News Flash:

Efectul noului pachet de sanatate: COZI INTERMINABILE la medicii de familie

13 Februarie 2014
1498 Vizualizari | 0 Comentarii
medic ginecolog1
Din aprilie, toţi romanii vor fi obligaţi să aibă un medic de familie pe la care să treacă ori de cate ori au nevoie de specialist. Mult-aşteptatul pachet de servicii medicale de bază va forma cozi interminabile la cabinetele medicilor de familie.
Incepand cu luna aprilie, data la care este aşteptat să intre în vigoare pachetul de servicii medicale de bază, pacientul roman va avea un alt traseu de urmat pană să ajungă la doctorul specialist.
Acesta va fi obligat să meargă prima oară la medicul de familie, ulterior, dacă este cazul, la medicul din ambulator, şi doar în ultimă fază se va putea interna într-un spital, soluţie preferată de cei mai mulţi în momentul de faţă.

Vezi si: Razbunarea medicilor de familie lasa bolnavii fara retete compensate
 
Deja încărcaţi de pacienţi, dar şi de multă birocraţie, medicii de familie susţin că nu vor putea face faţă fluxului mare de pacienţi care urmează să le treacă pragul. Scenariul la care se aşteaptă în acest moment specialiştii ar fi acela în care pacienţii vor forma cozi interminabile la cabinetele medicilor de familie.
„Nu suntem speriaţi de numărul mare de pacienţi care vor veni la noi. Dar vom accepta acest pachet de bază numai dacă autorităţile vor înţelege că activitatea unui medic de familie în Romania este prea birocratică. Dacă Ministerul Sănătăţii şi Casa de Sănătate nu vor înţelege că este nevoie de un sistem de documente cat mai simplu, vom fi de-a dreptul sufocaţi”, a explicat doctorul Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF).

Vezi si: Trafic cu liste de pacienti
 
Pacienţii, programaţi după data naşterii
Pacienţii vor fi programaţi la doctorul de familie în funcţie de luna naşterii, după cum au stabilit reprezentanţii ministerului. Insă, punctează aceştia din urmă, dacă o persoană nu reuşeşte să ajungă la control, asta nu înseamnă că pierde şansa de a-şi evalua starea de sănătate, susţine Adrian Pană, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
„O primă evaluare va fi realizată în preajma zilei de naştere a fiecărui cetăţean, evaluările ulterioare urmand să fie programate de către medicul de familie şi persoana examinată în funcţie de riscul de afecţiuni identificat”, spune acesta.
De cealaltă parte, conducerea Ministerului Sănătăţii susţine că intenţia este de a-l responsabiliza pe pacientul roman. Nu este de acord cu aplicarea unor sancţiuni, aşa cum au făcut alte state din Europa, dar speră că, în timp, campaniile de informare şi educare îi vor determina pe cetăţeni să meargă de bună-voie la doctorul de familie. Medicul Sandra Alexiu susţine ideea responsabilizării.
„Vă asigur că nu se vor îmbulzi la uşa cabinetului dacă nu îi cheamă cineva. In străinătate, sunt penalizaţi prin modificarea ratei la asigurări”, atrage atenţia doctorul.

Vezi si: Busoi (CNAS): "Intentia medicilor de familie de a trimite pacientii la ANAF pentru a lua 
 
