News Flash:

Efectul sucurilor acide asupra dintelui si a materialelor de obturat fizionomice

2 Septembrie 2011
2164 Vizualizari | 0 Comentarii
dr Roxana Calinschi
Eroziunea dentara nu afecteaza doar smaltul, iar cand ajunge la dentina cauzeaza hipersensibilitate sau, in cazuri severe, expunerea pulpei ori fractura dintelui

Consumul de bauturi carbogazoase este important printre tinerii din zilele noastre si acest obicei ajunge pana la batranete. Popularitatea bauturilor pentru sportivi a ridicat intrebari despre potentialul lor eroziv.Eroziunea dentara nu afecteaza doar smaltul. Cand ajunge la dentina cauzeaza hipersensibilitate sau, in cazuri severe, expunerea pulpei sau fractura dintelui. Performanta clinica si materialele de obturatie sunt afectate, de asemenea. Studiile au aratat ca o conditie acida degradeaza cimenturile glasionomere, compozitele pe baza de rasini si compozitul microfiller. In mediul oral, saliva modifica procesul eroziv. Indivizii cu flux salivar scazut sau diminuat sunt susceptibili la eroziuni dentare. Cateva din materialele de obturat au aratat o crestere a duritatii dupa o imersie prelungita in saliva.

Bautura cu cea mai mare capacitate de eroziune, cu un Ph de 2,74 este Cola. Smaltul este afectat si de catre bauturile sportive si sucul de portocale, dar nu si de iaurtul de baut, chiar daca toate trei bauturile au Ph-uri similare, intre 3.75-3.83. Evident, Ph-ul nu este singurul factor care duce la eroziunea smaltului. Capacitatea de protectie si aciditatea pot modifica procesul eroziv. Frecventa, durata, temperatura si modul expunerii la alimentele si bauturile acide au rol in extinderea eroziunii. Materialele de obturat fizionomice au aratat o tendinta de eroziune sub conditii acide. S-au gasit valori de duritate ale compozitelor si ale glasionomerului pe baza de rasini, modificate semnificativ dupa introducerea in Cola. Totusi, valorile duritatii compozitului universal, compozitului pe baza de rasini si glasionomerului conventional nu au suferit schimbari semnificative. Eroziunea se exacerbeaza daca pacientul efectueaza un periaj dentar imediat dupa contactul cu substanta chimica acida, din cauza îndepartarii matricei organice a dentinei expuse si împiedicarii remineralizarii. Periajul dentar efectuat la doua-trei ore de la atacul acid permite remineralizarea, datorita ionilor de calciu si fosfatilor salivari. Corect ar fi ca, dupa consumul substantelor acide, sa se efectueze o clatire cu apa de gura cu fluor.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

bauturi carbogazoase eroziunea dentara cola
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1598 (s) | 23 queries | Mysql time :0.016051 (s)