticii faciale se regaseste sub forma pierderii fatetelor fizionomice, complicatie ce apare datorita nerespectarii grosimii de preparare a dintelui sau conditionarii tehnologice incorecte. Factorul social poate fi de asemenea generator de complicatii nedorite prin asocierea unor restaurari protetice noi cu cele vechi, ceea ce creeaza frecvent conditii de bimetalism. Alegerea corecta a solutiei de tratament protetic în acord cu particularitatea fiecarui caz clinic creeaza premisele succesului terapeutic. 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

protetica dentara
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1503 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013919 (s)