News Flash:

Epilepsia, pe întelesul tuturor

19 Septembrie 2011
5346 Vizualizari | 0 Comentarii
dr Marcel Burlacu
Cea mai mare parte a epilepsiilor nu au o cauza aparenta sau demonstrabila; se speculeaza o infectie (virala) a creierului, care ar necesita o durata de timp mare pentru vindecare · Tratamentul epilepsiei este acum radical îmbunatatit fata de trecut, în sensul ca sub tratament copilul poate avea activitate scolara si sociala absolut normala

În sens larg, criza de epilepsie este o criza de suspendare a constientei, care se însoteste sau nu de cadere, de miscari dezordonate ale membrelor si de revulsia globilor oculari. Majoritatea parintilor descriu criza de epilepsie drept "o cadere din picioare", cu "datul ochilor peste cap", cu "spume la gura", muscarea limbii si zbateri ale mâinilor si picioarelor. In timpul crizei copilul nu raspunde la comenzi. Durata unui acces este de la câteva secunde la câteva zeci de minute. Dupa acces, copiii manifesta oboseala sau somnolenta si vor sa doarma. Cauzele epilepsiei sunt legate de traumatisme craniene înregistrate odata cu actul nasterii sau ulterior prin caderi de la înaltime sau agresiuni. O alta cauza o reprezinta procesele tumorale de la nivelul creierului (sub 1% dintre epilepsii). Cea mai mare parte a epilepsiilor nu au o cauza aparenta sau demonstrabila. Se speculeaza o infectie (virala) a creierului, care ar necesita o durata de timp mare pentru vindecare. Daca un guturai dureaza 3-4 zile, o gripa 7-8 zile, varicela 3 saptamâni, aceasta viroza a creierului dureaza ani pâna la vindecare. Anecdotic, unele mame neinstruite denumesc boala "pedepsie", lucru ce sugereaza ca ele vad boala ca o pedeapsa divina. Criza de convulsii mai este prezentata drept criza de "confuzie" care nu a cedat decât la o injectie "contravenoasa". Tratamentul epilepsiei este acum radical îmbunatatit fata de trecut, în sensul ca sub tratament copilul poate avea activitate scolara si sociala absolut normala.

Unii parinti nu trateaza copilul pentru a primi ajutor de insotitor

Exista cutuma ca de la tratamentul anti-epileptic copiii "se prostesc", adica le scade coeficientul intelectual. Adevarul - stiintific probat - este ca administrarea tratamentului "pe sarite" face ca bolnavul sa aiba crize, mai ales în somn, când toti din casa dorm, si criza scapa observatiei. Se stie ca pe durata crizei bolnavul nu respira sau respira dificil. Daca o criza depaseste cinci minute, ea este echivalenta cu orice sufocare, iar creierul ramas astfel fara oxigen sufera si se deterioreaza. Majoritatea epilepsiilor se vindeca dupa maximum trei ani de tratament. Crizele initiale sau cele aparute pâna se stabileste combinatia de medicamente (maximum trei) care controleaza crizele sunt stopate prin administrarea intravenoasa sau intra-rectala de Diazepam.

Odata stabilita combinatia de medicamente care suspenda crizele, ele trebuie administrate continuu timp de doi - trei ani. În acest timp, se vor face, pe de o parte, ajustari ale dozelor conform cu greutatea în crestere a copiilor, iar pe de alta parte teste pentru eventuale efecte toxice (foarte rare) ale medicamentelor.

Din pacate, sunt familii care nu administreaza medicatia, pentru ca boala sa nu se vindece, copilul sa se degradeze mintal, iar unul dintre parinti sa obtina certificat de însotitor permanent al unei persoane cu handicap, ceea ce asigura un venit echivalent cu un salariu. 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1378 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013943 (s)