News Flash:

Efectele adverse ale medicamentelor pentru somn

23 Iulie 2019
718 Vizualizari | 0 Comentarii

Este important să înțelegeți că medicamentele pentru somn nu afectează doar somnul: ele ne pot afecta și în timpul zilei, când nu dormim. Uneori, ele ne fac să ne simțim somnoroși dimineața sau anxioși în timpul zilei. Ele pot să ne afecteze și capacitatea de a face anumite activități în timpul zilei, precum condusul unui automobil. Tipul și severitatea acestor efecte sunt influențate atât de tipul medicamentului, cât și de doza lui.  

Deși puteți crede că medicamentele pentru somn ne ajută să avem energia necesară treburilor din ziua următoare, există puține date științifice în acest sens. În loc să ne îmbunătățească eficiența din timpul zilei, tabletele de somn mai degrabă ne vor afecta negativ memoria sau capacitatea de a ne concentra. Mai mult, există date care au demonstrat că benzodiazepinele (medicamente care se termină în „-am” sau „-pam”, precum diazemapam, bromazepam, nitrazepam, clonazepam, lorazepam, alprazolam, midazolam etc) ne afectează memoria, mai ales în timpul nopții. De exemplu, după ce luăm o tabletă de somn, ne putem trezi în timpul nopții, dar nu ne vom aminti dimineața acest lucru. Aceasta ar putea explica de ce mulți continuăm să folosim aceste medicamente, deși nu există dovezi obiective că ne mai ajută.  

În final, există o problemă specială cauzată de medicamentele pentru somn și anume faptul că, după întreruperea consumului lor, cauzează agravarea insomniei. Insomnia reapărută poate fi asociată cu senzații precum cea de frică, simptom care este temporar (pentru două sau trei nopți). Paradoxal, reapariția insomniei nu face decât să ne convingă ca nu putem dormi fără aceste medicamente și astfel, să ne încurajeze să continuăm să le folosim, chiar și dacă ne-am decis să întrerupem consumul medicamentelor pentru somn. Pe termen lung, folosirea lor duce la alt efect, și anume: dependență.  

În general, medicamentele pentru somn sunt sigure și eficiente. Categoric nu toată lumea care le folosește va deveni dependentă de uzul lor. Riscul este crescut în cazul utilizării pe termen lung: dependența nu apare după câteva nopți.  

Majoritatea apelăm la medicamente pentru somn în perioade de boală, stres, internare în spital, sau când insomnia devine cronică. Dacă le folosim regulat, zi de zi, organismul se obișnuiește încet, încet, la medicament, fenomen numit toleranță. Aceasta înseamnă că efectul medicamentului va avea o durată mai scurtă și pentru a obține rezultatele inițiale, trebuie să creștem doza. Dacă ajungem la doza maximă, atunci situația se complică: medicamentul nu mai are efectul dorit, iar întreruperea lui duce la reapariția insomniei. Astfel, în loc să avem o singură problemă, avem două: insomnie și dependență de medicamentul pentru somn.

Din fericire, dependența pentru medicamentele pentru somn este mai degrabă psihologică decât fiziologică (diferită de dependența de alcool sau de droguri): devenim anxioși legat de întreruperea uzului de medicamente, lucru care ne afectează somnul. Odată ce învățați cum să vă controlați somnul, încrederea va crește și veți reuși să renunțați să folosiți medicamentele pentru somn.  

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

tratamente insomnie lipsa somn
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1722 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021640 (s)