News Flash:

Efectele fitoestrogenilor asupra organismului

2 Iunie 2011
4251 Vizualizari | 0 Comentarii
Produsele din soia au un continut ridicat de fitoestrogeni

Fitoestrogenii sunt compusi derivati din plante, iar printre beneficiile atribuite acestora se numara:reducerea riscului de osteoporoza, de afectiuni cardiovasculare, cancer de san. Alimentele care au un continut ridicat de fitoestrogeni sunt: semintele de in, boabele de soia, branza tofu, semintele de susan, lapte de soia, ustoroi, painea cu seminte, plante aromatice si medicinal (fenicul, anason, ginseng, hamei, trifoi rosu).

Aceste substante sunt intens studiate, necesitatea clarificarii rolului fitoestrogenilor fiind data de cresterea rapida a consumului lor la nivel global. Iata cateva efecte ale fitoestrogenilor asupra organsimului, scoase la iveala in urma unor studii:

1. Cercetatorii de la Universitatea de Medicina din Zhejiang (China) au publicat un studiu despre efectul genisteinei asupra  efectului de imbatranire indus de UVB  la nivelul fibroblastilior cutanati. Genisteina este o isoflavona (fitoestrogen) intalnita in lupin, soia, cafea si unele plante medicinale. Genisteina actioneaza ca antihelmintic, antioxidant dar are si capacitatea de a interactiona cu receptorii estrogenici cauzand efecte similare cu cele cauzate de hormonii estrogeni. Rezultatele studiului au indicat ca genisteina  protejeaza fibroblastii de la nivel cutanat de actiunea de imbatranire cauzata de razele ultraviolete (UVB) prin mentinerea activitatii enzimelor antioxidante si modularea stresului oxidativ mitocondrial.

2. Un alt studiu publicat in luna ianuarie a acestui an sugereaza ca ingestia de proteine din soia ce contin isoflavone imbunatateste controlul glicemiei si reduce rezistenta la insulina. S-a obsevat ca incidenta diabetului de tip 2 este mult redusa in tarile asiatice comparativ cu tarile vestice. O posibila explicatie pentru incidenta scazuta a diabetului de tip 2 este  consumul de produse fermentate din soia care sunt specifice bucatariei asiatice. Dovezile sugereaza ca produsele din soia fermentata cum ar fi doenjang, kochujang sau chungkoojang pot fi mai bune pentru preventia sau intarzierea progresului diabetului de tip 2 in comparatie cu boabele  de soia nefermentate.

3. Conform studiilor efectuate de departamentul de ginecologie si obstretica al spitalului San Raffaele din Milano (Italia) fitoestrogenii extrasi din soia, in special genisteina, pot fi folositi in combaterea senzatiei de caldura la femeile aflate la menopauza si netratate cu medicamente de substitutie hormonala.                                     

4. Legat de efectul de osteogeneza al genisteinei cercetatorii universitatii Politehnice din Hong Kong au publicat un raport din care reiese ca extractul din coja arborelui Erythrina variegata are efecte benefice impotriva osteoporozei induse de deficitul de estrogen aparut la menopauza.   

5. Cercetatorii departamentului de nutritie din cadrul Universitatii Birmingham din Alabama(USA) au studiat rolul fitoestrogenilor in tratamentul cancerului. Terapia cu fitoestrogeni s-a dovedit ca inhiba inflamatia, angiogeneza si metastazarea  in numeroase tipuri de tumori. Beneficii  remarcabile ale acestei terapii au fost observate in combinatie cu radioterapia.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

fitoestrogenii genisteina
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1495 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020456 (s)