Romania introduce listele de aşteptare
Şefii de la Sănătate au încercat să bată în cuie şi numărul de controale de care ar putea beneficia un asigurat, în funcţie de varsta pe care o are. 
Astfel, fiecare cetăţean asigurat care are pană în 40 de ani va fi obligat să treacă pe la medicul de familie o dată la trei ani, în timp ce romanii trecuţi de 40 de ani vor fi nevoiţi să ajungă la uşa medicului de familie anual, pentru un control periodic. Puţin, spun pacienţii, suficient, susţin oficialii.
Potrivit secretarului de stat în MS, Adrian Pană, ideea pe care se axează noul pachet de bază este aceea de a sprijini pacienţii astfel încat să nu devină pacienţi. „Se vor acorda intervenţii periodice şi riguroase pentru păstrarea sănătăţii la toate varstele”, susţine Pană, care vrea ca sistemul romanesc să nu se mai ghideze după principiul „primul venit, primul servit”, iar asiguraţii să fie programaţi în funcţie de gravitatea problemei.
Reprezentanţii pacienţilor nu sunt tocmai de acord cu această soluţie găsită de mai marii de la Sănătate. „Pentru pacient, cel mai bine ar fi să poată avea acces la medic oricand, nu pe bază de programare. 
Cabinetele ar trebui să fie cu mai mulţi medici, care să colaboreze, să nu existe liste de aşteptare, iar urgenţele să aibă întaietate, dar fără ca ceilalţi să fie dezavantajaţi”, adaugă şi Radu Gănescu. 
Riscograma, elementul-cheie în prevenţie
Medicii de familie, care se plang de faptul că bugetul pe care îl au la dispoziţie este unul mic şi care nu poate susţine modificările anunţate în sistem, vor testa pacienţii, fie ei sănătoşi, fie suferinzi, cu ajutorul unei riscograme. 
Concret, riscograma este un formular care cuprinde o serie de întrebări, diferite pe categorii de varstă, la care pacientul trebuie să răspundă. Tot în riscogramă se regăsesc şi rezultatele celorlalte examinări făcute de pacient, dar şi analizele pe care acesta ar trebui să le facă. 
„Este un instrument foarte util, dar trebuie să fie uşor de utilizat. In principiu, completarea riscogramei nu ar trebui să depăşească un minut”, a explicat medicul Sandra Alexiu.
Cum se obţine o analiză în afara celei prevăzute în pachet
Dacă o persoană are cinci probleme noi pe an le poate explora pe toate, ţinand cont de ghiduri, de explorările deja făcute şi de relevanţa lor. 
„Se are în vedere elaborarea de criterii clare pentru recomandarea investigaţiilor scumpe, dar şi pentru repetarea investigaţiilor. Nu în ultimul rand, este important controlul calităţii în laboratoare privind acurateţea rezultatelor”, spune Adrian Pană.
Eugen Nicolăescu a devansat, din nou, termenul de intrare în vigoare a pachetului de servicii medicale de bază
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat joi că pachetele de servicii medicale nu vor intra în vigoare în luna martie a acestui an. Concret, termenul stabilit pentru pachetul de servicii de bază este 1 aprilie 2014, pachetul de programe naţionale ar putea intra în vigoare în luna august, iar pachetul minim de servicii medicale se va concretiza abia în ianuarie 2015.
Pacienţii grav bolnavi, la spital. Ceilalţi, pe listele de aşteptare ale policlinicilor
Din martie, pacienţii romani nu vor mai sta cate doi în pat, asta pentru că la internare vor ajunge strict urgenţele. Mai exact, bolnavii vor fi trimişi în policlinici, aflate în paragină şi lipsite de dotări şi specialişti.
Nicolăescu se joacă cu viaţa bolnavilor. Programele naţionale de sănătate revin sub umbrela Ministerului Sănătăţii
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, vrea să facă ordine în programele naţionale de sănătate, asta după ce în luna martie a decis să le reorganizeze. Măsura luată atunci nu doar că s-a dovedit a fi ineficientă, ba, mai mult, a creat haos în sistem, ceea ce ministrul însuşi recunoaşte. „Nu mai ştim ce finanţează Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi ce finanţăm noi”, a precizat Nicolăescu.
Ce servicii medicale prevede noul pachet de bază pus în dezbatere duminică
Noul pachet de bază prevede o singură consultaţie preventivă la trei ani, făcută de medicul de familie, pentru persoanele asimptomatice între 18 şi 39 de ani şi cel mult două consultaţii în trei luni în cazul pacienţilor "cu risc normal", care au o problemă nouă sau acută de sănătate. Oficialii au stabilit şi de cate consultaţii vor beneficia tinerii pană la 18 ani, dar şi pachetul pentru femeile însărcinate.
Pachetul minimal de servicii cuprinde urgenţe, planning familial, naşteri, monitorizare lehuze
Noul pachet minimal de servicii de sănătate - al cărui proiect a fost lansat în dezbatere publică, duminică, de Ministerul Sănătăţii - include asistenţă medicală de urgenţă, planning familial, monitorizare gravide şi lehuze, precum şi consultaţii pentru cazuri acute. Adevarul.ro
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

medic_ginecolog1-1
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2357 (s) | 34 queries | Mysql time :0.078307 (s)