News Flash:

Efectele benzoatului de sodiu asupra organismului

16 Noiembrie 2011
49168 Vizualizari | 3 Comentarii
Cristina Gafton

Un conservant este o substanta care prelungeste perioada de pastrare a alimentelor prin protejarea lor impotriva alterarii produselor de microorganisme. Benzoatul de sodiu este unul dintre cei mai utilizati conservanti.

Ce este benzoatul de sodiu?
Benzoatul de sodiu, E211, este sarea de sodiu a acidului benzoic, ce se gaseste in mod natural in compozitia fructelor de padure, coacaze, prune, prune, corcoduse, cirese si mere.. Rachitelele sunt de asemenea o sursa bogata de acid benzoic. Pe langa fructe, benzoatii se gasesc in ciuperci, scortisoara, cuisoare si cateva produse lactate (ca rezultat al fermentatiei bacteriene).

Utilizare? ...
In comert il gasim sub diverse denumiri, cea mai cunoscuta fiind cea de Conservant, Pikant fix etc. dar si in alte produse alimentare cum ar fi ketchup-ul ...

Benzoatul de sodiu este prezent si in compozitia unor medicamente, in special ale siropurilor (in specila cele expectorante) ca de exemplu siropurile Tylenol, Phenergan, Sirogal, Pikovit, Robitussin, Sirop de Patlagina, gama de siropuri Elidor, Hypericum etc. Se gaseste de asemenea și in unele ape de gura (de exemplu Citrolin, Glimbax).

Este frecvent utilizat ca si conservant in diverse produse alimentare cum ar fi dressing-urile pentru salate, bauturile carbogazoase (exemple: Sprite, Coca-Cola, Dr Pepper, Fanta sau Pepsi Max si Pepsi Light), gemurile, sucurile de fructe citrice, muraturile, condimentele, biscuitii, produsele de patiserie, unele produse din carne.

In bucatarie gospodinele folosesc benzoatul de sodiu la conservarea muraturilor si oprirea fermentatiei mustului.

Legislatie?
Concentratia benzoatului de sodiu ca si conservant este limitata de catre FDA (Food and Drug Administration) in SUA la 0,1%, in greutate, desi coacazele si de alte soiuri de fructe contin niveluri de benzoat de sodiu care se apropie de aceasta limita. Programul International de Securitate Chimica, nu a gasit efecte adverse la om la doze de 647-825 mg / kg de greutate corporala pe zi.  Doza zilnica admisa (DZA):5 mg/Kg corp

Efecte asupra organismului uman?
Potrivit specialistilor, E211 provoaca urticarie si agraveaza astmul.

Asociatia consumatorilor din Piata Comuna Europeana il considera cancerigen. Este interzis in SUA si totusi ...este permis in Romania. In combinație cu acidul ascorbic (vitamina C, E300), benzoatul de sodiu și benzoatul de potasiu (E212) pot forma benzen, acesta fiind un cunoscut cancerigen. Factori ca temperaturile ridicate, lumina, și timpul petrecut pe raft pot stimula formarea benzenului.

Benzoatul de sodiu afecteaza negativ organismul chiar de la nivelul ADN-ului. Acest avertisment a fost semnalat de publicatia The Independent, in urma unui studiu realizat de cercetatori din Marea Britanie. Coordonatorul studiului, Peter Piper, profesor de biologie moleculara si biotehnologie la Universitatea Sheffield, a declarat publicatiei britanice The Independent ca: "E 211 poate chiar sa distruga in totalitate ADN-ul din mitocondrii, ceea ce conduce la imbatranirea precoce a celulelor, la aparitia bolii Parkinson si a unei serii de alte afectiuni neurologice".

Tot benzoatul de sodiu (E211) este incriminat in hiperactivitatea și deficitul de atenție la copii, ADHD .Cercetarile publicate in 2007 pentru Marea Britanie al Agentiei de standarde alimentare sugereaza ca benzoatul de sodiu (E211) este legata de comportament hiperactiv si de inteligenta scazuta la copii. Potrivit raportului, un consum mare de benzoat de sodiu este asociat cu o reducere a coeficientului de inteligenta, IQ, de aproape de 5.5 puncte.

Poate induce migrene lucratorilor din industria de panificatie, este neurotoxic.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

conservant e211 utilizare legislatie urticarie agraveaza astmul
Distribuie:  
Loading...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

25288 viz    0 com
3430 viz    0 com
2807 viz    0 com
4628 viz    0 com
7309 viz    0 com
8714 viz    0 com

Comentarii (3)

Nimeni Alta  | #654
Faptul ca am citit asta, nu a facut decat sa imi intareasca dorinta de a ma muta cat mai departe, si cat mai izolat, pe un varf de munte.OAMENII NU AU NEVOIE DE "DOCTORI"!
nimeni altul  | #1976
Pe etiketele produselor ce contin.E.uri , ar trebui sa scrie asa : AVERTISMENT "Cei care fabrica lceste alimente ,sucuri sau medicamente cu E.uri , nu consuma sub nici o forma din aceste produse , nici ei nici rudele lor ! "
Serghei  | #4099
in peroxidul de hidrogen tot contine bezoat de sodiu, asta la noi in R. Moldova
Adauga comentariu

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1485 (s) | 23 queries | Mysql time :0.015962 (s)